Blog

Qəhvə çeşidləri hansılardır?

Gün ərzində dostlarınızla oturub söhbət etmək üçün getdiyiniz kafedə menyunu istədiyiniz zaman onlarla qəhvə növünə rast gələ bilərsiniz. Bu qəhvələrin adını bilməklə yanaşı, içindəkiləri, necə hazırlandığını və içinə nə qoyulduğunu bilmək dad qönçələrinizi qarşılamaqda daha yaxşı seçim etməyə imkan verəcək. Amma ilk növbədə qəhvə növlərini deyil, qəhvə dənələrini tanımaq faydalıdır.

qehve-novleri
qəhvə çeşidləri

Aldığınız hazır qəhvə paketlərinin və ya getdiyiniz kafelərdə sifariş verdiyiniz qəhvələrin üzərində adətən Arabica və ya Single Origin mətnlərini görürsünüz. Bunlar; Qəhvə dənələrinə verilən adlardır. Dünyada əsasən iki növ var; ArabicaRobusta. Arabica Robustadan daha yüksək bölgələrdə böyüyən baxımı çətin bir növdür. Üstəlik daha dadlıdır. Böyüdüyü bölgəyə görə çiçək, şokolad və s. aromalar da qəhvənin içinə nüfuz edə bilər. Robusta isə Arabica-dan daha yüksək kofein tərkibinə malikdir. Aşağı bölgələrdə böyüyən və sərt şərtlərə davamlı bir növ olan Robusta, sənaye istehsalı üçün də çox uyğundur. Robusta daha çox qarışıq qəhvələrdə istifadə olunur.

Single Origin, içdiyiniz qəhvənin qarışıq olmadığını, hamısının bir bölgədə yetişdirildiyini təyin edən bir ifadədir. Adətən kafelərdə rastlaşa biləcəyiniz House Blend Office Blend kimi qarışıqlar fərqli aromalı qəhvə dənələrinin qəhvəyə qarışması deməkdir. Qəhvə növləri əsasən üçə bölünür; Espresso əsaslı qəhvələr, filtr qəhvəhazır qəhvə. Son illərdə zənginləşən qəhvə mədəniyyəti ilə bu üçlüyə soyuq qəhvə əlavə edə bilərik.

Espresso

qəhvə çeşidləri-espresso

Sıxılmış və incə üyüdülmüş qəhvə ilə 90 dərəcə su 9 bar təzyiqdə 30 saniyə dəmlənərək hazırlanır. Espresso 30 ml stəkanda verilir. Elektrik maşınları ilə yanaşı, sobanın üzərindəki moka qab vasitəsilə də Espresso hazırlaya bilərsiniz. İtalyanlara xas olan espresso bir çox digər qəhvələrin əsas tərkib hissəsidir.

Americano

qəhvə çeşidləri- americano

Espressodan daha yumşaq və filtr qəhvədən daha güclü olan Americano, Espresso isti su ilə qısa müddətə seyrəldilir. Espressonun miqdarı, Espressonun içindəki qəhvə miqdarı və suyun miqdarı ilə Americanonun sərtlik miqdarını asanlıqla tənzimləyə bilərsiniz. Americanonun adına görə ilk ABŞ-da içilməyə başladığı düşünülə bilər. Amma hekayə bir az fərqlidir. İkinci Dünya Müharibəsi zamanı Amerika əsgərləri Espresso ilə qarşılaşırlar. Sıx, sərt və az olan Espressoya qaynar su əlavə edib öz dadlarına uyğunlaşdırırlar. Beləcə, özləri də fərqinə varmadan günümüzə qədər gəlib çatmış amerikanonun əsasını qoyurlar.

Cappuccino

qəhvə çeşidləri-cappuccino

Espresso, süd və süd köpüyü ilə hazırlanan kapuçino, adını Kapuçin keşişlərindən alır. Espressodan daha yüngül və Lattedən daha sərt olan Kapuçino hazırlamaq üçün hər fincana bir espresso stəkanı Espresso əlavə edilir. Sonra süd 70 dərəcəyə qədər qızdırılır. Burada mühüm məqam südün üzərində 2-3 santimetrə qədər köpük yaratmaqdır. Sonra qızdırılan süd Espressoya əlavə edilir. Kapuçinoya zənginlik qatmaq istəyirsinizsə, şokolad parçaları da əlavə edə bilərsiniz.

Frappe

qəhvə çeşidləri-frappe

Frappe ilk dəfə 1957-ci ildə Nestle-nin uşaqlar üçün hazırladığı şokolad içkisi sayəsində ortaya çıxdı. Yunanıstanda başlayan Frappe üçün hazır qəhvəyə isti su deyil, soyuq su əlavə edilir. 2 çay qaşığı hazır qəhvə, şəkər və 3 xörək qaşığı soyuq suyu mikserin köməyi ilə qarışdırın. Yaranan qarışığın yarısını hündür bir stəkana tökün. Üzərinə 7-8 buz kubu əlavə edin. Sonra soyuq süd və su əlavə edin. Qarışıqdan qalan köpüyü stəkana əlavə etdikdə Frappeniz hazırdır. İstəyirsinizsə, içkinizi krem ​​və ya bir qaşıq dondurma ilə zənginləşdirə bilərsiniz.

