Qəhvə Çeşidləri

Yasil Kofe Nədir?

Yasil kofe, yəqin ki, qəhvə dünyasının ən az tanınan versiyalarından biridir. Yaşıl qəhvənin nə olduğunu müəyyən etmək lazımdırsa, o zaman buna diqqət yetirməliyik: bu, əsasən qovrulmamış qəhvə növüdür. Beləliklə, qəhvə dənəsi yaşıldır, buna görə də adı yaşıl qəhvə kimi də tanınır. Yaşıl qəhvə haqqında bilmək lazım olanları birlikdə araşdıraq.

Yasil Kofe Nə Deməkdir?

Yasil Kofe Nə Deməkdir?

Qəhvə təbii olaraq yaşıldır. Marketinq və istehlak üçün qovrulur. Yaşıl qəhvə qovrulmur və təbii rəngi yaşıldır. Son vaxtlara qədər yaşıl qəhvə o qədər də populyar deyildi, çünki bu barədə əslində çox məlumat yox idi. İndi məlum olur ki, bu, hələ qovrulmamış, yaşıl rəngdə olan taxıldır. Təbii ki, bu, onu fərqli bir qəhvə növü edir, çünki onun ətri, məsələn, qara qəhvədən qat-qat qatı və bir qədər acı dadlıdır. Tədricən, yaşıl qəhvə dənələrinin təqdim etdiyi bu alternativ populyarlıq qazandı. Bundan əlavə yaşıl qəhvənin sağlamlığa faydaları diqqət çəkir.

Kolumbiya Qəhvəsi Haqqında Hərşey adlı yazıya da baxa bilərsiniz.

Yaşıl Qəhvənin Üstünlükləri Nələrdir?

Yaşıl qəhvənin faydalarına gəldikdə, onların kilo itkisi üçün xüsusilə diqqətəlayiq olduğunu görürük. Prinsipcə, yaşıl qəhvə arıqlamağa kömək edən bir tərkibə malikdir, buna görə də ölkələrimizdə bu qədər populyarlaşdı. Tərkibində lipid mübadiləsini stimullaşdıraraq yağ konsentrasiyasını maneə törədən xlorogen turşusu var.

Ancaq bu, hamısı deyil, xlorogen turşusu iştahı doyurmaq üçün də cavabdehdir, bu da bu məhsulu istehlak edənlərin, məsələn, yeməklər arasında qəlyanaltıya ehtiyac duymamasına kömək edir. Yaşıl qəhvə komponentləri bəzi kanserogen komponentləri zərərsizləşdirir, onların DNT-yə zərər verməsinin və mutasiyaların yaranmasının qarşısını alır.

Yaşıl qəhvədən istifadə yaddaşımızı yaxşılaşdırmaqla yanaşı, yorğunluq hissini azaltmaqla bədənimizə də xeyir verir. Yaşıl qəhvənin 2-ci tip diabetli insanlar üçün faydası yaxşı məlumdur, çünki o, qan şəkərini azaltmaq üçün idealdır.

Yaşıl qəhvənin tərkibində olan xlorogen turşunun sağlamlığa faydası olduğuna inanılır. Qan damarlarına təsir edə bilər və qan təzyiqini aşağı sala bilər. Bədənin qan şəkərini və maddələr mübadiləsini emal etməsinə də təsir edə bilər. Yaşıl qəhvə də kofein ehtiva edir, lakin adi qəhvədən daha az miqdarda. Digər tərəfdən, bir fincan qara qəhvənin tərkibində kofeinin 20%-dən az olması, kofein qəbulunun az olması ehtiyacı olan insanlar üçün əlavə üstünlük yaradır. İnsanlar piylənmə, diabet, yüksək qan təzyiqi, yüksək xolesterin və bir çox başqa xəstəliklər üçün yaşıl qəhvə içirlər.

Yaşıl Qəhvə və Qara Qəhvə Arasındakı Fərq

Yaşıl Qəhvə və Qara Qəhvə Arasındakı Fərq

Yaşıl qəhvə son araşdırmaların mövzusu olub və tədqiqatçılar bunun arıqlamaq üçün əla tərkib hissəsi olduğunu iddia edirlər. Xlorogen turşusu ilə zəngin olan bu maddənin sağlamlığa daha çox faydası olduğu sübut edilmişdir. Qəhvə ən çox istehlak edilən içkilərdən biridir. Yaşıl qəhvə və qara qəhvə qəhvə dənələrindən hazırlanır, lakin hər ikisi bazara çıxarılmazdan əvvəl fərqli bir prosesdən keçir.

Qara qəhvə qovrulmuşdur və buna görə də həmin aroma və nüansları təmin edir və tünd rəngə malikdir. Bunun əksinə olaraq, yaşıl qəhvə qovurma prosesindən keçmir. Tam yetişməmişdən əvvəl qablaşdırılır. Bu fərq rəng, dad və xüsusiyyətlərdə fərqliliklərə səbəb olur.

Espresso və Filtr Qəhvə Arasındakı 4 Fərq adlı yazıya da baxa bilərsiniz.

Yaşıl Qəhvənin Faydaları Nələrdir?

Yaşıl qəhvə istehlakı unikal sağlamlıq faydaları yaradır. Onları aşağıdakı kimi sıralamaq olar:

İmmunitet sistemini gücləndirir

Yaşıl qəhvə dənələri immunitet sistemimizi yaxşılaşdırmaqda çox təsirlidir. Sərbəst radikallara, viruslara və göbələklərə qarşı güclü qoruyucuları ehtiva edir. Buna görə də bədənimizdən hər cür zəhərli və zərərli elementləri aradan qaldırmağa kömək edir. Nəticədə, ümumi sağlamlığımızın yaxşılaşdırılmasını təklif edir.

