Qəhvə dəmləmə avadanlıqları- Evdə necə qəhvə dəmləmək olar?
3-cü nəsil qəhvə hazırlama hərəkatı uçqun kimi böyüyərək qəhvə həvəskarları arasında yayıldığı üçün kofe dəmləmə avadanlığı hər kəsdə böyük maraq doğurub. İnsanın hazırlanan qəhvənin gücündən tutmuş kofein nisbətinə, südün miqdarına qədər bir çox məsələdə qərar verə bilməsi sayəsində evdə qəhvə dəmləmək həm çox məntiqlidir, həm də kənardan hazır almaqla müqayisədə çox daha ucuzdur.
Bu yazıda french press, moka pot, chemex, v60, aeropress, sifon kimi bir çox dəmləmə avadanlıqların ixtirasından, kimə uyğun olmasından, aralarında hansı dad fərqlərinin olmasından və ev şəraitində necə istifadə edə biləcəyinizdən danışdıq. Zamanla ayaqlaşmaq və öz mətbəxinizin baristası olmaq qərarına gəlmisinizsə, bu yazını oxumaqla ilk addımı ata bilərsiniz!
3-cü Nəsil qəhvəçilik nədir?
Onu məşhur edən amillərdən biri də 1-ci və 2-ci nəsil qəhvələrə nisbətən daha sağlam və kimyəvi proseslərdən uzaq olmasıdır. Xülasə, 3-cü nəsil qəhvəçilik, qəhvə dənəsinin yetişdirildiyi bölgə, qarışığı, qovrulma dərəcəsi, saxlanılma vaxtı, dəmləmə üsulu, dəmləmə vaxtı və əlavələrdən tutmuş, qəhvəni dəmləyən şəxsin qəhvə haqqında hər şey haqqında məlumatlandırıldığı tendensiyadır.
French Press nədir və necə istifadə olunur?
French Press 1800-cü illərdə fransızlar tərəfindən icad edilsə də, italyanlar tərəfindən indiki formasına gətirilmişdir. İstifadəsi ən asan və praktiki kofe dəmləmə avadanlığı olduğunu deyə bilərik, hər kəsin asanlıqla başa düşə biləcəyi və edə biləcəyi sadə quruluşa malikdir.
Təxminən 330 ml-lik şüşə qabda – təbii ki, daha böyük ölçüləri də var – üzərində qəhvəni sıxmaq üçün filtr var. Qəhvəni french press suyu ilə əlavə edin və filtr qapağını taxın. Dəmləmə vaxtı bitdikdən sonra qəhvəni sıxıb fincana tökün və qəhvəniz hazırdır!
French press üçün qaba üyüdülmüş qəhvəyə üstünlük verməlisiniz. Espresso tərzində incə üyüdülmüş qəhvəni sıxmaq kifayət qədər çətindir.French press evdə və ya işdə olduqca sadə istifadə edə bilərsiniz. Zəhmətsiz olması ilə yanaşı, filtrli qəhvəyə üstünlük verənlərin ən çox istifadə etdiyi avadanlıqdır.
İşin təmizlik hissəsinə gəlincə, french press ilə işiniz bitdikdən sonra qəhvə zəmilərini lavaboya boşaltmayın. Qəhvə iri dənələri olduğu üçün tıxanmalara səbəb ola bilər. Ən yaxşı üsul qəhvə pulpunu bir az quruduqdan sonra istənilən qaşıq köməyi ilə zibil qutusuna boşaltmaq, sonra qabyuyan maşında və ya istədiyiniz kimi əl ilə yuya bilərsiniz.
French press-dən istifadə etməyin ən böyük üstünlüyü ondan ibarətdir ki, dəmləmə vaxtını zövqünüzə uyğun tənzimləyə bilərsiniz. Sərt və ya yumşaq olmasından asılı olmayaraq, üyüdülmüş qəhvə dənələrinin qaynar suya öz ətrini nə qədər müddət verəcəyinə özünüz qərar verərkən; Qəhvəni istədiyin kimi içirsiniz. Bundan əlavə, metal filtrə sahib olmaq qəhvə yağlarının qəhvəyə keçməsinə imkan verir və beləliklə ağızda daha sıx bir dad yaradır.
