Filtr qəhvə nədir? Necə hazırlanır? Ən asand və ləzzətli filtr qəhvə reseptləri
Günümüzdə ən çox istehlak edilən qəhvə növlərindən biri olan filtr qəhvə həm yağ yandırması, həm asand olması, həm də ləzzəti ilə yanaşı enerji verdiyi üçün qəhvə sevərlər tərəfindən tez-tez seçilir.
Bu yazıda biz filtr qəhvə ilə bağlı bütün suallara ətraflı cavab verdik. Filtr qəhvənin hazırlanması və filtr qəhvə növləri haqqında öyrənmək üçün məqaləmizi nəzərdən keçirə bilərsiniz. Suallarınızı yönləndirmək üçün şərh bölməsində bizimlə əlaqə saxlaya bilərsiniz.
Filtr qəhvə nədir?
Filtr qəhvə üyüdülmüş qəhvə dənələrinin qaynar su ilə dəmlənməsi nəticəsində alınan qəhvə növüdür. Dəmlənmiş qəhvə kağız və ya metal filtrdən süzülərək pulpadan ayrılır və servisə hazırdır. Digər qəhvə növləri ilə müqayisədə şəffaf və maye konsistensiyaya malikdir. Bir çox filtrli qəhvə dəmləmə avadanlığı və üsulları var. 1908-ci ildə Almaniyada ev şəraitində alim Melitta Bentz tərəfindən icad edilmişdir.
Filtr qəhvə necə hazırlanır?
Filtr qəhvənin ixtirasından bu günə qədər olan müddətdə, cəmiyyətlərin damaq seçimlərinə uyğun olaraq bir çox fərqli filtr qəhvə dəmləmə avadanlığı hazırlanmışdır. Avadanlıqların layihələndirilməsində mövcud materiallar və imkanlar da nəzərə alınıb. Dəmləmə avadanlıqların belə geniş seçiminə malik olmaq insana özü üçün ən uyğun seçimi etməyə imkan verir.
Filtr qəhvəsini təqdim edərkən filtr qəhvənin hazırlanmasının əsas prinsipindən danışdıq. İsti su və qəhvə dənələrinin qarşılıqlı təsiri nəticəsində qəhvənin tərkibi su ilə qarışdırılmalıdır. Qəhvə və suyu eyni su qabda saxlamaqla və ya yüksək təzyiqli suyu qəhvə dənələrindən keçirərək bu dəmlənməyə nail ola bilərsiniz!
Aşağıdakı dəmləmə üsullarını nəzərdən keçirə və sevimli üsulunuzu seçə bilərsiniz.
Evdə filtr qəhvə necə hazırlanır?
Evdə filtr qəhvə hazırlayarkən qəhvə dəmləməyə yeni başlayan insanların əsas prioriteti praktik və asan üsuldan istifadə etməkdir. French press dəmləmə avadanlığından istifadə etmək üçün ən asanıdır və gəlin bu nümunə ilə evdə filtr qəhvəsinin necə hazırlanacağınızı izah edək;
Suyu qaynadın və french presini isti su ilə yuyun.
Bir nəfər üçün french pressə 15 qram qəhvə (2 yığın çay qaşığı) qoyun.
Bütün qəhvəni islatmaq üçün kifayət qədər su əlavə edin və 30 saniyə gözləyin.
250 ml su əlavə edin və 5 dəqiqə dəmləmək üçün buraxın.
Dəmlənmiş qəhvəni stəkana tökün, nuş olsun!
Avadanlıqsız filtr qəhvə necə hazırlanır?
Avadanlıqsız filtrli qəhvə hazırlamaq üçün sizə lazım olan tək şey üyüdülmüş filtrli qəhvədir. Kiçik bir qrafin və ya fincana qəhvə və qaynar su əlavə edin, soyumasın deyə örtün və 5 dəqiqə gözləyin. Daha sonra istənilən süzgəcdən istifadə edərək dəmlənmiş qəhvəni pulpasından ayırıb stəkana köçürərək filtr qəhvənizi istehlak edə bilərsiniz. Bu üsul sizi filtrli qəhvə dəmləmə avadanlığı ilə hazırlanan qəhvədən daha az qane edəcək. Ancaq heç bir avadanlıqınız yoxdursa, bu üsul sizin üçündür!
