Səhərlər Kofe İçmək üçün 6 Səbəb
Səhərlər kofe içmək çox yayılmış haldır. Biz zehnimizi stimullaşdırmaq üçün iş gününə başlamazdan əvvəl adətən kofe içirik. Yaxşı, niyə səhər qəhvə içmək lazımdır? Səhərlər qəhvə içməyin səbəbləri!
Bildiyiniz kimi, qəhvə kofe bitkisinin dənlərinin qovrularaq üyüdülməsindən sonra alınan içkidir. Tərkibində yüksək kofein var, buna görə də bədənimizi stimullaşdırır və bizə bir sıra faydalar verir.Kofenin faydaları və sağlamlığa təsirləri çoxumuza məlumdur. Onun istehlakı üzrə mütəxəssislər deyirlər ki, qəhvənin bütün faydalarını əldə etmək üçün onu təbii şəkildə istehlak etməyə çalışmalıyıq. Buna görə heç bir süd və ya hər hansı bir dadlandırıcı əlavə edilməməlidir. Bununla belə, əlbəttə ki, qəhvənin dadını özünüzə uyğun tənzimləməkdə sərbəstsiniz.
1. Sinir sisteminizi aktivləşdirir
Bir çox insanın günün ilk saatlarından qəhvə istifadə etməsinin əsas səbəblərindən biri də budur. Kofein sayəsində orqanizmimiz aktivləşdirməyə və özümüzü təmizləməyə kömək edir.
2. Konsentrasiyamızı artırır
Fikrimizi təmizləməklə yanaşı, konsentrasiyamızı da dəstəkləyir. Məhz bu səbəbdən iş günümüz başlamazdan əvvəl yaxşı seçimdir. Hətta günortadan sonra da təsirli olur. Çünki sağlam qidalansaq da, nahardan sonra yuxulu olmağımız normaldır. Bunu qəhvə içməklə aradan qaldıra bilərik.
3. Yağ yandırmağa kömək edir
Kofein bədən istiliyini artırmağa meyllidir, nəticədə yağ istehlakı artır. Bu səbəbdən idmançılar ümumiyyətlə hər hansı fiziki fəaliyyətdən əvvəl qəhvə içməyə üstünlük verirlər.
4. Yaddaş performansını təkmilləşdirir
Kofein konsentrasiyanı yaxşılaşdırmaqla yanaşı yaddaşımıza da təsir edir. Əslində, Johns Hopkins Universitetinin araşdırması göstərdi ki, yaddaş performansımıza bu təsir 24 saata qədər davam edə bilər.
5. Ağız qoxusunun qarşısını alır
Səhərlər qəhvə içməyin başqa bir üstünlüyü ağız qoxusunun qarşısını almasıdır. Çünki ağızda ağız qoxusuna səbəb olan bakteriyaların təsirini neytrallaşdırır. Ancaq bunun doğru olması üçün qəhvəni tək içməyə çalışmaq lazımdır. Südlü içkilərdən uzaq durmalısınız.
6. Yaşlanmanı gecikdirir
Bu içkinin tərkibində kofeinlə yanaşı flavonoidlər də var. Bunlar hüceyrələrimizin qocalmasını ləngidən və bizi müəyyən xəstəliklərdən qoruyan bəzi metabolitlərdir. Məhz bu səbəbdən orta dərəcədə qəhvə istehlakı ölüm ehtimalını 6%-ə qədər azalda bilər. Beləliklə, ömrümüzü yaxşılaşdırır.
Səhərlər qəhvə içməyin bizə bir çox faydası ola bilər. Bununla belə, gündəlik həyatımızda bizi sağlam saxlayan balanslaşdırılmış qidalanma ilə əlavə etməliyik.
Kofenin Sağlıqlı Olmasının Səbəbləri Nələrdir?
Qəhvənin faydaları çoxdur. Qəhvənin bədənimiz üçün sağlam olmasının səbəblərini belə izah etmək olar:
- Qəhvə zehni performansı yaxşılaşdırır: Baltimordakı Con Hopkins Universitetinin tədqiqatçıları qəhvə və ya onun tərkibindəki kofeinin təkcə stimullaşdırıcı deyil, həm də yaddaşı yaxşılaşdırdığını aşkar ediblər. Cəmi 200 milliqram kofein yaddaşı gücləndirir və öyrənməyə kömək edir.