Yaşlanma Əleyhinə Effekt

Yaşıl qəhvə dənələrinin qovrulmasına ehtiyac olmadığı üçün bu içkinin tərkibində yüksək miqdarda uçucu birləşmələr olduğu bilinir. Qamma-aminobutir turşusu (GABA), teofillin, epiqallokateşin qallat və s. Bu maddələr yaşıl qəhvədə çox olur. Onlar dəri sağlamlığını optimal şəkildə artırır və yaşlanma əleyhinə təsir göstərir.

Xərçəng riskini azaldır

Yaşıl qəhvə xərçəng riskini azaldır və orqanizmi xərçəng müalicəsinə daha həssas edir. Aparılan araşdırma yaşıl qəhvənin tərkibindəki xlorogen turşunun döş xərçənginin müalicəsində və mübarizəsində faydalı təsir göstərdiyini göstərib.

Saç Sağlamlığını Qoruyur

Yaşıl qəhvə içmək də saçların daha yaxşı görünməsinə kömək edir. Yaşıl qəhvə dənələrinin antioksidant tərkibi saçlarımız üçün faydalıdır, çünki o, saçlarımızı güclü və sağlam saxlamaq üçün toksik və zərərli elementlərlə mübarizə aparmağa kömək edir.

Yaşıl qəhvə dənələri sayəsində diffuz saç tökülməsi adlanan androgenetik alopesiyanın qarşısı alına bilər. Bu tip alopesiya kişilərdə daha çox rast gəlinir, lakin qadınlarda da baş verə bilər. Bu maddənin ekstraktı saçın böyüməsini, eləcə də saçın qalınlığını artıra bilər.

Sərbəst radikalların təsirini azaldır

Yaşıl qəhvə dənələrində olan xlorogen turşu bədənimizdəki sərbəst radikalların təsirini yaşıl çaydan 10 dəfə çox azalda bilər. Bu qəhvə qovrulmadığı üçün tərkibində qocalma prosesini ləngidən, ürək xəstəliklərinin, artritin və ya katarakt kimi görmə problemlərinin qarşısını alan polifenollar, ferul turşusu və s. Tərkibində ailədən bəzi antioksidant maddələr var.

Qan təzyiqini aşağı salır

Yaşıl qəhvə dənələrinin əsas faydalarından biri stressi və qan təzyiqini azaltmağa kömək etməsidir. Qəhvə dənələrində aktiv maddə olan xlorogen turşusu qan təzyiqini aşağı salır. Bu xlorogen turşusu adi qəhvə dənələrində qovurma prosesi ilə məhv edilir və yaşıl qəhvə ən yaxşı seçimdir.

Zehni diqqəti yaxşılaşdırır

Yaşıl qəhvə qara qəhvə kimi lobya qovurma prosesindən keçməsə də, yaşıl qəhvə zehni diqqəti asanlaşdırır. Qəhvə dənələrində beyindəki neyrotransmitterlərin funksiyasını yaxşılaşdıran və hətta Alzheimer xəstəliyinin ehtimalını azalda bilən xüsusi birləşmələr var.

Antioksidant dəstəyi

Təbii ki, yaşıl qəhvə ilə qara qəhvə arasındakı ən böyük fərq, qovrulmadığı üçün birincinin çoxlu miqdarda antioksidant olmasıdır. Bu antioksidantlar sərbəst radikalların bədənimizdəki zərərli təsirlərini azaldır və məsələn, qan şəkəri səviyyələrimizə nəzarət edərək və dərinin parçalanmasının qarşısını alaraq sağlamlığımızı yaxşılaşdırır.

Arıqlamağa kömək edir

Arıqlamağa kömək edir

Yaşıl qəhvə bir çox yağ yandıran əlavələrin bir hissəsidir.2007-ci ildə aparılan bir araşdırma yaşıl qəhvənin pəhriz qlükozasının udulmasına və istifadəsinə əhəmiyyətli təsir göstərdiyi qənaətinə gəldi. Qəhvə uzun müddət istifadə edildikdə bədən kütləsini və bədən yağını azalda bilər.

Doyma effekti

Yaşıl qəhvənin digər təsirlərindən biri də bu maddənin doyurucu təsirə malik olması və buna görə də aclığı idarə etməyə və arıqlamağa kömək etməsidir.

Diabetə Müsbət Təsiri

Bu qəhvənin komponentləri tip 2 diabetin müalicəsi üçün əladır. Yaşıl qəhvənin qan dövranımızdakı yüksək şəkər səviyyəsini azaltdığı və eyni zamanda kilo verməyə kömək etdiyi bilinir. Hər iki xüsusiyyət 2-ci tip müalicə üçün uyğundur.

Pis Xolesterolu Azaldır

Bu qidanın başqa bir faydası da pis xolesterolu, yəni lipoproteini aşağı salmasıdır. Buna görə də, bu növ qəhvə ölümcül ürək xəstəliklərinin, o cümlədən ürək dayanmasının qarşısını alır. Bu, müxtəlif tədqiqatlarda göstərilmişdir, buna görə də mütəxəssislər bu içkini müntəzəm olaraq istehlak etməyi məsləhət görürlər.

Uyğun Məqalələr

Back to top button