Filtr qəhvə avadanlıqsız necə hazırlanır?
Texnologiyanın inkişafı və elektrik məişət cihazlarının cəmiyyətdə yayılması ilə filtrli qəhvə hazırlamaq üçün praktik alternativ olaraq elektrik filtrli qəhvə maşınları istehsal edilmişdir.
Ümumiyyətlə, ofislərdə və ya çox insanın qəhvə istehlak etdiyi yerlərdə filtrli qəhvə maşınına üstünlük verilir. Keyfiyyət və xüsusiyyət fərqləri ilə bir çox çeşidi olan filtrli qəhvə maşınlarında ən mühüm kriteriya maşının filtrləmə növüdür. Metal filtr və kağız filtr olaraq iki yerə bölünən maşınları hər iki aspektdən araşdıraq.
Metal filtrli qəhvə maşını necə istifadə olunur?
Metal filtrli maşınlarda maşının yuxarı hissəsində french presinin süzgəcinə bənzər bir qəhvə süzgəci var. Qəhvə birbaşa bu süzgəcin üzərinə qoyulur və dəmlənir. Dəmləndikdən sonra süzgəcdəki pulpa atılır və təmizlənir və yenidən maşına qoyulur. Bu filtr növünün ümumi adı “metal filtr” adlanır, lakin bir çox maşınlarda plastikdən hazırlanmış növlər də var.
Bu maşın süzgəcinin üstünlüyü ondan ibarətdir ki, o, əlavə filtr kağızına ehtiyac olmadan filtrli qəhvə hazırlamağa imkan verir. Sadəcə filtri təmizləyərək dəfələrlə istifadə edə bilərsiniz.
Mənfi tərəfi odur ki, çox yüksək keyfiyyətli filtrasiya təmin edə bilmir və mikro qəhvə dənələri dəmlənmiş qəhvəyə qarışdırıla bilər. Bu halda, siz yağlı və acı ləzzətlər çubuğundan filtrli qəhvə ilə qarşılaşa bilərsiniz.
Gəlin metal filtrli qəhvə maşını ilə süzgəcli qəhvənin necə hazırlanacağını izah edək;
1.Filtr qəhvə maşınının metal filtrinə 15 q üyüdülmüş qəhvə əlavə edin.
2.Maşınınızın su çəninə 250 ml su əlavə edin.
3.Maşının üst qapağını bağlayaraq maşını yandırın.
4.Dəmlənmiş qəhvə filtrli qəhvə maşınının qabına yığılacaq.
5.Qəhvəni fincana tökə və istehlak edə bilərsiniz!
Kağız filtrli qəhvə maşını necə istifadə olunur?
Filtr qəhvə maşınlarının başqa bir növü olan kağız filtrli qəhvə maşınlarında hər dəmləmədə filtr kağızından istifadə etməlisiniz. Maşının yuxarı hissəsində plastik tutacaq var, orada filtr kağızını yerləşdirmək və filtr kağızını dəmləmə pulpası ilə birlikdə zibil qutusuna atmaq lazımdır.
Kağız filtr maşınında dəmlənən filtr qəhvəsi daha aromatik və dadlıdır. Qəhvənin təmasda olduğu filtr kağızı hər istifadədə atıldığı üçün çox daha asan istifadə imkanı təqdim edir.
Kağız filtrli qəhvə maşınının mənfi tərəfi, hər dəmləmə üçün bir filtr kağızı istifadə edəcəyiniz üçün uzun müddətdə daha bahalı olmasıdır. Filtr kağızı olmadıqda, təəssüf ki, maşında dəmləmək mümkün deyil, ona görə də kağız ehtiyatınızı daim yoxlamalısınız.
Ən yaxşı filtr qəhvə dəmləmə avadanlığı hansıdır?
Yuxarıda izah etdiyimiz avadanlıqdan başqa, bir çox filtr qəhvə hazırlayan avadanlıqlar var. Avadanlıq ehtiyacları insanın imkanlarına və zövqünə uyğun olaraq dəyişə bilər. Məsələn, french press prioriteti rahatlıq olan biri üçün ən praktik üsuldur, chemex və v60 kimi avadanlıq isə ətri vurğulamaq istəyənlər üçün uyğundur.
