BlogTrend Yazılar

Qəhvə Bitkisi

Botanik olaraq qəhvə yarpaqları düşməyən bodur ağacın meyvəsinin toxumudur. Hündürlüyü 10 fut (3 m) çata bilər. Məhsul yığım üsullarını asanlaşdırmaq üçün daim budanır. Qəhvə ağacları dəniz səviyyəsi ilə 6000 fut (2000 m) yüksəkliklər arasında yetişdirilir. Qlobal yeri Xərçəng və Oğlaq Tropikləri arasındadır.

Qəhvə ağacları yetişdikdən sonra açıq qırmızıya çevrilən möhkəm yaşıl meyvələr verir. Qəhvə qırmızı qəhvə meyvəsinin tərkibindəki sərt, yaşıl, parlaq və qoşa qəhvə dənələrindən istehsal olunur.

Qəhvə Bitkisi

Ailəsi Rubiaceae, cins isə Qəhvədir. Qəhvə növlərinin çox olmasına baxmayaraq, ikisi iqtisadi cəhətdən vacibdir: Coffea arabica (Arabica) və Coffea canephora (Robusta). Qəhvə ağacı Ərəbistan yarımadasında yaranıb. Ağacın normal hündürlüyü 8-10 metrə çatsa da, istehsal texnikasına görə adətən 2-3 metrə qədər böyüməsinə icazə verilir. Onun yarpaqları həmişəyaşıldır. Böyüməsi üçün tropik bölgə, vulkanik torpaq, orta rütubət kimi xüsusiyyətlərə ehtiyac duyur. Şaxtaya həssas ağacdır. Adətən, yağışdan dərhal sonra ağaclar ağ, qısa və sıx ətirli çiçəklərini açır. Bu çiçəklərin ömrü cəmi bir neçə gündür.

Coffea arabica avtoqamdır, Coffea canephora isə tozlanma tələb edir. Qəhvə giləmeyvə mayalanmış çiçəkdən inkişaf edir. Bu qoz 1,5 sm-dir. ölçüdə, yuvarlaq və ilkin yaşıl rəngdədir. Yetişdikcə rəngi qırmızıya çevrilir və əsas qırmızı rəngli giləmeyvə istifadə olunur. Qalın qabığı olan bu qozun içərisində toxum var. Bu, qəhvənin əldə edildiyi hissədir. Perqament adlanan ağımtıl pərdə nüvəni əhatə edir və onun altında gümüş pərdə adlanan ikinci təbəqə var. Bu təbəqələrdə qəhvə dənələri var. Demək olar ki, həmişə bir giləmeyvə iki toxum daşıyır. Nüvələr yaşıl rəngdədir. Bu paxlalardan qəhvə alınır, qalanı isə atılır. Fındıqların rəngi qırmızı olduqda, onların yetişdiyini bildirir və xarab olmadan yığılmalıdır. Bu yığım müxtəlif üsullarla həyata keçirilsə də, ən yaxşı, lakin ən zəhmət tələb edən üsul əllə yığılmadır.

Qəhvənin hekayəsi adlı yazıma da baxa bilərsiniz.

Arabica ve Robusta Qəhvəsi

Arabica dünyada ən çox yayılmış qəhvə ağacıdır. Arabica ağaclarından qəhvə meyvələrinin yığılması prosesi ağacların yetişməsi üçün 5 illik müddət gözlədikdən sonra edilir.

Arabica ve Robusta

Arabica yetişdirilməsi daha çətindir, parazitlərə və istiyə daha davamlıdır. Lakin əldə edilən məhsul daha keyfiyyətli olduğu üçün geniş becərilir. Robusta daha rütubətli və isti bölgələrdə də yetişdirilə bilər, lakin onun məhsulu keyfiyyətsizdir. “Gold” adı ilə satılan qəhvələr adətən Arabica-dan hazırlanır. Çox vaxt bilmeyen biri bu iki qəhvə ağacının dənələrini ayırd edə bilmir. Aralarındakı ən mühüm fərq, Arabica paxlasının tərkibində 1-2% kofein, Robusta paxlasında isə 2-5% kofein olmasıdır. Bundan əlavə, Robusta daha turşudur və həzm etmək daha çətindir. İçkilərə gəldikdə, Arabica daha yüngül və aromatikdir, Robusta isə daha acı və daha az ləzzətlidir.

Bu ağacların böyüməsi üçün ən ideal bölgələr tropiklərdir. Braziliya, Qvatemala və Keniya bu baxımdan ən ideal ölkələrdir.

Arabica və Robusta Arasında 9 Fərq adlı yazıma da baxa bilərsiniz.

Qaynaq: http://www.ozakahve.com.tr/blog/kahve-hakk%C4%B1nda/item/8-kahve-bitkisi.html

Uyğun Məqalələr

Back to top button