Ölkələr üzrə Qəhvə Reseptləri
Bütün dünyada istehlak edilən qəhvə müxtəlif növlərdə hazırlana bilər. Dünyanı birləşdirən bu xüsusi içki soyuq və ya isti verilə bilər. Bəzi ölkələrdə qəhvə spirtlə verilir. Ölkə üzrə qəhvə reseptlərini araşdıraq.
Kofenin Yanında Hansı Desertlər Gedir? adlı yazıya keçid edib oxuya bilərsiniz.
Qəhvə Reseptlərinin Hazırlanması
Fransa
Fransızlar qəhvələrini söhbətin müşayiəti ilə içməyi sevirlər. Burada ən çox güclü qəhvə istehlak edilir. Mocha və latte kimi südlü qəhvələr səhər yeməyində istehlak edilir. Qara qəhvə adətən axşamlar içilir. Soyuq qəhvə yayda məşhurdur. Filtr qəhvə bu ölkədə ən çox istehlak edilən qəhvədir. Filtr qəhvə resepti:
Lazımlı Materiallar:
Bir yarım çay qaşığı üyüdülmüş qəhvə
Bir stəkan qaynar su
Hazırlanması:
Suyu 92-94 dərəcə qaynatın.
french press üyüdülmüş qəhvəni tökün.
Qaynar su əlavə edin.
Bir müddət dəmlənməsini gözləyin.
Qəhvəni süzün və servis edin.
İtaliya
Kapuçino İtaliyada səhər yeməyi ilə birlikdə məşhurdur. Qəhvənin pulu həmişə birinci ödənilir. İstifadə edildikdən sonra heç bir ödəniş edilmir. Qəhvənin içildiyi yerlərə bar deyilir. Espressonun dadını yüngülləşdirmək üçün onunla birlikdə limon verilir. Südlü qəhvə sifariş etmək üçün kafe latte demək lazımdır. Yalnız latte deyirsinizsə, isti süd sifariş edərsiniz. Bu ölkənin məşhur içkilərindən olan kapuçino belə hazırlanır:
Lazımlı Materiallar:
Bir çay qaşığı qəhvə
Bir çay qaşığı şəkər
Bir stəkan süd
Bir çay qaşığı qaynar su
Hazırlanması:
Bir qabda şəkər, su və qəhvə götürün. Mikserlə qarışdırın. Südü qaynadın. Əvvəlcə qəhvəni qəhvə fincanına əlavə edin. Sonra südü əlavə edin. Şokoladla bəzəyə bilərsiniz.
Almaniya
Almanlarda bazar günü nahar vaxtı qəhvə vaxtıdır. Bu günlərdə qəhvə və tort birlikdə istehlak edilir. Eiskaffee adlı buzlu qəhvə yayda məşhurdur. Alman buzlu qəhvə resepti:
Lazımlı Materiallar:
İki yemək qaşığı hazır qəhvə
Bir stəkan soyuq süd
İki qəhvəyi şəkər
Yarım stəkan soyuq su
Buz kubu
Hazırlanması:
Blender qabına qəhvə, şəkər və su əlavə edin. Qəhvə qarışığı homojen olana qədər qarışdırın. Qarışığa soyuq süd əlavə edin və köpüklənənə qədər qarışdırın. Son mərhələdə buz parçaları əlavə edin və bir az qarışdırın. Hazırladığınız qəhvəni böyük bir stəkana töküb servis edin.
Vyetnam
Qəhvə sənayesində mühüm yer tutur. Robusta qəhvə dənələrinin ən çox istehsal edildiyi ölkədir. Burada qəhvə daha çox səhərlər istehlak edilir. Yumurtalı qəhvə Vyetnamda məşhurdur. Resept:
Filtr qəhvənizi fransız presi ilə dəmləyin. Üzərinə iki yumurta sarısı əlavə edin. Mikserlə dörd dəqiqə çalın. Kremli bir tutarlılığa sahib olduqdan sonra yumurtanı stəkana köçürün. Qəhvəni süzün və kremə əlavə edin.
İspaniya
İspaniyada qəhvənin hazırlanma üsulu səkkizə bölünür. Qəhvə ilə süd nisbətinə görə müxtəlif adlar alır. Solo ən çox qatılaşdırılmış və tərkibində süd olmayan qəhvə növüdür. Nube qəhvəsi qəhvədə az, süddə yüksəkdir. Qəhvə sıxlığına görə İspaniyada qəhvə növləri: corto, sombro, nube. mitad, entre corto, semi largo, solo corto, solo, largo. Bərabər miqdarda qəhvə və süd istəyirsinizsə, cafe con leche idealdır. Şirinləşdirilmiş qəhvə üçün kafe bonbonunu seçə bilərsiniz. Kafe bonbonunun resepti belədir:
Bir stəkanın altına şirinləşdirilmiş südü tökün. Südə ikiqat espresso və qəhvə köpüyü əlavə edin. Qəhvədən həzz ala bilərsiniz!
Kuba
Kubalılar qəhvələrini məhəllələrindəki kiçik kafelərdə içməyi xoşlayırlar. Burada qəhvə içərək söhbət etmək məşhurdur. Espressoda şəkər əlavə edilmiş kafe kubano ölkədə ən məşhur içkilərdən biridir. Cafe Cubano üçün resept belədir:
Lazımlı Materiallar:
iki çay qaşığı şəkər
İki qədəh dəmlənmiş espresso
Hazırlanması:
Böyük qəhvə fincanına şəkər əlavə edin. Üzərinə bir az espresso əlavə edin. Qarışığı qaymaqlı bir tutarlılığa qədər çalın. İsti espressonun qalan hissəsini qarışığa əlavə edin. Şəkər köpükləri bir təbəqə meydana gətirənə qədər qarışdırın. Sonra qəhvəni fincana töküb servis edin.
Mərakeş
Mərakeşdə hazırlanan qəhvələrin tərkibində çoxlu miqdarda ədviyyat var. Ən məşhur qəhvə növlərindən olan Cafe des epices qara bibər, mixək, muskat, hil, darçın və zəncəfildən hazırlanır. Bu qəhvənin dadı bir az kəskindir.
Filtr qəhvə hazırlayın. Bir stəkana qara bibər, mixək, muskat, kardamon, darçın və zəncəfil əlavə edin. Qəhvə ilə qarışdırın. İstəsəniz şəkər əlavə edə bilərsiniz.
Avstriya
Vyana qəhvə üçün məşhur şəhərlərdən biridir. Burada çoxlu kafelər var. Espresso bu ölkədə ən çox istehlak edilən qəhvə növüdür. Spirtli qəhvə Avstriyada da məşhurdur. Avstriya viski qəhvəsi resepti belədir:
Lazımlı Materiallar:
100 ml krem
üç xörək qaşığı viski
bir çay qaşığı şəkər
İki stəkan qaynar su
İki yemək qaşığı qranullaşdırılmış qəhvə
Hazırlanması:
Şəkər, su, qəhvəni sous qazanına götürüb qarışdırın. Orta istilikdə beş dəqiqə qaynatın. Viski əlavə edin və ocağı söndürün. Qəhvə fincanlarına bölün. Krem əlavə edin və servis edin.