V60 ilə filtr qəhvə necə hazırlanır?
V60 tez-tez istifadə olunan filtrli qəhvə dəmləmə avadanlığıdır və adını forma və bucaq xüsusiyyətlərindən alır. Bu, qəhvə dəmləyən avadanlıqlardan biridir. Qəhvə hazırlamaq üçün filtr kağızı tələb olunur. İstifadə xüsusiyyətlərinə görə, o, chemex-ə bənzəyir. İstifadəsi olduqca sadədir!
1.V60-ı stəkanın üzərinə qoyun və filtr kağızını yerləşdirin.
2.Filtr kağızını və fincanı isti su ilə isladın və yuyun.
3.Üst kameraya bir nəfər üçün 18 qram filtr qəhvə qoyun.
4.Bütün qəhvəni islatmaq üçün kifayət qədər su tökün və 30 saniyə gözləyin.
5.Qəhvənin üzərinə dairəvi hərəkətlərlə 250 ml su tökün.
6.Fincanda yığılmış filtrli qəhvədən həzz ala bilərsiniz!
Moka Pot ilə filtr qəhvə necə hazırlanır?
Moka potu italyanlar tərəfindən icad edilmiş soba üstü qəhvə dəmləmə avadanlığıdır. Ümumilikdə üç hissədən ibarətdir. Dibinə su, üstünə isə qəhvə əlavə edilir. Dəmlənmiş qəhvə təzyiqlə yüksəlir və üst kameraya yığılır. Ətri və dəmləmə xüsusiyyətləri ilə türk qəhvəsinə ən yaxın filtr qəhvə növüdür. Moka potu ilə filtr qəhvəsinin hazırlanması aşağıdakı kimidir;
1.Alt kameranı tamamilə doldurmaq üçün kifayət qədər su əlavə edin.
2.Orta kameranı incə üyüdülmüş qəhvə ilə doldurun.
3.Bütün hissələri möhkəm bağlayın və onları aşağı atəşli sobaya qoyun.
4.Bütün qəhvə yuxarı kameraya yığıldıqda, onu fincana tökə bilərsiniz.
Filtr qəhvənin ixtirası
Filtr qəhvə, qəhvənin tarixi prosesində gec adlandıra biləcəyimiz bir ixtiradır. İlk dəfə Almaniyada yaşayan Melitta Bentz 1908-ci ildə 35 yaşında filtr qəhvəsini icad edib. İxtirası ilə tarix yazan alimin filtrə ehtiyac duymasının yeganə səbəbi qəhvə içərkən ağzına çöküntünün gəlməsini istəməməsi olub. O, məişət şəraitində gündəlik əşyalardan istifadə edərək filtrli qəhvə aparatı istehsal edib patentləşdirib və ondan əldə etdiyi gəlirlə şirkət qurub. Şirkət hələ də onun nəvələri tərəfindən idarə olunur və beynəlxalq səviyyədə fəaliyyət göstərir.
Bu tarixdən sonra Melitta Bentz-dən ilham alan qəhvə həvəskarları və istehsalçıları bir çox yeni avadanlıq hazırladılar və filtr qəhvəni şaxələndirdilər və nəhayət, indiki formasını aldılar.
Əslində, başlanğıc nöqtəsini nəzərə alsaq, təlvənin qəhvədən ayrılması səbəbindən Osmanlı İmperiyasındakı qəhvə mədəniyyətinə bizim üçün uyğun gəlmir. Halbuki hər ikisinin özünəməxsus müsbət və mənfi cəhətləri var, müqayisə etmək düzgün olmazdı, hər kəsin zövqü özünəməxsusdur.
Filtr qəhvənin faydaları
Filtr qəhvənin müntəzəm istehlakının insana bir çox müsbət faydaları var. Filtr qəhvənin dadlı və sağlam olması, yağ yandırması və enerji verməsi kimi faydalarını saymaq olmaz.
