Efiopiya Qəhvəsi Haqqında Hərşey
Efiopiya qəhvəsi; Mürəkkəbliyi, kəskin dadı və açıq turşuluğu ilə tanınır. Onlar Arabica qəhvə mədəniyyətinin varisləridir.
Əsas qəhvə istehsalçıları Sidamo, Limu, Yirgacheffe və Harrar bölgələrindəndir. Efiopiya qəhvələri dəniz səviyyəsindən 1500 ilə 2200 metr (5000-7200 fut) yüksəklikdə olan dağ yamaclarında (fermalarda) yetişdirilir.
Qəhvə ilk dəfə eramızın 850-ci ildə Kaffa bölgəsində Efiopiyalı keçi çobanı tərəfindən kəşf edilmişdir.
Efiopiya qəhvəsi
Qəhvəni qiymətləndirmək onun köklərini, paxlalarını və Efiopiyanın bir qəhvəsindən həzz almaq üçün dəmləmə üsullarına qədər prosesləri başa düşməkdir. Aşağıda səhər qəhvənizi içərkən oxumağa dəyər qəhvə faktları var.
Afrikanın ən böyük qəhvə istehsalçısı olan Efiopiya qarşıdakı beş il ərzində qəhvə istehsalını üç dəfə artırmağı planlaşdırır. Hökumət istehsal və marketinq sisteminin təkmilləşdirilməsinə diqqət yetirəcək və 2024-cü ilə qədər 1,8 milyon ton qəhvə yığacağını gözlənilir.
Qəhvə məhsuldarlığını artırmaq üçün köhnə ağaclar yeni qəhvə tingləri ilə əvəz olunacaq. Efiopiya mövcud qəhvə plantasiyaları ilə yanaşı 5,4 milyon hektar sahədə qəhvə becərir.
Efiopiya dünyanın beşinci ən böyük qəhvə istehsalçısıdır və qlobal qəhvə istehsalının 4,2%-nə cavabdehdir. Qəhvə istehsalının 50%-i ölkə daxilində istehlak edilərkən, bölgənin gəlirinin 25-30%-i qəhvə ixracından əldə edilir.
Efiopiya qəhvə çeşidləri
Efiopiya qəhvə lobyaları maraqlı ləzzət profillərinə malikdir. Məsələn, Volcanica-nın Yirgacheffe-dəki müstəqil qəhvə fermasından Efiopiya qəhvəsi meyvəli dadları ehtiva edir.
Əhəmiyyətli qəhvə istehsal edən Sidamo, Yirgacheffe, Limu və Harrar bölgələrindən yığılmış qəhvə dənələrindən kəşf etmək üçün daha çox şey var. Bu qəhvə dənələri bunlardır:
Yirgacheffe qəhvə dənələri
Yaş emal (yuyulmuş)
Qəhvə bitkisi Arabica Heirloom çeşididir.
1700-2000 metr yüksəklikdə böyüyür.
SHB (mütləq bərk dənəli) və SHG (ciddi yüksək yetişdirilmiş) kimi xarakterizə olunur.
Premium Yirgacheffe qəhvə lobyaları şokolad və fıstıq notlarını nümayiş etdirir.
Yirgacheffe qəhvə dənələri çox vaxt çiçək və sitrus notları ilə yüksək tonda olur.
Sidamo qəhvə dənələri
Yaş emal (yuyulmuş)
Qəhvə bitkisi Arabica Heirloom Efiopiya çeşididir.
1500 ilə 2200 metr arasında hündürlükdə böyüyür.
Limu qəhvə dənələri
Yaş emal (yuyulmuş)
3600 və 6200 fut yüksəkliklərdə yetişdirilir.
Harrar qəhvə dənələri
Təbii işlənmiş, günəşdə qurudulmuş.
Qəhvə bitkisi yabanı Efiopiya çeşidinin Arabica bitkisidir.
1510 və 2120 metr yüksəklikdə bitir.
Harrar qəhvəsinin bəzi növləri canlı, tünd şokolad notları nümayiş etdirir.
Müxtəlif variantlarda təqdim olunur: longberry, shortberry və peaberry.
Efiopiya qəhvəsi yaxşıdırmı?
Dünyanın ən yaxşı qəhvəsi hesab olunur, çünki qəhvə ağacları daha çox hündürlükdə və mükəmməl iqlim şəraitində hazırlanır. Bundan əlavə, əksər qəhvə təsərrüfatları dünyanın bütün qəhvələrinin “kraliçası” olan Coffea Arabica çeşidini yetişdirirlər.
Ən yaxşı Efiopiya qəhvəsi hansıdır?
Ən yaxşı Efiopiya qəhvəsi Yirgacheffe qəhvəsidir. Dəniz səviyyəsindən 1700 ilə 2200 metr arasında ən uyğun yüksəklikdə və iqlim şəraitində yetişdirilir. Qəhvə şirinliyi, ətri və yüngül və orta gövdəsi ilə tanınır.
Efiopiya qəhvəsini fərqli edən nədir?
Efiopiya qəhvəsi müxtəlif ləzzət profillərinə və unikal dad notlarına görə istənilən qəhvədən əhəmiyyətli dərəcədə fərqlənir. Qəhvə dənələrinin vətəni Efiopiyadır və zamanla təbii mutasiyalar nəticəsində ifrat ləzzətlər təqdim edən vəhşi qəhvə ağaclarından yığılır. Qəhvə dənələrinin əksəriyyəti təbii şəkildə emal olunur, bu da qəhvə məhsulunun ümumi dadına əhəmiyyətli dərəcədə təsir göstərir.
Bunlardan əlavə:
Efiopiyadakı hər bir qəhvə dənəsi onun zəngin mədəniyyətini və həyatın sadəliyini əks etdirir. Dünyanın nə qədər sürətlə modernləşməsindən asılı olmayaraq, Efiopiyalı qəhvə fermerləri cəmiyyəti və ailələri toxunulmaz saxlamaq üçün Efiopiya qəhvə mərasimi kimi qədim ənənələri tətbiq etməyə davam edirlər.
Ölkə qəhvə sənayesində bir nömrəli olmasa da, Efiopiya ABŞ, Kanada və Yaponiya kimi ölkələr tərəfindən yüksək keyfiyyətli qəhvə dənələri üçün axtarılan təqdirəlayiq qəhvə istehsalçısı olaraq qalır.