Tünd Qovrulmuş Qəhvənin Zərərləri Nələrdir? Dark Roast Nədir?
Oyanmağa kömək edəcək bir fincan tünd qovrulmuş qəhvə kimi heç nə yoxdur. Tərkibindəki kofein və tünd ləzzət onu bir çox insanın səhər yuxudan ayılması üçün ilk seçim edir.
Tünd qovrulmuş qəhvə dənələr digər növlərə nisbətən daha uzun müddət qovrulur, nəticədə daha tünd dənələr və daha dolğun bir fincan qəhvə əldə edilir. Daha uzun qovurma parlaq ləzzətləri yumşaldır və kofein səviyyəsini azaldır, ona görə də tünd qovrulmuş qəhvə yüngül qovrulmuşdan daha az turş və daha acı olur.
Qəhvə təkcə dad və enerji deyil. O, həmçinin bir çox pəhrizlərə əla əlavə edən müxtəlif sağlamlıq faydalarına malikdir.
Qehvenin Dadım Notları Necə Dəyişir? Coğrafi Şərait Qehvenin Dadına Təsir Edirmi? adlı yazıya keçid edib baxa bilərsiniz.
Tünd Qovrulmuş Qəhvənin Faydaları
Tünd qovrulmuş qəhvənin tərkibindəki vitaminlər, minerallar və antioksidanlar əhəmiyyətli sağlamlıq faydaları təmin edə bilər. Vitamin riboflavin, məsələn, hüceyrənizin sağlam böyüməsi və inkişafı üçün vacib bir komponentdir. O, qanınızı qorumağa kömək edir və vücudunuza amin turşularını lazımlı formalarda emal etməyə kömək edir. Tünd qovrulmuş qəhvə, pantotenik turşunun və ya vitamin B5-in əla mənbəyidir ki, bu da orqanizminizə qidaları gün ərzində faydalı enerjiyə çevirməyə kömək edir. Bundan əlavə, tünd qovrulmuş qəhvə digər sağlamlıq faydaları təmin edə bilər, məsələn:
Düşük Xərçəng Riski
Tünd qovrulmuş qəhvə əksər insanların pəhrizlərində ən yaxşı antioksidant qaynaqlarından biridir. Qəhvənin tünd, zəngin qəhvəyi rəngi hüceyrələrə zərər verən və xərçəngə səbəb olan sərbəst radikallarla mübarizə aparmağa kömək edə bilən bu antioksidanların nəticəsidir. Nəticədə, müntəzəm olaraq qəhvə istehlak edən insanlarda kolorektal xərçəng də daxil olmaqla bir çox növ xərçəngə tutulma riski daha azdır.
Beyin Sağlamlığı
Tünd qovrulmuş qəhvə, bəzi təsirli beyin faydaları təklif edən əla kofein mənbəyidir. Kofein Alzheimer xəstəliyi, demans və koqnitiv pozğunluq riskinin aşağı olması ilə əlaqələndirilmişdir. Müntəzəm olaraq kofein istehlakı Alzheimer xəstəliyi riskini azalda bilər. Qəhvə bəzi beyin neyronlarının ölümü nəticəsində Parkinson xəstəliyi riskinin azalması ilə də əlaqələndirilmişdir.
Təkmilləşdirilmiş Qaraciyər Sağlamlığı
Sağlamlığınız üçün kritik olan qaraciyəriniz qanınızı süzməyə, enerji saxlamağa və həzm sisteminiz üçün vacib olan mayelər istehsal etməyə kömək edir. Qəhvə əslində qaraciyərinizi yaxşı vəziyyətdə saxlamağa kömək edə bilər. Hər gün tünd qovrulmuş qəhvə içmək qaraciyər sirozu və ya qaraciyərdə çapıqlanma riskini azaltmağa kömək edə bilər. Müntəzəm olaraq qəhvə içmək qaraciyər xərçəngi riskini 40 faizə qədər azalda bilər.
Qidalanma
Tünd qovrulmuş qəhvənin tərkibində niasin və ya B3 vitamini var ki, bu da bədəninizə xolesterolu idarə etməyə kömək edir və dərinizin, sinirlərin və həzm sisteminizin sağlamlığını dəstəkləyir. Pantotenik turşu kimi, niasin də hərtərəfli pəhrizin vacib hissəsidir və pellagra kimi xəstəliklərin qarşısını almaq üçün çox vaxt multivitaminlərə daxil edilir.
Tünd Qovrulmuş Qəhvənin Zərərləri
Tünd qovrulmuş qəhvə və onun təmin etdiyi kofein böyük bir zehni enerji mənbəyidir, lakin çox istehlak etməməyə diqqət edin. Qəhvəyə həddən artıq düşkünlük çoxlu kofein istehlakından ötəri əsəbi hisslərə səbəb ola bilər.
Çox qəhvə içmək də mədə-bağırsaq pozğunluğuna səbəb ola bilər. Xüsusilə qəhvə bəzi insanlarda ürək yanmasına səbəb ola bilər. Qəhvə içmək mədənizi narahat edirsə, daha az içmək narahatlığınızı azaldar.
Unutmayın ki, qəhvənin sağlamlıq faydalarının çoxu içkiyə nə qədər krem və şəkər əlavə olunduğundan asılıdır. Bununla belə, qəhvənin arıqlamağa kömək edə bilən xlorogen turşu polifenolları kimi bioaktiv qidaları ehtiva etdiyi geniş şəkildə qəbul edilir.
Köhnə tədqiqatlar göstərir ki, qəhvənin tərkibində iltihabı azaltmaq və antioksidant xüsusiyyətlər də daxil olmaqla bir sıra faydaları ola bilən melanoidinlər var.
Həm açıq, həm də tünd qovrulmuş qəhvələrdə antioksidanlar və polifenollar olsa da, açıq qovrulmuş qəhvələrdə bu qida maddələri daha yüksək ola bilər, çünki tünd qovrulmuş qəhvələr qovurma prosesində bir qədər daha çox fitokimyəvi maddələr itirir.
Digər tərəfdən, bir sıra araşdırmalar tünd qovrulmuş qəhvələrin akrilamiddə daha az olduğunu aşkar etdi. Bu, bəzən yüksək temperatura qədər qızdırılan qidalarda baş verən kimyəvi maddədir. Akrilamid xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir
Açıq və tünd qovrulmuş qəhvə arasındakı fərq lobyaların qovurma müddətinə və çatdıqları temperaturlara bağlıdır. Yüngül qovrulmuş qəhvə dənələri tünd qovrulmuş qəhvə dənələrindən daha aşağı temperaturda əldə edilir. İkisi arasında bəzi kiçik fərqlər olsa da, hər iki növ lobya çoxlu kofein, sağlam qidalar və ləzzətli ləzzətlərdən ibarətdir. Açıq və ya tünd qovrulmuş qəhvə içməyiniz şəxsi seçim məsələsidir.
Java Adası (Blue Mountain Coffee) Qəhvəsi Nədir? adlı yazıya keçid edib baxa bilərsiniz.