1.Filtr qəhvə ləzzətlidir
Sıxlığı, sərtliyi və aromasına görə espressonu sevməyə bilərsiniz, ya da qəhvənin miqdarı və ya aromasının qeyri-kafi olması səbəbindən hazır qəhvəyə üstünlük verməyə bilərsiniz. Bununla belə, siz öz istəyinizə və zövqünüzə uyğun olaraq, istədiyinizi əlavə edib-çıxmaqla filtr qəhvə hazırlaya bilərsiniz! İstədiyiniz sərtliyə görə dəmləmə vaxtınızı təyin etmək və onu şəkərlə istəsəniz şəkər əlavə etmək, südlə istəsəniz süd əlavə etmək tamamilə sizə bağlıdır. Buna görə də filtrli qəhvə müxtəlifliyi sayəsində hər kəsin xoşuna gəlir.
2.Filtr qəhvə hazırlamaq çox asanddır
Birdən çox qəhvə dəmləmə avadanlığı və qəhvə dəmləmə üsulu var. Ancaq tələsirsinizsə və qəhvənizin tez bir zamanda hazır olmasını istəyirsinizsə, french press ilə 4 dəqiqəyə dəmləyib ləzzət ala bilərsiniz. Bunun xaricində digər reseplərlə tez və asanlıqla qəhvə hazırlaya bilərsiniz.
Espresso kimi digər qəhvə növləri üçün müxtəlif maşınlara sahib olmaq lazımdır. Türk qəhvəsi üçün belə, müəyyən bir səy göstərmək lazımdır. Espresso əsaslı qəhvə növlərini hələ demirəm belə…
3.Filtr qəhvə təbiidir
Qəhvə təbii formada suda həll olunan maddə deyil. Hazır qəhvə şirkətləri bir çox kimyəvi prosesləri emal edərək qəhvə dənələrinin ətrini ayırır və onların qəhvə(?) adlandırdıqları, lakin əlaqəsi olmayan bir toz çıxır.
Filtr qəhvə isə ağacdan ən təbii halında, yalnız qovrularaq üyüdülərək toplanaraq insanlara təqdim edilir. Buna görə də istehlakçı heç bir sağlamlıq problemi ilə üzləşmir.
4. Filtr qəhvə enerji verir
Yenə qəhvədə bol olan kofeinin təsirlərindən biri… Xüsusilə yüksək kofeinli qəhvəyə üstünlük verirsinizsə, ondan çox faydalanacaqsınız. Əgər yüksək iş-məktəb tempiniz varsa, səhər oyansanız belə qalxa bilmirsinizsə, diqqətinizi etdiyiniz işlərə cəmləyə bilmirsinizsə və ya gün ərzində heç bir səbəb olmadan yorğunsunuzsa, kofein ən yaxşı oyanma yoludur.
Filtr qəhvənin sağlamlığa təsiri nələrdir?
Filtr qəhvənin sağlamlığa təsirini müşahidə etmək üçün bütün dünyada bir çox test və analizlər aparılır. Araşdırmalara görə, hər gün bir fincan süzülmüş qəhvə uzun müddətdə qaraciyər xərçənginə tutulma riskini azaldır. Sidikqovucu xüsusiyyəti sayəsində xəstəlik dövrlərində zərərli mikrobların bədəndən çıxarılmasını təmin edir. Ürək xəstəliklərinin qarşısını alır. Bundan əlavə, müxtəlif araşdırmalarda Alzheimerin əsas düşməninin qəhvə olduğu bildirilir.
Gündəlik həddən artıq istehlak edildikdə, ürək döyüntüsü, əsəb pozğunluqları və yuxu pozğunluğu kimi təsirlər görülür. Belə hallarda bol su içməklə kofeinin təsirini azaltmaq lazımdır. Qastrid kimi müxtəlif mədə xəstəliklərində qəhvə istehlakı mədə yanmasına səbəb ola bilər.
Filtr qəhvə yağ yandırırmı?
Filtr qəhvənin müntəzəm istifadəsi maddələr mübadiləsini sürətləndirərək yağ yandırılmasını artırır. Pəhriz edənlərdə arıqlamağa və standart fərdlərdə çəki nəzarətinə kömək edir. Filtr qəhvəsində yağ yandırılmasını artıran komponentin adı kofeindir. Bundan əlavə, kofeinin verdiyi enerji idmanla məşğul olan insanların performansını artırır, daha çox səy sərf edilməsinə və bu baxımdan daha çox kalori yandırılmasına şərait yaradır.