Latte

qəhvə çeşidləri-latte

İçilməsi çox yüngül olan Latte Espressoya 1/3 və ya 1/5 nisbətində süd əlavə edilərək hazırlanır. Üzərinə süd köpüyü qoyularaq süfrəyə verilir. Əvvəlcə buxarda isidilmiş süd stəkana tökülür. Südə 1 shot Espresso əlavə edilir və süddən qalan köpük stəkana əlavə edilərək Latte təqdimata hazır hala gətirilir.

Macchiato

qəhvə çeşidləri-mocchiato

Sərt və ətirli dadı olan Macchiato, Espressoya köpüklü süd əlavə edilərək hazırlanır. İsti süd mikser vasitəsi ilə köpüyə çevrildikdən sonra 1 shot Espressoya əlavə edilir. İstəsəniz üzərinə hindistan cevizi ilə süfrəyə verə bilərsiniz. Macchiato Long Macchiato və Latte Macchiato olaraq iki yerə bölünür. Long Macchiato 2 shot Espresso ilə hazırlanır və süd köpüyünə əlavə olaraq isti süd əlavə edilir. Latte Macchiato isə Latte və Macchiato arasında dad verən bir içki növüdür.

Mocha

qəhvə çeşidləri-mocha

Yəməndəki Mucha limanının adını daşıyan Mocha 1/3 Espresso və 2/3 süddən hazırlanır. Latte və Cappuccino-dan fərqi Mochada şokolad siropu və ya tozu olmasıdır. Stəkana şokolad siropu və ya toz qoyursunuz. Sonra isti südü əlavə edirsiniz və nəhayət çox yavaş-yavaş stəkanın kənarından Espressonu əlavə edirsiniz. Çırpılmış süddən alınan süd köpüyü qəhvəyə əlavə etdiyiniz zaman Mocha süfrəyə hazırdır. Fərqli ləzzətlər axtaranlar qəhvələrinə vanil siropu və ya karamel kimi ləzzətlər də əlavə edə bilərlər.

Marocchino

qəhvə çeşidləri-Marocchino

İtaliyada geniş şəkildə içilən marokkino 1 shot Espresso, süd köpüyü və kokos tozu ilə hazırlanır. 1 shot espressonun üzərinə süd köpüyü əlavə edin və nəhayət, kokos tozunu əlavə edərək qəhvənizi təqdimata hazır edə bilərsiniz. Kokos tozundan əlavə, qəhvənizə kakao tozu da əlavə edə bilərsiniz.

Filtr qəhvə

qəhvə çeşidləri-filtr qəhvə

Çəkilmiş qəhvə metal və ya kağız filtrin köməyi ilə qaynar sudan keçirilərək dəmlənir. French Press-də hazırlayacaq olanlar şüşə qaba qaynar su və üyüdülmüş qəhvə qoyub bir müddət dəmləyib metal süzgəcdən istifadə edərək süzgəcdən keçirərək filtr qəhvəni hazır edə bilərlər. Dünyanın ən çox içilən qəhvəsi olan filtr qəhvəyə süd, şəkər və ya qaymaq da əlavə edə bilərsiniz.

Hazır Qəhvə

qəhvə çeşidləri-hazır qəhvə

Espressonu və filtr qəhvə dəmlədiyiniz zaman yerdə qalan pulpa atılır. Ancaq hazır qəhvədə pulpa əsas tərkib hissəsidir. Qəhvə tozunu qaynar suya əlavə edib qarışdırsanız, qəhvəniz hazırdır. Lakin hazır qəhvə bir çox sənaye proseslərindən keçdiyi üçün ətrini və təbiiliyini itirir. Əksər ölkələr hazır qəhvə istehlakını tədricən azaldır.

Soyuq qəhvə

qəhvə çeşidləri-soyuq qəhvə

Qəhvə hazırlayarkən daim isti sudan istifadə etdiyimiz üçün qəhvənin tərkibindəki bir çox yağ turşuları əriyir. Bu, qəhvəyə acı bir dad verir. Soyuq qəhvə hazırlayarkən istifadə etdiyimiz su da soyuq olduğu üçün bu yağ turşuları həll olunmur və qəhvə daha yumşaq olur. Soyuq qəhvə dəmləmək üçün istifadə edə biləcəyiniz əsasən 3 fərqli üsul var. Bunlar; Cold drip-Soyuq damcı,Cold brew-soyuq dəmləmə və Ice cold coffee-buzlu qəhvə şəklindədir.

Related Articles

Back to top button