Blog

Qəhvə Dənəsinin Anatomiyası

Siz bilirsiniz ki, qəhvə bir bitkidir və dənələr tünd qırmızı qəhvə albalısından yaranıb. Bəs, qəhvə giləmeyvələrində nə var? Bu yazıda biz qəhvə dənəsinin anatomiyasını araşdıracağıq.

Qəhvə albalının hər bir hissəsinin işlənmə üsulu qəhvənizin son profilinə təsir göstərir. Gündəlik içkimizi daha yaxşı başa düşmək üçün qəhvə dənəsinin əsas anatomiyasına nəzər salaq.Qəhvə, qovrulma səviyyəsindən asılı olaraq dəyişir.Tünd Qovrulmuş Qəhvənin bir sıra zərərləri mövcuddur.

Qəhvə Dənəsinin Anatomiyası Nədir?

Qəhvə Dənəsinin Anatomiyası Nədir?

Qovurduğumuz, əzdiyimiz və qəhvə hazırlamaq üçün istifadə etdiyimiz paxlalar meyvənin toxumlarıdır. Qəhvə ağacı qəhvə albalı istehsal edir, paxlalar isə albalı içərisində olan toxumlardır.

Qəhvə ağacları təbii olaraq 9 m-dən çox böyüyə bilər. Lakin yetişdiricilər enerjiyə qənaət etmək və məhsul yığımı asanlaşdırmaq üçün budama ilə bitkiləri qısa saxlayırlar. Kiçik ağaclar məhdud məkanda daha keyfiyyətli və daha yaxşı məhsul verir.

Hər bir ağac cüt-cüt böyüyən yaşıl yarpaqlarla örtülür, budaqlar boyunca qəhvə albalısı bitir. Çeşiddən asılı olaraq bir qəhvə ağacının meyvə verməsi üçün üç-dörd il lazımdır. Tipik bir qəhvə ağacının ildə 10 kilo qəhvə albalı istehsal etdiyini söyləyə bilərik ki, bu da təxminən 2 kilo yaşıl qəhvə lobyasına bərabərdir.

Qəhvə Dənəsinin Təbəqələri

Qəhvə Dənəsinin Təbəqələri

Qəhvə albasının qabığı ekzokarp adlanır və yetişənə qədər yaşıl olur, çeşiddən asılı olaraq qırmızı, sarı, narıncı və ya hətta parlaq çəhrayı olur. Yaşıl qəhvə albalı, yetişmiş qəhvə albalısından gələn qovrulmamış toxumlar olan yaşıl qəhvə dənələri ilə qarışdırılmamalıdır.

Hər albalı dərisinin altında pulpa olaraq da bilinən mezokarp adlanan nazik təbəqə var. Selik xəmirin daxili təbəqəsidir. Həmçinin selikli qişanın altında pektin təbəqəsi var. Bu təbəqələr fermentasiya prosesində vacib olan şəkərlərlə zəngindir.

Sonra texniki olaraq endosperm adlanan, lakin taxıl kimi tanınan qəhvə toxumlarına gəlirik. Bir qəhvə albalı adətən iki nüvəyə malikdir, hər biri gümüşü rəngdədir və pelikül kimi tanınan nazik epidermisin təbəqəsi və biz perqament (texniki olaraq endokarp) adlandırdığımız kağıza bənzər bir qabıqla örtülmüşdür.

Adətən perqament xırman zamanı çıxarılır ki, bu da quru üyüdmə prosesində ilk addımdır. Toxumlarda qalan meyvə və quru perqamenti çıxarmaq üçün maşınlar və ya daş dəyirmanlar istifadə olunur.

Gümüş film taxıllara sıx birləşmiş sklerenxima hüceyrələrinin bir qrupudur. Bu hüceyrələr toxumu qorumaq və ona kömək etmək üçün əmələ gəlir və qovurma zamanı ayrılır. Bu mərhələdə ortaya çıxanlar cascarilla kimi tanınır.

Bəzən bir qəhvə albalı yalnız bir dənədən ehtiva edir və normaldan daha yuvarlaq və daha böyük olur. Bu, albalıların təxminən 5% -ində baş verir və taxıllara karakolillos deyilir.

Caracolillos bitkinin anatomik variasiyası ola bilər və ya kifayət qədər tozlanma olmadıqda və yumurta hüceyrəsi döllənmədikdə baş verə bilər. Bəzən toxum genetik və ya ətraf mühit şəraitinə görə böyüməyə bilər. Karakolillos adətən qəhvə ağacının pis hava şəraitinə məruz qalan hissələrində görünür.

Caracolillos qəhvələrinin daha şirin və daha iştahaaçan olması ilə bağlı mübahisələr var. Onların dadının fərqli olub-olmadığını düşünürsünüzsə, onların yuvarlaq forması onlara qovurma barabanında daha yaxşı yuvarlanmağa imkan verir. Buna görə də, uyğun olmayan qovurmaların qarşısını almaq üçün onları digər taxıllardan ayırmaq yaxşıdır.

Qəhvə Dənəsi Anatomiyasının Qəhvəyə Təsiri

Qəhvə Dənəsi Anatomiyasının Qəhvəyə Təsiri

Qəhvə albalısının meyvəsi və qabığı adətən atılır, lakin bəzən çay və digər məhsullar üçün qabıq hazırlamaq üçün qurumağa buraxılır.

Qəhvə dənələrindən qabığın və selikli qişanın çıxarılması çətindir və buna nail olmaq üçün müxtəlif emal üsulları hazırlanmışdır. Hər bir üsul son qəhvənin dadına və profilinə təsir göstərir.Bu üsullar arasında müəyyən fərqlər də mövcuddur.

Məsələn, yuyulmuş qəhvə üçün qurutmadan əvvəl bütün pulpa çıxarılır. Ancaq təbii qəhvə vəziyyətində, pulpa quruduqdan sonra çıxarılır. Təbii pulpa prosesləri üçün qurutmadan əvvəl dəri və bəzən selikli qişanın bir hissəsi çıxarılır, bundan sonra qalan selikli qişa və digər təbəqələr çıxarılır.

Selikdən ayrılmaq daha çox bədənə sahib daha şirin bir qəhvə istehsal edir. Quru müalicələri məhsuldan sonra yuyulma ilə müqayisə etsək, niyə başa düşmək daha asandır.

Qəhvə albalı budaqdan qoparılanda cücərməyə başlayır. Bu proses toxumda olan şəkərdən istifadə edir. Qurutma başlayanda cücərmə dayanır. Təbii proses qəhvələri təbii yuyulmuş və üyüdülmüş qəhvələrdən əvvəl qurutma sahəsinə keçir. Bu səbəbdən təbii şəkərlərdə daha çox şəkər qalır və siz daha şirin bir qəhvə dənəsinə sahib olursunuz.

Yuyulmuş qəhvələr daha təmiz, daha tutarlı ləzzətlərə malikdir və onları turşuluğu ilə vurğulamaq olar. Təbii qəhvələr daha meyvəli və şirindir və daha çox bədənə malikdir.

Quru emal və yuyulma zamanı selikli şəkərlər də mayalanır və bu, son ləzzətə təsir göstərir. Diqqətlə izlənilməzsə və qurutma ardıcıl deyilsə, gözlənilməz fermentasiya prosesi arzuolunmaz xüsusiyyətlərə səbəb ola bilər. Qəhvə dənəsinin əsaslarını başa düşmək, istehsalı, emalını və qovurmasını daha yaxşı başa düşməyə kömək edə bilər.

Uyğun Məqalələr

Back to top button