French Press ilə qəhvə hazırlamaq
1) Suyunuzu qaynadıb 1-1,5 dəqiqə gözləyin. 95 dərəcədən yuxarı su qəhvənizi yandıracaq.
2) Fincan və french presini isti su ilə isidin. Qəhvənizin dərhal soyumasının qarşısını alacaq.
3) 200 ml suya 13 qr. Qəhvəni french pressinizə qoyun.
4) Bütün qəhvəni islatmaq üçün kifayət qədər su əlavə edin, qarışdırın və 30 saniyə gözləyin. Əvvəlcədən dəmləmə qəhvənizin aromasını artıracaq.
5) Qalan suyu əlavə edin və 4 dəqiqə dəmləyin. Dəmləmə müddətini uzatmaq qəhvənizin gücünü artıracaq.
6) Qəhvəniz hazırdır, yavaş-yavaş pressledikdən sonra fincana tökə bilərsiniz.
Moka Pot nədir və necə istifadə olunur?
Moka Pot 1933-cü ildə italyan Lugi di Ponti tərəfindən icad edilmişdir. Bununla belə, biz Pontinin dostu Alfanso Biolettiyə borcluyuq ki, o, bu avadanlığı inkişaf etdirib və indiki halına gətirib.
Moka potu forma kimi bildiyimiz çayniklə müqayisə edə bilərik. Amma təbii ki, bir az daha təkmil və mürəkkəb quruluşa malikdir. Moka pot 3 kameradan ibarətdir. Altına su, ortasına isə qəhvə qoyursunuz. Siz onu sobanın üzərinə qoyub dəmləməyə başlayırsınız və qəhvə yuxarı kamerada toplanır.
Bişirilmə baxımından çox ənənəvi bir quruluşa sahib olduğunu söyləyə bilərik. Dadlı olması üçün onu az odda bişirmək çox vacibdir. Bir az daha uzun çəkəcək, amma müqayisə etdikdə bunun gözləməyə dəyər olduğunu görəcəksiniz.
Moka pot üçün istifadə ediləcək qəhvə nə espresso qədər nazik, nə də french pressi qədər qalın olmalıdır. Espresso ölçüsünün bir az daha qalını olduğunu söyləyə bilərik. Bu şəkildə, moka pot ilə siz filtrli qəhvə deyil, espressodan bir qədər daha şəffaf, lakin yenə də sıx qəhvə hazırlamış olursunuz. Buna görə çox dolğun və aromatik bir dad ortaya çıxır.
Moka Pot ilə qəhvə hazırlamaq
1) Moka pot üç müxtəlif hissədən ibarətdir. Alt hissəyə isti su qoyun.
2) Orta hissəyə qəhvənizi əlavə edin.
3) Moka potunuzu ocağın üstünə qoya bilərsiniz. Su qaynadıqca qəhvəniz yuxarıda yığılacaq. Qəhvənizin daha dadlı olması üçün onu az odda bişirməyi məsləhət görürük.
Hario V60 nədir və necə istifadə olunur?
Hario v60 böyük qrafinin üzərində filtr kağızından hazırlanmış qapağa malik olan və qəhvənin digər avadanlıqlarla müqayisədə daha tez dəmlənməsinə imkan verən avadanlıqdır. Filtr kağızının üzərinə qəhvə qoyulur, üzərinə dairəvi hərəkətlərlə su tökülür, qəhvə ilə təmasda olan su filtr kağızından damcılanaraq küpəyə tökülür. Qəhvənin süzülməsindən başqa əlavə gözləmə vaxtı olmadığı üçün v60 ilə qəhvənizi ən sürətli şəkildə hazırlaya bilərsiniz. Bu, French press-dən daha zəhmətli bir üsuldur, lakin suyun bütün qəhvə ilə tədricən təmasda olması və filtr kağızından süzülməsi nəticəsində çox daha şəffaf və aromatik qəhvə əldə olunur.
