Blog

Cupping nədir? Cupping necə hazırlanır?

Əgər qəhvə həvəskarısınızsa, yeni çeşidlər və texnikaları sınamaq və qəhvənin müxtəlif ləzzətli nüanslarını bəyənirsinizsə, o zaman cupping sizin marağınızı çəkəcək. Bəs cupping nədir və necə hazırlanır ?

Qəhvəni şərab kimi dadmaq bir sənətdir və həqiqətən də bir peşədir. Qəhvənin aromasını və dadını yoxlayan qəhvə dadçıları var. Bu yazıda sizə qəhvə dadına dair nələri təəccübləndirdiyinizi izah edəcəyik.

Ən məşhur qəhvələr hansılardır? Ən sevilən 8 qəhvə adlı yazıya keçid edib baxa bilərsiniz.

Cupping nədir?

Cupping nədir?

Cupping, müəyyən bir qəhvə dənəsinin müxtəlif xüsusiyyətlərini qiymətləndirmək üsuludur. Cupping bizə qəhvələri bir-biri ilə müqayisə etməyə və hər bir qəhvəni daha yaxşı başa düşməyə imkan verir. Cupping qəhvə keyfiyyətinin qiymətləndirilməsi üçün sənaye standartıdır və istehlakçı, qovurmaçı, treyder və ya hətta qəhvə fermeri olmağınızdan asılı olmayaraq, qəhvə haqqında daha çox öyrənmək üçün əla yoldur.

Cupping qəhvə nümunəsi üçün ümumi keyfiyyətindən tutmuş fərdi xüsusiyyətlərinə və xüsusi dad notlarına qədər ölçülə bilən və geniş istifadə olunan analiz üsuludur. Bu, qəhvənin dadına baxmağın bir çox yollarından sadəcə biridir, lakin bir çox fərqli qəhvəni yan-yana dadmaq üçün çox təsirli bir üsuldur.

Cupping prosesinin 1800-cü illərin sonlarında, tacirlərin hansını almaq istədiklərinə qərar vermək üçün müxtəlif qəhvələrin dadına baxdıqları və eyni zamanda onların tutarlılığını yoxladığı zaman yarandığı güman edilir.

Bu gün sənaye, 19-cu əsr treyderlərinin etdiyi kimi, qəhvənin xüsusiyyətlərini qiymətləndirmək, satınalma qərarları vermək və ardıcıllığı yoxlamaq üçün fincanlama prosesindən istifadə edir. Cupping hər yerdə istifadə oluna və başa düşülə bilən standartlaşdırılmış metodologiya və dil əldə etməyə imkan verir.

Daha yaxşı qəhvə dəmləmək üçün 9 maddə adlı yazıya keçid edib baxa bilərsiniz.

Cupping üçün lazım olan inqrediyentlər

Cupping üçün lazım olan inqrediyentlər

Qəhvə dadını hazırlamaq üçün bizə aşağıdakı maddələr/inqrediyentlər lazımdır:

  • Müxtəlif qəhvə növləri (hər biri 20 qram)
  • Qəhvəçəkən
  • Dəqiq mətbəx tərəzisi
  • Saniyəölçən (saat)
  • Qəhvə dadmaq üçün fincanlar (istənilən 160-200 ml qəhvə uyğun gəlir)
  • İsti su
  • Qəhvə dadım qaşığı (və ya xörək qaşığı istifadə edə bilərik)
  • Qəhvə skorbord

