Kolumbiya Qəhvəsi Haqqında Hərşey
Gəlin sizi Kolumbiya qəhvəsinin fermalarına unikal tura aparaq. Bir fincan qəhvə sizi evinizdən çıxarmadan bütün dünyaya apara bilər. Sevimli qəhvə dəmləmə üsulunu seçdikdən sonra, növbəti addım adətən müxtəlif ekzotik dənə növlərini araşdırmaqdır.
Hər hansı bir səyahətdə olduğu kimi, mədəniyyətdən bacardığınızı mənimsəmək istəyirsiniz. Kolumbiya qəhvə mədəniyyətinə gəldikdə, onlar ət və dırnaq kimi ayrılmazdır.
Kolumbiyanın tarixi qəhvə sənayesi ilə sıx bağlıdır. Gəlin Kolumbiya qəhvəsinin bir çox nüanslarını və nə üçün bütün dünyada sevimli halına gəldiyini araşdıraq.
Kolumbiya qəhvəsini unikal edən nədir?
Kolumbiyadan gətirilən qəhvənin əksəriyyəti kiçik ailə təsərrüfatlarında yetişdirilir. Bu təsərrüfatların əksəriyyəti 12 hektardan kiçikdir. Bizə bu ləzzəti gətirmək üçün inanılmaz dərəcədə çalışan yarım milyona yaxın ailə var.
Kolumbiya qəhvəsi daha az məhsul alınsa da, 100% Arabica paxlası ilə hazırlanır. Kolumbiyada bütün qəhvə sənayesinin bu şəkildə qurulması səbəbindən keyfiyyətə güclü diqqət yetirilir.
Bu yazımızı mütləq oxuyun: Qvatemala Qəhvəsi Haqqında Hərşey
Kiçik təsərrüfat keyfiyyəti
Böyük təsərrüfatlarda təfərrüata həddindən artıq diqqət yetirmək çətindir, lakin kiçik təsərrüfatlarda daha çox diqqət və aktuallıq ehtimalı yüksəkdir. Bu səbəbdən kiçik ailə təsərrüfatlarından alınan qəhvə dənələrinin daha keyfiyyətli olduğu məlum bir həqiqətdir.
İşçilər məhsul yığım mövsümündə təxminən hər 10 gündən bir bitkiləri yoxlayır və ən yaxşı dənələri götürərək onları toplamaq üçün mükəmməl vaxtı gözləyirlər. Yetişməmiş dənələrə tamamilə toxunmurlar.
Digər tərəfdən, iri təsərrüfatlarda dənədən asılı olmayaraq, hamısı məhsul yığımı zamanı yığıldığından kofenin keyfiyyəti aşağı düşür.
Kolumbiya qəhvəsini təyin edən təkcə yığım üsulu deyil. Bol günəşli və yüksək hündürlükdə And dağlarının dik yamaclarında böyümək şəraiti də çox təsirlidir.
Kolumbiya qəhvəsi
Kolumbiyada üç əsas qrupa bölünən 22 fərqli qəhvə yetişdirilməsi bölgəsi var:
Şimal: Şokolad və fındıq ləzzətli və az turşu tonları
Mərkəz: Bitki və meyvə tonları.
Cənub: Daha güclü turşu və sitrus tonları.
Bu üç fərqli ləzzət profili və Kolumbiyanın ildə iki dəfə məhsul yığılması onu dünyanın ən yaxşı qəhvə bölgələrindən birinə çevirir.
Hər bölgənin dadını fərqli edən nədir?
Kolumbiya qəhvə yetişdirmək üçün inanılmaz bir yerdir. Əsas bölgələrin hər birində unikal ləzzət profillərinin formalaşmasında ən böyük amillər; müxtəlif hündürlüklər, fərqli mövsümi xüsusiyyətlər və müxtəlif məhsul yığım üsulları.
Başqa sözlə, Kolumbiyada istehsal olunan qəhvəni möhtəşəm etmək üçün heç bir sehrli çubuq yoxdur. Bu vəziyyət ailə təsərrüfatlarından tutmuş hava və suya qədər bir çox amillərin birləşməsindən yaranıb.
Milli Qəhvə Parkı
Bu park, demək olar ki, qəhvə haqqında bir muzey kimidir.
İçərisində qəhvə temalı park o cümlədən bambukdan hazırlanmış 18 metr hündürlüyündə qüllə, yerli qəbilə qəbiristanlığı, ənənəvi üslubda bir ev və qəhvənin tarixini və mədəniyyətini nümayiş etdirən musiqi şousu daxildir.
2009-cu ilə qədər parkı 5 milyon ziyarətçi qəbul edirdisə, təkcə 2017-ci ildə bir milyondan çox insan onu ziyarət edib. Bu, onu Kolumbiyanın ən məşhur turistik yerlərindən birinə çevirir.