Hario V60 ilə qəhvə hazırlamaq
1) Filtr kağızını qatlayın və səliqəli şəkildə astarlı hissəyə qoyun. Sonra avadanlığı qəhvə qoyacağınız fincan və ya qrafinə qoyun və filtr kağızını qızdırın. Bu sayədə kağızın dadının və qəhvənizin soyumasının qarşısını almış olarsınız.
2) Bir adama təxminən 16 q orta üyüdülmüş qəhvə və 240 ml su lazımdır. Qəhvə əlavə edin və onu bərabərləşdirmək üçün avadanlığı yumşaq bir şəkildə silkələyin.
3) Təxminən 40 ml su əlavə edin və 30 saniyə gözləyin. Bu sayədə qəhvəniz daha dadlı olacaq. Qalan suyu kağıza toxunmadan qəhvənin üzərinə yumşaq bir şəkildə tökün.
4) Qəhvəniz 3 dəqiqəyə hazır olacaq.
Chemex nədir və necə istifadə olunur?
1941-ci ildə alman Peter Schlumbohm tərəfindən icad edilən chemex qəşəng görünüşü ilə seçilən qəhvə dəmləmə avadanlığıdır. Avadanlıq qum saatına bənzəyir. Patentin sahibi P. Schlumbohm chemexdən başqa həyatımızı asanlaşdıran yüzlərlə alətin ixtiraçısıdır.
Chemex-in üç ümumi növü var: avtomatik versiya, taxta saplı chemex və şüşə tutacaq. Ölkəmizdə ən çox yayılmışı daha estetik görünüşə malik olduğu üçün taxta tutacaqlı chemexdir, lakin şüşə tutacaqlara üstünlük verənlərin sayı danılmazdır.
Chemex ölçülərinə görə 3 fincan, 6 fincan, 8 fincan kimi növlərdə olur. Bir fincan təxminən 150 ml-dir. Ehtiyaclarınıza uyğun olaraq kiçikdən böyüyə qədər bir çox seçiminiz var.
V60 kimi, chemex də filtr kağızının istifadə edildiyi dəmləmə növlərindən biridir, ən bariz fərq, chemex-in sobada bişirilməsi və bir az yavaş dəmlənməsidir, bundan başqa çox oxşar xüsusiyyətlərə malikdir. 250 ml. su üçün 17 qr. qəhvə ideal ölçü hesab olunur, lakin təbii ki, ölçüləri dəyişdirərək özünüz üçün ideal ölçü tapa bilərsiniz.
Chemex ilə qəhvə hazırlamaq
1) Chemex filtrinin üç qatlı hissəsini ağız bölməsinə yerləşdirin. Sonra filtri və chemexin içini isti su ilə qızdırın. Bu sayədə kağız qoxusunun və qəhvənizin soyumasının qarşısını almış olarsınız.
2) Orta ölçülü üyüdülmüş 17 qr. qəhvəni chemexinə tökün.
3) 50 ml su əlavə edin və 30-45 saniyə gözləyin.
4) Sonra yavaş-yavaş 200 ml su tökün.
5) Qəhvəniz 3-5 dəqiqəyə hazır olacaq.
Aeropress nədir və necə istifadə olunur?
Sıra gəldi səyyahların qəhvəsinə. Düşərgəyə düşən və kofedən imtina edə bilməyənlər üçün ən çox istifadə edilən dəmləmə avadanlığı aeropressdir. Əvvəlcə onun quruluşu və tarixi haqqında bir az danışaq.
