Java Adası (Blue Mountain Coffee) Qəhvəsi Nədir?
Kopi Luwak mübahisəli olsa da, bütün qəhvə mütəxəssisləri YamaykanınBlue Mountain Coffee-sini tərifləməkdə həmfikirdirlər. Bu qəhvə çeşidi biraz asidik bir toxunuşa və bir qədər meyvəli bir ləzzətə malikdir. Balans və aşağı kofein tərkibi ilə xarakterizə olunur.
Kofeinsiz Qəhvə Nədir? adlı yazıya da baxa bilərsiniz.
Java Adası Qəhvəsi Nədir?
İndoneziya qəhvəsinin tarixi bu adada başlayıb və ölkə qəhvəsinin 12%-i hələ də burada istehsal olunur. 132.000 km² ərazisi ilə dünyanın ən çox məskunlaşdığı adadır. Java vulkanik mənşəlidir və xarakterik konusvari formaları onların bir vaxtlar aktiv vulkanlar olduğunu göstərən 38-ə qədər dağdan ibarətdir.
Bu adada həm təbii, həm də yuyulmuş Robustalar xaricində çox yaxşı Arabica istehsalı hazırlanır. Java-dan olan Arabica, Sumatradakı kimi bədəni və otsu notları ilə seçilir. Burada istifadə edilən üsul yumadır və qəhvələr adətən böyük plantasiyalardan gəlir. Qəhvə tam emal üçün tez bir zamanda dəyirmanlara daşınır və beləliklə, qəhvələrdə daha çox homojenlik təmin edilir.
Java, Robustas Lavados və ya Javas WIB, həmçinin İspaniya və İtaliya kimi ölkələrdə yüksək qiymətləndirilən neytral Robusta qəhvəsidir.
İstənilən halda, Java qəhvəsi adanın torpağının xüsusiyyətləri ilə zənginləşdirilmiş müstəsna keyfiyyətə malikdir. Dumanlı və ədviyyatlı ləzzətlər turşuluğuna görə tez-tez bu mənşə ilə əlaqələndirilir.
İlk qəhvə toxumları Karib dənizinə 1738-ci ildə gəldi və Mavi Dağlarda yetişdirilən qəhvənin ilk varyasyonları 1834-cü ilə aiddir.
2000 metrdən yuxarı qalxan Mavi Dağlar Karib dənizinin ən hündür dağları hesab olunur. Onların qəhvələri acılığı və mülayim dadı ilə tanınır və dünyada ən çox axtarılan və bahalı qəhvələrdən biri kimi şöhrət qazanıb. Bundan əlavə, Blue Mountain Coffee qlobal səviyyədə qorunan sertifikat nişanıdır.
Adanın şərq hissəsində çalışqan fermerlər tərəfindən əkilmiş 6000 hektar qəhvə əkilir. Torpaq əla su hövzəsi ilə zəngindir və Mavi Dağ bölgəsindəki iqlim sərin və dumanlıdır, çoxlu yağışlar yağır. Bu birləşmə qəhvə üçün mükəmməl hesab olunur.
Qəhvə ağacları fidan qoyulduqdan on ay sonra əkin sahəsinə köçürülə bilər. Bu nöqtədən sonra ilk qəhvə meyvələrinin istehsalı üçün 3 il, tam istehsal üçün isə 5 il lazımdır. Məhsul yığımı fevral/mart-avqust ayları arasında aparılır.
Java Hindu-Buddist, Şərq, Müsəlman və Qərb icmalarının birgə yaşaması sayəsində qəhvə mədəniyyəti baxımından bütün İndoneziyanın ən maraqlı adasıdır. Qəhvə Javaya 1706-cı ildə tropik iqlimdə məhsul yetişdirmək istəyən holland tacirləri tərəfindən gəlib. Java növünün ilk əkilməsi inanılmaz uğur qazandı.
Qiymətli və demək olar ki, əfsanəvi qəhvə çeşidi “Kopi Luwak” ada üçün eksklüzivdir və başgicəlləndirici qiymətlərlə satılır. Onu yalnız qəhvə dənələrini sevən yerli kiçik məməli olan Luwak adlı misk pişiyinin həzm prosesi ilə əldə etmək olar. Həzm fermentləri emal zamanı müəyyən şəkildə müdaxilə edərək, qəhvənin acı notlarını azaldır və ona xüsusi ətir verir.
Dibek Qehvesi Nədir? adlı yazıya da baxa bilərsiniz.
Java Adası (Blue Mountain Coffee) Qəhvəsinin Xüsusiyyətləri Nələrdir?
Blue Mountain Coffee kimi yüksək keyfiyyət təsadüfi gəlmir. Bu məşhur qəhvənin dadına, qiymətinə və ehtirasına təsir edən bir neçə amil var.
Qəhvə Yamaykaya 1728-ci ildə Britaniya qubernatoru ser Nikolas Lousun əli ilə gəlib. Bu bitkinin becərilməsi adanın mərkəzindəki dağlıq sistemdə başlayıb və tədricən məşhur Göy dağa qədər yayılıb. Məhz o zaman istehsalçılar bu ərazidə yetişdirilən məhsulun inanılmaz keyfiyyətini gördülər.
Yamayka dağ silsiləsindəki qəhvə artıq böyümək üçün imtiyazlı şərtlərdən bəhrələnib: 22ºC ətrafında mülayim temperatur, zəngin torpaq, bol yağış, buludluluq… Mavi Dağ bölgəsini xüsusi edən “duman” kimi tanınan hava şəraitidir. Bu duman yerin istiliyinin və dağ küləklərinin ziddiyyəti nəticəsində yaranır və qəhvə kollarının 8 ay ərzində yavaş-yavaş meyvə verməyə imkan verir.
Blue Mountain-ın başqa bir sirri də onun istehsal sistemidir ki, bu da kimyəvi məhsullardan az istifadə ilə xarakterizə olunur. Yamaykada üzvi gübrələr və əl yığımı sual altındadır. Emal yaş üsulla aparılır və taxıl günəşdə qurudulur.
Blue Mountain qəhvəsi həmişə məşhur çəlləkləri ilə əlaqələndirilir. Yamayka qəhvəsi dünyada taxta çəlləklərdə daşınan yeganə qəhvədir. Bu çəlləklər taxılın xarici qoxular və ya ləzzətlərlə çirklənməsinin qarşısını almaq üçün ağ ağacdan hazırlanır.
Blue Mountain qəhvəsinin illik istehsalı həqiqətən aşağıdır və ixracatının 80%-dən çoxu Yaponiyanın inhisarındadır. Yapon ölkəsi bu taxılın dünyanın ən böyük istehlakçısıdır və bu, onu dünyanın qalan hissəsində qıt məhsula çevirir.