Robusta Qəhvə Nədir?
Robusta dünyada ən çox satılan kofelərdən biridir. Bu qəhvə sərt teksturası və torpaq dadı ilə seçilir. Arabica-dan daha çox kofeinli və daha sərtdir. Robusta qəhvələri Qərbi və Mərkəzi Afrikada, Cənub-Şərqi Asiyada və Braziliyada yetişdirilir. Geniş istifadə edildiyi üçün daha asan əldə edilə bilən bir qəhvə növüdür. Becərilməsi üzrə Braziliya birinci, Vyetnam isə ikinci yeri tutur. Xüsusilə müharibədən sonra əhəmiyyətli bir gəlir mənbəyi olan Robusta qəhvəsi, 1975-ci ildən sonra böyük rəqabət mühitinə malikdir.
Bu yazımızı mütləq oxuyun: 100% Arabica Nə deməkdir?
Robusta paxlasının ən əhəmiyyətli xüsusiyyəti hər şəraitə davamlı olmasıdır. Ümumiyyətlə espresso və hazır qəhvənin hazırlanmasında üstünlük verilir. Bu qəhvəni hazırlamaq üçün süd, şəkər və ya buz əlavə etsəniz belə, paxlanın dadı o qədər üstünlük təşkil edir ki, bu dəyişikliklərə tab gətirə bilir. Robustada Arabica-dan 1,5 dəfə çox kofein var. Qiyməti də digər qəhvə növləri ilə müqayisədə münasibdir. Adətən qarışıq şəklində istifadə olunur. Qəhvə dükkanlarında başqa hal nəzərdə tutulmayıbsa, müştərilərə təklif olunan paxlalar əsasən Robusta qarışığından ibarətdir. Bunun səbəbi dad diapazonunun uzun müddət saxlanılmasıdır. Robusta dənələri Arabica dənələrindən daha yuvarlaqdır.
Robusta qəhvəsi necə hazırlanır?
- 50% Robusta, 50% Arabica lobyasını orta istilikdə qovurun.
- Bu müddət ərzində daim qarışdırmağı unutmayın.
- Sonra lobyaları soyudun.
- Qəhvə dənələrini üyüdmə daşında və ya əl ilə üyüdün. İstəyirsinizsə, qəhvəxanalara da apara bilərsiniz.
- Üyütdüyünüz qəhvəni espresso maşınına qoyaraq hazırlaya və ya qəhvə qaynatma üsulu ilə dəmləyə bilərsiniz.