2005-ci ildə Alan Adler adlı amerikalı oyuncaq dizayneri tərəfindən icad edilmişdir. French pressdə olduğu kimi, qəhvə dəmlənərkən təzyiq gücündən istifadə edilir. Qırılmaz quruluşu və sürətli dəmləmə xüsusiyyəti sayəsində çox rahat daşına bildiyi üçün alpinistlər və düşərgəçilər tərəfindən çox vaxt üstünlük verilir.
Aeropressdə qəhvə hazırlamaqla əldə edilən qəhvənin bir hissəsi təxminən 230 ml-dir. su və 17 qr. qəhvədən ibarətdir. Qəhvə orta incə üyüdülmüş olmalıdır. Təmizlik digərləri ilə müqayisədə olduqca sadədir. Bunun üçün bir az su tökmək kifayətdir.
Aeropress ilə qəhvə hazırlamaq
Aeropess-də qəhvə dəmləmənin 2 yolu var. Burada tərs dəmləmə üsulundan bəhs edəcəyik.
1) Aeropressinizi qızdırın. Sonra təxminən 17 qr. Qəhvəni tökün və 50 ml su əlavə edin, qarışdırın və 45 saniyə gözləyin.
2) Qalan 180 ml suyu yavaş-yavaş əlavə edin, bu addım əvvəlki addımla bərabər təxminən 90 saniyə çəkməlidir.
3) Filtr kağızını isladın və aeropressinizə qoyun.
4) Aeropressinizi fincanın üstünə qoyun və 30 saniyə boyunca pressləyin.
Sifon nədir və necə istifadə olunur?
Sifon 1840-cı ildə Şotland dəniz mühəndisi Robert Napier tərəfindən icad edilmişdir. Aşağıda spirtlə işləyən hissə var və üstündə 2 kamera var.
Sifonla dəmləmə üsulu ilə bir nəfər üçün 15 qr. qəhvə, 250 ml. su lazımdır. Qəhvə dəmləndikdən sonra avadanlıqları mümkün qədər tez təmizləmək lazımdır. Bunu hesablamasaq, hazırlanma prosesində bizə təqdim etdiyi həm dad, həm də vizual ziyafət bizə böyük zövq verir.
Sifon ilə qəhvə hazırlamaq
Bir porsiya üçün 15 qr. qəhvə və 250 ml. Suyu hazırlayın.
2- Suyu aşağı kameraya, qəhvəni isə yuxarı kameraya qoyun.
3- Aşağıdakı qızdırıcını yandıraraq aktivləşdirin.
4- Su bir az isindikdən sonra avadanlığın içindəki zəncir sayəsində üst kameraya keçəcək. Qəhvə burada dəmlənir, onu istənilən qaşıqla qarışdıra bilərsiniz.
5- Qəhvə dəmləndikdən sonra qalan pulpa aşağı kameraya geri gedəcək.
Evdə təzə qəhvə içməyin yolu: Qəhvə üyüdücü necə istifadə olunur?
Bütün bu zəhmətlərə qatlaşıb evdə öz qəhvəmizi hazırlayırıqsa, buna dəyər bir içmə təcrübəsi əldə etmək istəyirik. Əgər siz çox qəhvə istehlak edən biri deyilsinizsə – çox istehlak etsəniz də, tək yaşayırsınızsa fərq etməz – evinizdəki qəhvə bir müddət sonra bayatlaşa və ətir, aromasını itirə bilər.Evdə daha yaxşı qəhvə dəmləmək üçün müxtəlif üsullardan istifadə edilir.
Bu cür problemlərin qarşısını almaq üçün edə biləcəyiniz ən yaxşı şey öz qəhvənizi üyütməkdir! Siz kiçik ev tipli üyüdücü alırsınız və qəhvənizi içməzdən əvvəl üyüdüb dəmləyirsiniz. Bu sayədə çox daha ləzzətli bir qəhvə içəcəksiniz və qəhvəni çox daha uzun müddət paxla şəklində saxlaya bilərsiniz.
Qəhvə evdə necə saxlanılmalıdır?
