Qvatemala Qəhvəsi Haqqında Hərşey
Bu yazımızda Qvatemala qəhvəsinin xüsusiyyətlərini və tarixini araşdıracayıq.
Qvatemala nisbətən kiçik ölkə olsa da, son dərəcə məhsuldardır. 21 Maya ləhcəsinə və geniş çeşidli ləzzət profilləri ilə böyüyən qəhvələrə ev sahibliyi edən dünyanın iqlim baxımından ən müxtəlif xalqlarından biridir. Bu Mərkəzi Amerika ölkəsi, xarici hökumətlərin ağır siyasi qarışıqlıq və iqtisadi pozulma tarixinə baxmayaraq, fəxr ediləcək çox şeyə malikdir.Və Qvatemala qəhvəsi mütləq onlardan biridir.
Qvatemala qəhvəsinin tarixi
Qəhvə toxumları ilk dəfə 1700-cü illərin sonlarında Qvatemalaya gəldi, lakin yerli əhalinin məhsula sürətlə sərmayə qoymasına mane olan zəif iqtisadi şərait səbəbindən böyümə əvvəlcə olduqca yavaş idi. 1860-cı illərə qədər qəhvə ölkə üçün iqtisadi baxımdan çox vacib hala gəldi.
1870-ci ildə diktator Justo Rufino Barrios ictimai torpaqları ələ keçirib qəhvə əkinçiliyi üçün ayırdığı zaman qəhvə sənayesi böyüməyə davam etdi. 1900-cü ilə qədər Qvatemala hər il 300 milyon funt-sterlinq qəhvə ixrac edirdi ki, bu da ölkənin ixracatının 80%-ni təşkil edirdi.
Qvatemala qəhvəsi necə yetişdirilir?
Bu ölkədəki qəhvə bitkilərinin əksəriyyəti Typica və Bourbon növlərindəndir; Qvatemalada təsərrüfatlar var, onların əksəriyyəti Antiqua yaxınlığındakı Vulkan Akatenanqo dağının ətəyində yerləşir.
Qvatemala əsasən yaxşı işləyən istehsalçı şəbəkəsinə malikdir. İnfrastruktur hələ də ümumiyyətlə yoxdur (hələ də heç bir milli çatdırılma şirkətləri yoxdur), qəhvə fermerləri təəccüblü dərəcədə yaxşı əlaqə saxlayırlar. Bu, əsasən qəhvə istehsalçılarına dəstək verən ticarət təşkilatı Anacafé-nin (Asociación Nacional del Café) səyləri sayəsində baş verir.
Anacafé-nin işinin ən mühümü səkkiz böyüyən bölgənin yaradılması və markalanması olmuşdur: Akatenanqo, Antiqua Qəhvəsi, Ənənəvi Atitlan, Rainforest Coban, Fraijanes Plateau, Highland Huehue, New Oriente və Vulkanik San Marcos.
Bu bölgələrdə yetişdirilən bütün qəhvələr dadlı və unikaldır. Onların hamısını kəşf etmək maraqlı ola bilər.
Bu yazımızı mütləq oxuyun: Arabica və Robusta Arasında 9 Fərq
Qvatemala qəhvəsinin dadı necədir?
Bu qəhvəni bu qədər füsunkar edən onun müxtəlifliyidir. Müxtəlif bölgələrdə yetişdirilən toxumlar arasında dad fərqləri var. Xüsusi qəhvə istehsalçılarının dörd ən böyük bölgəsinə nəzər salaq:
Antiqua Qəhvəsi – Qvatemalanın cənub dağlıq əraziləri aktiv vulkanlarla doludur və burada yetişdirilən qəhvəyə alma kimi xırtıldayan turşuluq, şirin çiçək və şokolad dadı verir.
Huehuetenango Qəhvəsi – Bu şimal dağ bölgəsində yetişdirilən qəhvə ona şərab turşuluğu və zəngin dad verən unikal mikroiqlimə malikdir.
Atitlan Qəhvəsi – Atitlan gölü və vulkanların ətrafında yetişdirilən qəhvə xoş turşuluğa, zəngin çiçək ətirlərinə və mürəkkəb ədviyyat notlarına malikdir.
Coban Qəhvəsi – Bu tropik meşə bölgəsi tez-tez bir az turşu, orta gövdəli və şirin meyvə ləzzətli qəhvələr istehsal edir.
Ölkədəki qəhvə təsərrüfatlarının əksəriyyəti yüksək hündürlükdə yerləşir. Ölkənin hər yerində tapılan vulkanik torpaq həmçinin qəhvə bitkilərini inanılmaz miqdarda qida maddəsi ilə təmin edir ki, bu da paxlaların müstəsna ləzzətində əks olunur.