BlogTrend Yazılar

Qəhvədən Həzz Almağınız üçün 10 Kitab

Bu yazımızda qəhvə haqqında həm kitabsevərlərin, həm də qəhvə həvəskarlarının diqqətini çəkəcək kitablar topladıq. Budur, qəhvə zövqünüzü müşayiət edəcək 10 kitab! Kitab və qəhvənin inanılmaz harmoniya olduğunu düşünənlərdənsinizsə, bu yazını oxumaqdan zövq alacağınıza əminik. Gəlin birlikdə qəhvə haqqında kitablara baxaq.

Südlü Kofe Nədir və Necə Hazırlanır? adlı yazıya keçid edib oxuya bilərsiniz.

Qəhvədən Həzz Almağınız üçün 10 Kitab

1. Qəhvənizi Necə İstərdiniz? – Bəsir Ayvazoğlu

Beşir Ayvazoğlu Həbəşistandan başlayıb Yəmən, Hicaz və Misir vasitəsilə İstanbula çatan qəhvə macərasına kitabsevərləri də daxil edir. “Qəhvənizi necə istərdiniz?” Onun kitabı ilə Osmanlı dövründə İstanbuldan qəhvənin bütün ölkəyə yayılmasının şahidi oluruq. Yalnız qəhvənin səyahətini deyil, həm də qəhvə ənənəsini öyrənmək üçün əla işdir. Deyə bilərik ki, Ayvazoğlu sözün əsl mənasında kofe haqqında kitab yazıb.

2. Qəhvə Fincanından Ləzzətə – Cenk R. Girginol

Qastronomiya Yazarı və Okan Universitetinin müəllimi Cenk R. Girginol tərəfindən qələmə alınan “Qəhvə fincanından ləzzətə” kitabı sözün əsl mənasında qəhvənin fincandan ləzzətə macərasını oxucuya çatdırır. Qəhvənin kəşfindən başlayaraq ilk olaraq oxucuları qəhvənin tarixinə aparır, qəhvənin ölkələrə yayılmasından bəhs edir və ənənəvi qəhvə hekayələrini ehtiva edir. Girginol yalnız qəhvənin tarixinə diqqət yetirmir, həm də gurme və aşpaz yazıçılarının qəhvə reseptlərini paylaşır. Cenk R. Gourmand World Cookbook tərəfindən “Qəhvə fincanından ləzzətə” və digər qəhvə ilə bağlı “Qəhvə Torpaqdan Fincana” kitabı ilə iki dəfə Türkiyənin “Ən yaxşı qəhvə kitabı” və “Dünyanın ən yaxşı qəhvə kitabı” mükafatlarına layiq görülüb. Girginolun kitablarını mütləq oxumalısınız.

Əminik ki, Cenk R. Girginol Kidega oxucuları üçün yazılmış “Cenk Girginoldan Qəhvə Tutqunu Kitabsevərlərə Təkliflər” adlı bloq yazısını da oxumaqdan zövq alacaqsınız. Bundan əlavə, “Cenk Girginol Özel Harman Qəhvələri”- ni qaçırmaq istəməyəcəyinizi düşünürük.

3. Qəhvə və Sağlamlıq – Hamdi Akan

Prof. Dr. Həmdi Akan bu kitabı qəhvə və sağlamlıqla bağlı apardığı araşdırmalar nəticəsində oxucuya çatdırıb. Cəmiyyətdə qəhvə və qəhvənin sağlamlıqla əlaqəsi ilə bağlı yanlış təsəvvürlərdən bəhs edən bu kitabı mütləq oxumalı, qəhvə və sağlamlıqla bağlı elmi faktları öyrənməlisiniz.