Cupping addımları

  • Öğütücü hazırlamaq üçün ilk qəhvənin 2 qramını çəkin, sonra qalan 18 qram qəhvəni üyütməyə davam edin. Bu addımı 2 qramdan başlayaraq hər bir qəhvə üçün təkrarlayın ki, dəyirmandakı başqa heç bir qəhvə ləzzətlərə mane olmasın. Hər qəhvəni qaba rejimdə üyüdün.
  • Hər 9 qramlıq qəhvə nümunəsini hər nümunə üçün iki fincan stəkanı istifadə edərək təyin olunmuş fincanlara qoyun. Hər nümunə üçün iki istifadə etməyinizə əmin olun.
  • Suyu 94 ° C-yə qədər qızdırın.
  • Taymeri yandırın və hər stəkana 150 qram su tökün.
  • Qəhvənin yaş aromasını qiymətləndirin. Bunu qəhvə qiymətləndirmə vərəqinə yazın.
  • İki qaşıq ilə üyüdülmüş qəhvə və köpük qalıqlarını çıxarın.
  • Qəhvəni soyumağa buraxın və 13-15 dəqiqədən sonra fincan çəkmə prosesinə başlaya bilərsiniz. Bu, qəhvəni daha şirin edəcək.
  • Qəhvəni qaşıqdan qurtumlayın ki, dilinizə yayılsın və bütün ləzzətləri dada biləsiniz. Qəhvə soyuduqca fərqli və daha geniş çeşidli dadları dada biləcəksiniz.
  • Qəhvənin dadına baxmaq üçün hər istifadədən sonra qaşığı yuyun. Bu, qəhvə ləzzətlərinin çarpaz çirklənməsinin qarşısını alır.

Cupping edərkən bunları unutmayın

Cupping edərkən bunları unutmayın

Cupping prosesində ləzzət və ətir qeydlərini müzakirə etmək, başqa cür qavramasalar belə, insanların oxşar duyğu qeydlərini tapmasına səbəb ola bilər. Başqalarının qiymətləndirmələrinə təsir etməmək üçün səssiz qalın.

Böyük miqdarda kofein qəbulu bədənə qısa müddətli mənfi təsirlər göstərə bilər və bu da dad mimikalarınızı dəyişdirməyə başlaya bilər ki, siz artıq incə qoxuları və ləzzətləri qəbul edə bilməyəcəksiniz. Buna görə də, Cupping qəhvə nümunələrini davamlı olaraq udmayın.

Xatırlamaq lazım olan ən vacib amil, çaşqınlıq yaradan metodologiya və söz ehtiyatına qapılmamaqdır. Başlamaq üçün, ardıcıl olmağa və öz istinad çərçivələrinizdən istifadə edərək nümunələri izah etməyə diqqət edin. Zaman keçdikcə üsullarla və ümumi qeydlərlə tanışlığınız inkişaf edəcək.

Cupping necə inkişaf etdirmək olar?

Cupping bacarığınızı inkişaf etdirməyin ən yaxşı yolu, xüsusən də digər insanlarla məşq etməyə davam etməkdir. Təcrübə mükəmməl edir və başqaları ilə fincan etmək həmişə tək fincan etməkdən daha yaxşıdır. İstənilən məqaləni oxuyaraq və ya hər hansı təlimat videosuna baxaraq, müşahidə edib təkrar edərək öyrənməli olduğunuz çox şey var.

Texnikaları və duyğu qavrayışlarını başqaları ilə müzakirə etmək bacarıqlarınızı təkmilləşdirməyə və ya qəhvə lüğətinizi və biliklərinizi genişləndirməyə kömək edə bilər. Bu mərhələdə özünüzü dərk edin. Təcrübə zehni və fiziki bərabər hissələrdən ibarətdir, buna görə hazırlıqlı, sakit və açıq fikirli olmaq cupping necə istifadə edəcəyini bilmək qədər vacibdir.

Cupping zamanı şirinlik, turşuluq, özlülük və sonra dad kimi detallara diqqət yetirin. Və hər şeydən əvvəl, hər yemək və içkiyə məşq fürsəti kimi yanaşın. Siz həmçinin müxtəlif faizlərdə şokolad və ya oxşar meyvələrin dadına baxaraq dad qönçələrinizi yaxşılaşdıra bilərsiniz. Müəyyən notları və ya ləzzətləri müəyyən etməkdə çətinlik çəkirsinizsə, niyə adətən bu notları ehtiva edən yeməkləri və ya içkiləri dadmayasınız? Nə qədər çətin görünsə də, süzmə prosesini mənimsəyə bilərsiniz. Davamlı olmağı unutmayın, qiymətləndirmə formaları ilə tanış olun və amaq dadınızı vərdiş halına salın.

Uyğun Məqalələr

Back to top button