Qəhvə Çeşidləri

Liberica Nədir?

Bu yazımızda liberica qəhvəsinin xüsusiyyətlərini araşdıracayıq.

Bu yazımızı mütləq oxuyun: 100% Arabica Nə deməkdir?

Liberica qəhvə nədir?

Liberica Nədir?
qəhvə növləri- liberika

Kommersiya məqsədilə istehsal olunan qəhvə dənələrinin əksəriyyətinin iki növdən gəldiyi hamıya məlumdur: Arabica və Robusta. Ancaq əslində qəhvə dənələrinin daha az tanınan növlərinin olduğunu bilirdinizmi? Bunlardan biri Liberikadır ki, bu da dünyada kommersiya məqsədilə istehsal olunan qəhvənin 2%-dən azını təşkil edir. Bu yazıda sizə dünyanın ən nadir qəhvə növü haqqında bilin olan hər şeyi danışacağıq.

Libericanı bu qədər xüsusi edən nədir?

Liberica Nədir?
Liberika Nədir?

Qərbi Afrikadakı Liberiyadan gələn Liberika qəhvə zavodu Arabica bitkilərindən daha böyük, səliqəsiz formalı albalı istehsal edir. Onun çiçəkli və meyvəli ətirli olduğu deyilir, lakin qəhvə hazırlandıqda tam, odunlu bir ləzzət alınır. Liberica qəhvəsini sınamaq üçün kifayət qədər şanslı olanlar deyirlər ki, bu, əvvəllər yedikləri heç bir şeyə bənzəmir. Mürəkkəb ləzzət profili sayəsində Liberika lobyaları daha çox ölçü əlavə etmək üçün tez-tez qəhvə qarışıqlarına əlavə edilir. 1890-cı illərdə “Qəhvə pası” kimi tanınan bir xəstəlik səbəbindən bütün dünyada Arabica bitkilərinin kütləvi şəkildə məhv olmasından sonra Liberika qəhvə zavodu transplantasiya edilərək dünyanın digər bölgələrinə, o cümlədən Filippin və İndoneziyaya becərildi. Hemileia vastatrix göbələyinin yaratdığı xəstəlik adını göbələyin dəmir pasına bənzəyən açıq qəhvəyi, pudralı görünüşündən almışdır. Göbələklə yoluxduqdan sonra bitki nəhayət bütün yarpaqlarını və paxla istehsal etmək qabiliyyətini itirir. Arabica qəhvə bitkisi ilə müqayisədə, Liberica bitkisi daha sərtdir, çünki isti iqlimə uyğunlaşır, xəstəliklərə davamlıdır və aşağı hündürlükdə yetişdirilə bilər.

Bununla belə, Liberika paxlasını əkən qəhvə istehsalçılarının sayının az olması səbəbindən əldə etmək çətindir. Bəs bu xüsusi qəhvə harada tapılır?

Malaziya

Malaziyada yetişdirilən qəhvənin 95%-i Libericanın payına düşür.

Filipin adaları

Yerli olaraq “Kapeng Barako” (Barako qəhvəsi) kimi tanınan Liberica paxlası adətən Batanqas və Cavite əyalətlərində yetişdirilir. Bu, ölkədəki qəhvə məhsulunun təxminən 4%-ni təşkil edir. Ənənəvi olaraq qara və ya muskovado şəkəri ilə şirinləşdirilən Barako qəhvəsi yaşlı nəsillər arasında səhər yeməyi kimi qəbul edilir.

İndoneziya

İndoneziya dünyanın ən böyük qəhvə dənəsi ixracatçılarından biridir və bütün əsas qəhvə dənələri növlərini yetişdirə bilər. Liberica paxlası Avropalı kolonistlər tərəfindən İndoneziyaya gətirildi, lakin daha az qulluq tələb edən və daha kiçik ölçülü Robusta bitkilərinin gəlməsi ilə fermerlərin gözündən düşdü.

Bu yazımızı mütləq oxuyun: Robusta Qəhvə Nədir?

Uyğun Məqalələr

Back to top button