Qəhvə Çeşidləri

Espresso Nədir, Espresso Necə Hazırlanır? Espresso Haqqında Hər Şey!

Espresso ən çox eşitdiyimiz qəhvə növlərindən biridir. Bunun bəzi səbəbləri var; praktikdir, dadlıdır, tez hazırlanır və ya başqa bir şeydir… Bu gün dünyanın bir çox yerində sevilib istehlak edildiyi və yayılmağa davam etdiyi bir həqiqətdir. Bəs, qəhvə həvəskarlarının sevimlisinə çevrilən espressonu digər qəhvələrdən fərqləndirən nədir?

espresso

ESPRESSO NƏDİR?

Espresso 1900-cü illərdə italyanlar tərəfindən təzyiq gücündən istifadə edərək kəşf edilmiş və dünyaya təqdim edilmiş sürətli qəhvə dəmləmə üsuludur. Kiçik hissələrdə verilir və çox güclü dadı və sıx bir tutarlılığı var. Zəngin bir ləzzətə və milliqramda yüksək miqdarda kofeinə malikdir. Filtr qəhvədən daha çox içmək çətindir. Buna görə də hər kəsin sevmədiyi və istehlak etmədiyi bir qəhvə növüdür. Dadı yumşaltmaq və ləzzət vermək üçün; Süd, karamel, şokolad kimi əlavələr edilə bilər. Bu növ espresso əsaslı qəhvələr daha şirin, daha yüngül ləzzətlərə malikdir və daha populyardır.

Öz mədəniyyətimizdən bir nümunə ilə espressonu türk qəhvəsi ilə müqayisə edə bilərik. Onların arasında ən böyük fərq odur ki, espresso türk qəhvəsindən daha iri üyüdülmüşdür və düyü ilə verilmir.

 

ESPRESSO NƏ DEMƏKDİR, ESPRESSO NƏ DEMƏKDİR?

Bu məsələdə iki fərqli fikir var. Birincisi, sürətli mənasını verən italyanca “espres” sözündəndir. İkinci baxış ondan ibarətdir ki, o, təzyiq mənasını verən “press”dən götürülüb.

ESPRESSO NECƏ HAZIRLANIR? ESPRESSONUN HAZIRLANMASI ÜÇÜN NƏLƏR LAZIMDIR?

Dadlı espresso hazırlamaq üçün bəzi ciddi qaydalara əməl edilməlidir. Qəhvənin üyüdülmə qalınlığı, üyüdülmə vaxtı və qəhvənin çəkisi kimi faktorlar qəhvənin aromasına əhəmiyyətli dərəcədə təsir edir. Bunlara əlavə olaraq təbii ki, yaxşı bir qəhvə qarışığına sahib olmalıyıq və barista bu addımları düzgün tətbiq etməlidir. İntensiv və ekstraktlı qəhvə sinfinə aid olduğu üçün onu yumşaltmaq və şirinləşdirmək üçün yeni yeni espresso dəmləmə üsulları tətbiq edilsə də, aşağıdakı maddələr espressonun ixtiraçıları olan italyanlar tərəfindən əvəzolunmaz olaraq göstərilib və hər yerdə qəbul edilib. dünya.

* 7-7,5 qram espresso üçün uyğun olan incə üyüdülmüş qəhvə

*9 bar su təzyiqi

*İçməli su

*85-94°C temperatur

*15-20 kq sıxılma təzyiqi

* 24-27 saniyə axın (damcı) vaxtı

Qəhvə maşının portafiltrinə yerləşdirilir və sıxılır. Daha sonra stəkan qoyulur, qəhvənin içindən 30 ml su keçirilir və yarım dəqiqə süzülməsi gözlənilir. Bu şərtlər yerinə yetirilərsə, espressonun bir hissəsi alınır. Espresso fincanları adətən 45 ml ölçüdə və oval formada olur. Bu, espressonun köpüyü saxlamaq və eyni zamanda temperaturu saxlamaq üçün vacibdir. Həmçinin, stəkanı əvvəlcədən qızdırmaq espressonun soyumasının qarşısını alacaq.

 

YAXŞI ESPRESSON NECƏ OLMALIDIR?

1) Çəkirdəyin qovrulma dərəcəsi

İstənilən qəhvə növü üçün lazımi miqdarda qovurma vacibdir, lakin espresso öz ləzzətini tünd qovrulmuş paxlaların istifadəsi ilə tapan bir qəhvədir. Buna görə də, espresso üçün istifadə ediləcək qəhvə qarışığının tünd qovrulması vacibdir. En yaxsi kofe

2) Qəhvə dənəsinin təzəliyi

Espressonun dadını digər qəhvə növləri ilə müqayisədə çox sıx hiss etdiyindən, bayat lobyaların istifadə edildiyi espresso dərhal göz qabağındadır. Bu səbəbdən espresso istehsalına başlamazdan əvvəl paxlanın üyüdülməsi digər qəhvələrdən çox daha vacibdir.

3) Baristanın ustalığı

Espresso hazırlamaq çətin proses deyil, lakin işi yaxşı bilmək lazımdır. Qəhvə dənəsi nə qədər yaxşı olsa da, təzyiq ayarından, qəhvənin stəkana axıdılmasından və s.-dən xəbəri olmayan adam yaxşı espresso hazırlaya bilməyəcək. Ona görə də qəhvənin keyfiyyəti ilə yanaşı, espresso istehsalçısının ustalığı dadını müəyyən edən amillərdəndir.

ESPRESSONUN FAYDALARI

– Bədəndən suyun xaric olmasına imkan verir. Bu şəkildə tərəzidə daha yüngül olmanıza və ödemdən qurtulmanıza kömək edir.

– Yağ yandırmağa kömək edir. Kalori içmədiyi üçün maddələr mübadiləsini sürətləndirir və yağ yaratmır.

– Diqqəti və diqqəti artırır. Milliqramda yüksək səviyyədə kofein ehtiva edən bir qəhvə növü olduğundan, kofeinin sehrli təsirindən faydalanmağa imkan verir.

Kofenin faydaları

ESPRESSO ZƏRƏRLƏRİ

Həddindən artıq istehlak edilərsə, bədəndə titrəmələrə səbəb ola bilər. Ona görə də şişirtməməliyik.

Gec içilərsə, yuxusuzluğa səbəb ola bilər və gecə gec saatlara qədər yatmamağınıza səbəb ola bilər.

ESPRESSO DÜZƏLDƏRKƏN ÜMUMİ SƏHVLƏR

Ləzzətli bir espresso hazırlamaq üçün bütün addımlar diqqətlə və dəqiqliklə yerinə yetirilməlidir. Ən kiçik səhv espressonun dadına ciddi təsir edir. Amma təbii ki, bu səhvləri düzəltməyin yolları var.

Espresso çox mayedirsə və yüngül kremə malikdirsə, qəhvə qaba üyüdülmüş, az sıxılmış və ya çəkisi az ola bilər.

Əksinə, daha az maye və tünd krem ​​varsa, qəhvə incə üyüdülmüş, çox sıxılmış və ya yüksək çəkiyə yerləşdirilə bilər.

Əgər fincanda qəhvə qalığı varsa, qrup süzgəcləri tıxanmış ola bilər və ya dəyirmanın bıçaqları paxlaları kifayət qədər üyütməyə bilər.

Əgər qəhvə ikili portafiltrdən bir tərəfdən az, digər tərəfdən isə daha çox axırsa, o, səhv sıxılmış ola bilər və ya maşın əyri bazaya yerləşdirilib.

 

 

 

 

 

 

Uyğun Məqalələr

Back to top button