Qəhvənizi özünüz çəksəniz belə, dənə şəklində olan qəhvə tez istehlak etməsəniz bir müddət sonra bayatlaşacaq. Bu müddəti mümkün qədər gecikdirmək üçün sizə bir neçə kiçik məsləhət verək.
-Qəhvə heç vaxt hava ilə təmas etməməlidir. Paketi çox sıx bağlayın, mümkünsə, hava keçirməyən bankaya qoyun və quru bir mühitdə saxlayın. Oksigenlə təmasda olan qəhvə daha tez köhnəlir və turş olur.
- Qəhvənizi soyuducuda saxlamayın! Soyuducunun soyuqluğu qəhvənin qoxusunu azaldacaq, beləliklə də aromasını zəiflədəcək.
- Topdan qəhvə almamağa diqqət edin. “Uzun müddət istifadə olunur və nə qədər çox alsanız, bir o qədər ucuza gəlir.” Bu zehniyyətlə hərəkət etsəniz, nə etsəniz, qəhvə bir müddət sonra bayatlaşacaq və qalan bayat qəhvənin bitməsini gözləmək sizin üçün işgəncəyə çevrilə bilər. Ən yaxşı halda, onu atarsınız.
Bir sözlə, edə biləcəyiniz ən yaxşı şey onu nəmdən və rütubətdən uzaq, quru bir mühitdə, hava keçirməyən kilidli bankada saxlamaqdır.
Süd köpürtmə: Evdə necə süd köpürdülər?
Qəhvə dəmləməyi ən incə detalına qədər öyrəndik. Bununla belə, hər kəs qəhvəyi süd və şəkərsiz adi formada sevmir. Bu səbəbdən kofenin aromasını zənginləşdirmək üçün ona bəzi əlavələr edilmiş və ona latte, kapuçino kimi adlar verilmişdir.
Bu növ qəhvəni evdə də hazırlaya bilərsiniz. Sizə lazım olan tək şey french press və tam yağlı süddür. Tutaq ki, kapuçino hazırlayırıq. 40 ml. espressoya ehtiyacınız var. Filtr qəhvədən başqa alternativiniz yoxdursa, 7-8 qr. Qəhvəyə 40 ml su əlavə edin və filtr qəhvə hazırladığınız kimi dəmləyin və fincana tökün. Sonra french pressinizi təmizləyin və 70-75 dərəcə temperaturda süd əlavə edin.
Əgər temperaturu göstərən ölçü cihazınız yoxdursa barmağınızı südün içinə azca batırın.Süddə barmağınızı saxlaya bilməyəcəyiniz temperatura çatanda bu, bizim işimizə yarayacaq temperatura çatıb deməkdir. .
French press-dəsüdü 15-20 dəfə pressləyin. Artıq həcmin artdığını və köpük əmələ gəldiyini görəcəksiniz. Hazır olduğunu düşündüyünüz zaman götürün və qəhvəyə əlavə edin. Köpüklü kapuçinonuz hazırdır!
Burada diqqət çəkən ən vacib şey yağlı süd seçməyinizdir. Bu, istədiyimiz kremli tutarlılıq üçün vacibdir. Süd markalarının qida dəyərini müqayisə edib ən yüksək yağlısını seçə bilərsiniz.
İlkin dəmləmə nədir və niyə vacibdir?
Dəmləməyə başlamazdan əvvəl qəhvənin üzərinə iki dəfə çox su tökün və 30 saniyə gözləyin. Gözlədiyimiz hissəyə ilkin dəmləmə deyilir. Bu proses qəhvənin dadını müəyyən edən mərhələlərdən biridir. Qəhvə bu prosesdə əsl ətrini verir. İlkin dəmləmə zamanı qəhvənin köpürməsi və qalxması onun təzə olduğunu göstərir. İlkin dəmləmənin başqa bir üstünlüyü odur ki, bütün suyu bir anda qəhvə ilə birləşdirmirsiniz, ona görə də qəhvənin yanmasının və acı dadının qarşısını alır.