Qəhvəni Hansı Fincanda İçməliyik?
Qəhvə tez soyuyur, ona görə də nə çox isti, nə də çox soyuq olmalıdır. Uyğun anda qəhvədən həzz almaq onun tam aromasını və dadını kəşf etmək üçün çox vacibdir. Buna görə də, fincanın materialı onun ideal temperaturunu nə qədər saxlaya biləcəyini müəyyənləşdirir. Hər birinin öz xüsusiyyətləri, üstünlükləri və mənfi cəhətləri var.
Cupping nədir? Cupping necə hazırlanır? adlı yazıya keçid edib baxa bilərsiniz.
Sevimli qovurma aparatınızdan istədiyiniz mənşəyi seçdiniz, qəhvənizi aldınız və mükəmməl dəmlədiniz. Bir stekana töküb ləzzət almaqdan başqa çarə yoxmuş kimi görünə bilər. Ancaq düzgün şüşə və düzgün material seçmək düşündüyünüzdən daha vacibdir. Fincanınızdan maksimum fayda əldə etmək üçün diqqətli olmalısınız ki, seçdiyiniz fincan materialı qəhvənin dadına mənfi təsir göstərməsin.
Qəhvə Fincanı Niyə Vacibdir?
Qəhvələrin əksəriyyəti birdəfəlik stəkanlarda verilir. Bu fincanların əksəriyyəti təkrar emal oluna bilsə də, 400-dən yalnız biri lazımi qaydada təkrar emal oluna bilər.
Dünyadakı istehlakçılar alışlarının ətraf mühitə təsiri barədə həmişəkindən daha çox məlumatlıdırlar. Nəticədə, bir çox insanlar təkrar istifadə edilə bilən variantlara müraciət edirlər. Beləliklə, qəhvə üçün hansı material daha yaxşıdır?
Seçimlər fərqli olsa da, tərkib hissəsini qəhvə içmək üçün uyğun edən bir neçə əsas xüsusiyyət var. İdeal olaraq, yüngül, davamlı və istiliyi yaxşı saxlamalıdır. Stekan materialının qəhvənin içindəki qalan aromaları tutaraq aromasına təsir etməməsi də vacibdir.
Şüşə, Keramika və ya Çini Fincanlar Qəhvənin Dadına Təsir Edir?
Qəhvədən maksimum fayda əldə etmək üçün düzgün alətlərə ehtiyacınız var. Bu, qəhvənin hazırlanmasından son məhsulun içilməsinə qədər bütün prosesi əhatə edir. Seçmək üçün çox sayda şüşə variantı var. Bəziləri vizual olaraq daha cəlbedici və ya istiliyi digərlərindən daha yaxşı saxlaya bilsə də, prioritetiniz qəhvənizi isti və dadını mümkün qədər yaxşı saxlayacaq davamlı seçim olmalıdır. Qəhvənin dadının şüşə növündən necə təsirləndiyini belə izah edə bilərik:
Şüşə Stekan
Az sayda material şüşə kimi vizual olaraq cəlbedicidir. Qəşəng və göz oxşayandır, içərkən içdiyiniz içkiyə baxmaqdan həzz ala bilərsiniz.
Stekanınız bərkidilmiş, istiliyədavamlı şüşədən hazırlanırsa, qəhvəniz nə qədər isti olsa da, qırılmayacaq. Əgər siz ikiqat şüşəli kuboku seçsəniz, istənilən yerə daşımaq üçün kifayət qədər rahat olacaq. Şüşə də adətən təkrar emal etmək çox asandır. Bu fincanlar keramika stəkanları kimi istiliyi saxlamır. Qəhvənin temperaturu onun ləzzətinə təsir etdiyi üçün, qəhvə içərkən isti qalmasına, lakin yanmamasına diqqət yetirmək yaxşıdır.
Tədqiqatlar göstərir ki, 50°C-dən aşağı temperaturda ləzzətləri və aromaları aşkar etmək çətinləşir, bu o deməkdir ki, siz qəhvənizi mümkün qədər uzun müddət bu həddən yuxarı saxlamalısınız. Temperli şüşə stəkanlar və kupalar da keramika, plastik və ya poladdan hazırlananlardan daha bahalı olur. Şüşə kupalar mətbəxdə və ya kafedə gözəl görünsə də, qəhvəyə gəldikdə daha az uyğun materialdır.
Paslanmayan Polad Fincan
Paslanmayan polad faktiki olaraq pozulmazdır. Şüşədən fərqli olaraq, metal təbii istilik keçiricisi olduğu üçün istiliyi yaxşı saxlayır. Təmizləmək də nisbətən asandır.
Vizual olaraq cəlbedici olsa da, yağ və barmaq izləri poladda çox asanlıqla görünəcək. Bu material həm də qəhvənizin və digər içkilərin dadına təsir edə bilən güclü metal dada malikdir.
Qeyd etmək lazımdır ki, paslanmayan polad adətən çox güclü olsa da, zamanla məsaməli olur. Bu o deməkdir ki, o, içdiyiniz qəhvənin tərkibindəki qalıq yağları özünə çəkərək, zamanla müəyyən dad və qoxular almasına səbəb olacaq.
Qəhvənin turşuluğu paslanmayan poladın zamanla pisləşməsinə, nikel kimi potensial zəhərli maddələrin mikroskopik hissəciklərini buraxmasına səbəb ola bilər. Bunun əksər insanlar üçün ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb olma ehtimalı az olsa da, qəhvə üçün paslanmayan polad kupalar və butulkalardan istifadə edə bilərsiniz.
Plastik Stekan
İstiliyədavamlı möhkəmləndirilmiş plastik kofe üçün tez-tez istifadə olunur, çünki ucuz və istehsalı asandır. Polad kimi möhkəm olmasa da, isti qəhvə üçün yaxşı seçimdir. Bununla belə, plastik qablar ümumiyyətlə polad kimi digər materiallardan daha az davamlıdır.
Bundan əlavə, plastik zamanla xoşagəlməz qoxuları və dadları saxlaya bilir, bu da qəhvənin dadına təsir edir. İlk dəfə fərqinə varmasanız belə, zaman keçdikcə qəhvənizin fərqli bir ətri olduğunu hiss edəcəksiniz. Nəhayət, qeyd etməliyik ki, plastik həm də ətraf mühit üçün pisdir və təkrar emal etmək çətindir.
Keramika Fincan
Keramika qablar ucuz, yüngül və istiliyi yaxşı saxladıqları üçün çox populyardır. Onlar həmçinin tərkibindəki mayenin dadına təsir göstərmir, bu da onları qəhvə üçün ideal edir.
Seramik kupalar da adətən möhürlənir və rənglərini və naxışlarını yaxşı saxlayır. Keramika qəhvəyə gəldikdə ən yaxşı seçim olaraq qalır, çünki o, digər materialların bütün müsbət keyfiyyətlərinə malikdir və heç bir mənfi cəhət yoxdur.
Bu eynəklər ekoloji cəhətdən təmizdir, lakin məsaməli deyil və paslanmayan polad kimi istiliyə davamlıdır. Keramika stəkanı ilə siz qəhvənizdən ən yaxşı ətri alırsınız, onu istənilən yerə apara bilərsiniz və isti qalır. Tamamilə keramika olduğu üçün qəhvənizin dadına təsir etmir, qabyuyan maşında və əl ilə təmizlikdə güvənlə istifadə edilə bilər.
Profesional Qəhvə Dəmləmə Avadanlıqları Hansılardır? adlı yazıya keçid edib baxa bilərsiniz.