4. Ləzzətli Dünya Qəhvələri

“Ləzzətli Dünya Qəhvələri” sizi müxtəlif ölkələrdə ən çox istehsal olunan və istehlak edilən qəhvələr və onların xüsusiyyətləri ilə tanış edir. O, təkcə dünya qəhvələrini təbliğ etmir, həm də qəhvə reseptləri ilə möhtəşəm dadlar təqdim edir. “Ləzzətli Dünya Qəhvələri” kitab və qəhvə duetini ayıra bilməyənlər üçün əla kitabdır. Siz həmçinin bu kitabı oxuyarkən sizi müşayiət edəcək qəhvəni “dünya qəhvələri” kateqoriyamızdan seçə bilərsiniz.

5. Qəhvəxana Mədəniyyəti – M. Cengiz Yıldız

Qəhvə dedikdə ağlımıza təkcə ləzzətli dad gəlmir, həm də qəhvə içmək, yaxınlarınızla xoş vaxt keçirmək, söhbət etmək deməkdir. M. Cengiz Yıldız bu kitabda qəhvə içmənin məqsədi ilə yanaşı əylənmək anlayışının hakim olduğu qəhvəxana mədəniyyəti haqqında məlumat verir. Bu günə qədər dəyişən qəhvəxana mədəniyyətinin tarixinə yaxından nəzər salmaq istərdiniz?

6. Qəhvə ilə Türk Lokumu

“Qəhvə ilə Türk Lokumu” kitabı oxucuya qəhvənin necə təqdim olunduğunu çatdırır. Qəhvənin və ya lokumun yanında gələn sudan, verilən nimçənin növündən, bişirildiyi qəhvə qabına qədər… Qəhvə mədəniyyətini yaxından tanımaq istəyənlər bu kitabı mütləq oxumalıdır.

7. Kofe Fasiləsi

Pera Muzey Nəşrləri tərəfindən nəşr olunan “Qəhvə fasiləsi” Pera Muzeyində sərgilənən “Suna və İnam Vəqfi”nin üç mühüm kolleksiyasından birinə işıq salır. Qəhvə mədəniyyəti və diqqətlə hazırlanmış Kütahya plitələr və keramika fincanlarının istifadə edildiyi sərgi haqqında öyrənmək istəyirsinizsə, bu kitabı oxumağınızı tövsiyə edirik. “Pera Muzeyi Sərgi Kataloqları” oxu siyahımızın da sizin üçün maraqlı olacağını düşünürük.

8. Söhbət bəhanəsi, qəhvə – Deniz Gürsoy

Qeyd etdik ki, qəhvə ləzzətli dad olmaqla yanaşı, həm də xoş söhbət vəd edir. Dəniz Gürsoy “Söhbət bəhanəsi, qəhvə” kitabı ilə məhz bu məqama toxunur. Oxuyub zövq alacağınız bu kitaba dərhal başlayın deyirik.

9. Qəhvə – Gavin Fridell

Gavin Fridell qəhvənin və qəhvə ticarətinin tarixindən bəhs etməklə yanaşı, qəhvə istehsal edilən yerlərin ictimai quruluşuna da diqqət çəkir. Qəhvə dünyasındakı dəyişikliyi ortaya qoyur. Qəhvənin tarixindən bütün aspektlərdən bəhs edən və sizə fərqli perspektivlər təqdim edəcək bu kitabı mütləq oxumalısınız.

10. Türk Qəhvəsi Kitabı – Emine Gürsoy Naskali

Dünyada çoxlu qəhvə növləri var, türk qəhvəsi də onlardan biridir. Emine Gürsoy Naskalı, xalq mahnıları, atalar sözü və deyimlər; O, bu kitabda adət-ənənəmizin, mədəniyyətimizin bir parçası olan türk qəhvəsindən bəhs edir. Türk qəhvəsinin ədəbiyyatda yeri, təqdimat tərzi, qəhvə falçılığı və daha çox şey “Türk Qəhvəsi Kitabı”nda!

Türk Qəhvəsinin Xüsusiyyətləri adlı yazıya keçid edib oxuya bilərsiniz.

Uyğun Məqalələr

Back to top button