Blog

İnstant Qehve (Qranullaşdırılmış Kofe) Nədir?

Qranullaşdırılmış qehve, dəmlənmiş kofe dənələrinin müxtəlif prosesləri nəticəsində əldə edilən hazır qəhvədir. Bəs, bu növ qəhvə necə kəşf edildi? Gəlin qranullaşdırılmış qehveni birlikdə araşdıraq.

Müxtəlif proseslərdən keçərək əldə edilən hazır qəhvə bu gün çox istehlak olunur. Məhsul hissəciklər və ya toz şəklində ola bilər. Qaynar suda tez həll olur və qəhvə içkisinə çevrilir. Bundan əlavə, son illərdə maye formada hazır qəhvələr də bazara çıxarılıb.

İnstant Kofe (Qranullaşdırılmış Qehve) Nədir?

Bu növ qəhvə qaynar qaynar suya qoyulduqda tez əriyir. Qəhvə dənəsinin suya qoyulmazdan əvvəlki vəziyyəti suyunu itirmiş formasıdır.

Qəhvə toxumdan yaranır. İstifadə edilməzdən əvvəl yığılır, qurudulur, emal edilir və qovrulur. Qovrulmuş dənələr ümumiyyətlə iki yol izləyir: bir tərəfdən üyüdülmüş qəhvə hazırlamaq üçün əzilir. Daha sonra kapsullara və ya klassik paketlərə çevrilir. Qalanı emal şirkətlərinə və ya hazır qəhvə istehsalçılarına gedir.

Hazır qəhvə dəmləməsi hazırlandıqdan və su ilə qurudulduqdan sonra qəhvənin qurudulması yolu ilə hazır qəhvə tozunu əldə etmək üçün əldə edilir. Daha aşağı qiymətə və daha çox rahatlığa görə çox populyardır.

Filtr Kofe Ve Kalori adlı yazıma da keçid edib baxa bilərsiniz.

Hazır qəhvə kimyəvi konservantlardan ibarət sənaye prosesinə malikdir və bu, ləzzət və qida komponentlərinə təsir göstərir. Həmçinin bəzi hallarda ona çəki və rəng vermək üçün demirhindi toxumu və kasnı tozundan istifadə edilir. Bu, bəzi insanlarda mədə problemləri, ishal və digər sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.

Onu da qeyd edək ki, hazır qəhvədə şəkər və akrilamidin miqdarı daha çoxdur. Buna görə həll olunan qəhvə daha çox şəkər, daha çox akrilamid, daha az aroma ehtiva edir. Qidalandırıcı komponentlərin itirilməsi mədə narahatlığına səbəb ola biləcəyi üçün üyüdülmüş qəhvədən daha az sağlamdır.

Qəhvənin keyfiyyətində ən vacib amil həmişə qəhvə dənələri olacaqdır. Ani qəhvə üçün qiymət tez-tez prioritet olduğundan, bu qəhvə tez-tez daha acı, daha güclü dadı olan aşağı keyfiyyətli Robusta qəhvəsi ilə hazırlanır.

Bundan əlavə, orqanik məhsul olan qəhvə zamanla dadını itirir. Qəhvə alverçiləri tez-tez əvvəlki məhsuldan alınan qəhvəyə istinad edirlər: əvvəlki il yığılmış lobyaların dadı və ətri azdır. Bu qəhvələr xeyli ucuz qiymətə satılır. Yenə də bu, onları hazır qəhvə üçün əsas namizəd edir.

Keyfiyyətli lobyadan hazır qəhvə hazırlamaq mümkün olsa da, bu, real həyatda nadir hallarda olur. Və əlbəttə ki, aşağı keyfiyyətli lobya qəhvəsi var, lakin yüksək keyfiyyətli seçimlər həmişə mövcud olacaq.

Qranullaşdırılmış Qehve İçmək Sağlamlığınız üçün Zərərlidirmi?

Tam yox. Hazır qəhvənin xərçəng yaratdığına dair bütün söz-söhbətlərə baxmayaraq, görünür, bunlar sadəcə əsassız şayiələrdir. Hazır qəhvənin sizin üçün adi qəhvədən daha yaxşı və ya daha pis olduğuna dair qəti sübut yoxdur.

Əlbəttə ki, dadlandırıcı əlavə edilmiş 3-ü 1-də həll olunan qəhvə daha az sağlıqlıdır.