- Qəhvə ağrıları aradan qaldıra bilər: Tədqiqatlar göstərir ki, hətta iki fincan orta miqdarda qəhvə də ağrıları aradan qaldırmağa kömək edir.
- Qəhvə xüsusilə qadınlar üçün cinsi stimullaşdırıcı ola bilər: Kofein beynin cinsi oyanmaya cavabdeh olan sahələrini stimullaşdırır.
- Qəhvə şəkərli diabet riskini azaldır: Amerika Kimya Cəmiyyətinin araşdırmasına görə, hər əlavə fincan şəkər xəstəliyinə tutulma riskini daha yeddi faiz azaldır.
- Qəhvə ağız qoxusunu aradan qaldırmağa kömək edir: İsrailin Tel-Əviv Universitetinin apardığı araşdırmaya görə, qəhvənin tərkibindəki bəzi maddələr antibakterial təsirə malikdir və nəticədə daha yaxşı nəfəs alır və ağız qoxusunu azaldır. Ancaq südlü qəhvə nəfəsi pisləşdirə bilər.
- Qəhvə Parkinson xəstəliyinin qarşısını alır: Mütəmadi olaraq kofein qəbul edən insanların Parkinson xəstəliyinə tutulma ehtimalının digərlərinə nisbətən daha az olduğunu təsbit edən Ronald Postuma bunu iddia edir.
- Hətta qəhvənin qoxusu da stress səviyyəsini aşağı salır: Seul Milli Universitetinin alimləri siçovullarla apardıqları təcrübələrdə qəhvə ləzzətlərinə məruz qalan heyvanların beyin zülallarında artıq fərqlər olduğunu müşahidə edə bildilər ki, bu da stress və yorğunluq hisslərini azaldır.
- Qəhvə ilhamlandırır: Bəstəkar Lüdviq van Bethoven həyatı boyu müntəzəm olaraq bir fincan moka hazırlamaq üçün 60 qəhvə dənəsini saymağı vərdiş halına gətirdi. Fransız yazıçısı Onore de Balzak oyaq qalmaq üçün gündə bir neçə fincan güclü qəhvə içirdi. O, adətən gündə on iki saat işləyirdi.
- Qəhvə iltihabdan qoruyur: Məşhur Stanford Universitetinin alimləri belə nəticəyə gəliblər. İmmunoloqlar David Furman və Mark Davis deyirlər ki, qəhvə xüsusilə yaşla birlikdə rast gəlinən xroniki iltihabın qarşısını ala bilir, bununla da ürək xəstəliklərindən qoruyur və ömrü uzadır.
- Qəhvə içənlər daha uzun yaşayır: Gündə beş stəkan qəhvə içənlərin ürək-damar xəstəlikləri və şəkər xəstəliyinə tutulma ehtimalı qəhvə içməyənlərə nisbətən daha azdır.
- Qəhvə depressiya ilə mübarizəyə kömək edir: Milli Sağlamlıq İnstitutunun araşdırmasına görə, gündə dörd və ya beş fincan qəhvə içən insanların depressiyaya düşmə riski qəhvə içməyənlərə nisbətən on faiz azdır. Bunun səbəbi isə tərkibindəki antioksidantlar sayəsində serotonin, dopamin və noradrenalin istehsalını stimullaşdıraraq orqanizmdə bir növ şövqü tətikləməsidir. Nəticə Harvard Xalq Sağlamlığı Məktəbinin araşdırması ilə də təsdiqlənib. Onların fikrincə, gündə cəmi iki-dörd fincan qəhvə intihar riskini 50 faiz azalda bilər.
Gündə Neçə Fincan Qəhvə Sağlamdır?
Gündə üç-beş fincan qəhvə sağlamlıq üçün tamamilə zərərsizdir və sağlamlığa müsbət təsir göstərə bilər. Amma gündə beş stəkandan çox qəhvə içənlər halüsinasiyalarla qarşılaşa bilərlər. Həddindən artıq qəhvə istehlakı da bəzi xəstəliklər üçün həkimlər tərəfindən tövsiyə edilmir. Buna görə də, kofeinin bədəndə qalma müddəti və yuxuya təsiri kimi məsələləri araşdırmalı və problemlərlə üzləşməmək üçün qəhvə istehlakı barədə həkiminizlə danışmaq daha yaxşıdır.