Qranullaşdırılmış Qəhvənin Kəşfi

Qranullaşdırılmış Qəhvənin Kəşfi

Hazır qəhvə hamımızın mətbəx şkaflarında olan bir tərkib hissəsidir. Bu qəhvəni hazırlayarkən, siz özünüzdən dənəvər qəhvə yaratmaq ideyasının haradan gəldiyini soruşmuş ola bilərsiniz. Hazır qəhvənin qəhvə olmadığını deyənlər də az deyil. Beləliklə, dənəvər qəhvənin tarixi nədir?

Sübutlu ən erkən versiyanın Böyük Britaniyada ilk patentin yaradıldığı 1771-ci ildə ortaya çıxdığı deyilir. Amerikada 1853-cü ildə sınaqdan keçirilmiş və çox da uğurlu olmayan başqa bir versiya tapıldı.

Təxminən 50 il sonra, 1901-ci ildə yaponiyalı Satori Kato çay hazırlamaq ideyasına əsaslanan hazır qəhvə versiyasını patentləşdirə bildi. Bu qəhvənin dadını ictimaiyyət bəyənmədi və məhsulun marketinqi uğurlu alınmadı.

Beləliklə, George Constant Louis Vaşinqtonun patenti almağa və bəzi dəyişikliklərlə onu yenidən işə salmağa müvəffəq olmasından təxminən 10 il keçdi. Lakin bu qəhvənin dadı da təzə çəkilmiş qəhvə ilə müqayisədə keyfiyyətsiz və xoşagəlməz dadlı idi.

Nəhayət, 1938-ci ildə Nescafé şirkəti bərabər nisbətdə istifadə edilmiş qəhvə zəmisi və həll olunan karbohidratların qarışığını hazırladı. Bununla onlar dadı əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bildilər və beləliklə, bütün dünyada evlərdə yer qazandılar.

Bununla belə, hazır qəhvənin Amerikada döyüş meydanında məşhur olduğu bilinir. Corc Vaşinqtonun hazır qəhvəsinin Birinci Dünya Müharibəsi zamanı əsgərlər arasında nə qədər məşhur olduğuna dair bir lətifə olaraq, satışa çıxarıldığı zaman Amerika əsgərləri bu ixtiranı “George fincanı” adlandırdılar.

İkinci Dünya Müharibəsi başlayanda Nescafé və G. Washington tərəfindən təmin edilən hazır qəhvə hərbçilər arasında ən məşhur içkilərdən birinə çevrildi. Ordunun içdiyi qəhvənin miqdarı o qədər çox idi ki, Amerika Nescafé fabriki bütün il onları yalnız qəhvə ilə təmin etməklə məşğul idi.

Qranullaşdırılmış Qehvenin İstehlak və İstifadə Sahələri

Qranullaşdırılmış Qəhvənin İstehlak və İstifadə Sahələri

İllər ərzində əldə edilən təkmilləşdirmələrə görə hazırda hazır qəhvəyə bütün dünyada böyük tələbat var. Bu gün kapuçinodan kafeinsiz və ya mochaya qədər hər cür hazır qəhvə mövcuddur. Sənaye bütün növ auditoriyaya çatmaq və onların qəhvədən həzz almaq ehtiyaclarını istənilən vaxt, hər yerdə qarşılamaq üçün necə ixtisaslaşacağını bilir. Bu növ qəhvə bir çox sahədə istifadə edilə bilər. Xüsusilə desertlərin hazırlanmasında ən çox seçilən maddələrdən biridir. Bu səbəbdən çörək məhsulları sektorunda da yer alıb.

Qranullaşdırılmış Qehvenin Faydaları Nələrdir?

Kifayət qədər qəhvə istehlak etmək bir çox sağlamlıq faydası təmin edir. Bununla belə, dənəvər qəhvəni həddindən artıq istehlak etməməyə də diqqət yetirməlisiniz. Ölçülü şəkildə istehlak edildikdə aşağıdakı faydaları verə bilər:

  • Tərkibindəki kofein sayəsində beyin funksiyalarının inkişafına imkan verir.
  • İnsana enerji verir və bədəni formada saxlayır.
  • Maddələr mübadiləsini sürətləndirən xüsusiyyətə malikdir. Tərkibindəki kofein sayəsində maddələr mübadiləsinizdə möcüzələr yarada bilər. Bu, daha çox yağ yandırmağa imkan verir.
  • Xəstələnmə riskini minimuma endirir. Xüsusilə beyin xəstəliklərindən qorunma təmin edir.
  • Şəkərli diabet riskini azaldır.
  • Qaraciyəri sağlam saxlamağa kömək edir.

Efiopiya Qəhvəsi Haqqında Hərşey adlı yazıma da keçid edib baxa bilərsiniz.

Uyğun Məqalələr

Back to top button