Filtr qəhvənin zərərləri
-Həddindən artıq istehlak ürəyin sürətlə döyüntüsünə səbəb olur.
-Gec istehlak edildikdə yuxuya getməyin qarşısını alır.
-Mədə problemi olan insanlarda həzm problemlərinə səbəb olur.
-Bədəndən suyu çıxararaq dehidrasiyaya səbəb ola bilər.
-Dişlərin saralmasına səbəb olur.
Filtr Qəhvə ilə əlaqəli zərərli maddələrin çoxu filtr qəhvənin həddindən artıq istehlakında qarşılaşılan problemlərdir. Bədəninizin ehtiyacı olduğu qədər istehlak etsəniz, sağlamlığa son dərəcə müsbət bir qatqısı var.
Daha ləzzətli filtr qəhvə hazırlamağın yolları
Filtr qəhvəsi dəmləyərkən tətbiq edilməli olan bəzi fəndlər birbaşa qəhvə aromasına təsir edir və daha dadlı filtr qəhvə həzzi yaşamağa kömək edir. Maddələ tək-tək baxdıqda onların çox da vacib bir faktor olmadığını düşünə bilərsiniz, amma bütövlükdə onların böyük təsiri var.
1.İlkin dəmləmə addımını mütləq edin
Qəhvənizi dəmləyərkən bütün qəhvəni islatmaq üçün suyu qəhvənin üzərinə tökün və 30 saniyə gözləyin. Əvvəlcədən dəmləmə adlanan bu mərhələdə qəhvə öz ətirinin çox hissəsini verəcək və daha dadlı içki təqdim edəcək. 30 saniyənin sonunda qalan suyu əlavə edib dəmləmə prosesinizə davam edə bilərsiniz.
2. Qəhvəni yandırmayın
Suyu qaynayan kimi töksəniz, qəhvəni yandırarsınız və acı, yanıq dadı yaranar. Ona görə də su qaynadıqdan 30 saniyə . qədər gözləyin və bu addımdan sonra istifadə edin. Qəhvə üçün ideal suyun temperaturu 90-95 dərəcə arasındadır.
3.Qəhvəni yaxşı saxlayın
Ən yaxşı şəraitdə belə, qəhvə tez bayatlanan bir qidadır. Saxlama şərtlərinə məhəl qoymasanız və diqqətsiz istifadə etsəniz, düşündüyünüzdən daha tez köhnələcək.
Etməli olduğunuz şeylərdən biri də qəhvənin hava almasının qarşısını almaqdır. Hava ilə təmasda olan qəhvə köhnəlir. Ya bankaya qoyun və saxlayın, ya da paketlərlə birlikdə göndərilən bağlama teli kimi bir tel vasitəsilə paketi yaxşıca bükün və hava almasının qarşısını alın.
Digər mühüm məqam isə qəhvənin rütubətli və isti mühitdə olmamasıdır. Əgər onu nəm yerlərdə və ya mətbəxdə su buxarı ilə təmasda olan yerdə saxlasanız, qəhvə çox tez köhnəlir. Quru və sərin yerlərə üstünlük verin.
Nəhayət, qəhvəni soyuducuya qoymamağa diqqət edin. Soyuducunun soyuq havası qəhvənin qoxusunu və ətrini məhv edir.
4.Qəhvəni dənə halında alıb özünüz üyüdün
Qəhvənin ən təzə forması ilk dəfə üyüdüldüyü vaxtdır. Böyük qəhvə satış mərkəzlərinin yerləşdiyi küçədə yaydığı qoxunun səbəbi qəhvənin davamlı olaraq üyüdülməsidir. Evdə dəyirman alsanız və qəhvənizi içməzdən əvvəl üyüdsəniz, onun dadına və ləzzətinə doyum olmaz.
Filtr qəhvə çeşidləri
Filtr qəhvələri istehlakçıların ehtiyac və istəklərinə uyğun olaraq müxtəlif çeşidlərdə qəhvə həvəskarlarına təklif olunur. Qəhvənin yetişdirildiyi ölkə, dad xüsusiyyətləri və tərkibi kimi fərqlər var. Filtr qəhvə seçərkən bu çeşidləri nəzərə almalı və sizə ən uyğun olanı seçməlisiniz. Biz əsasən beş fərqli qrupda filtrli qəhvə növlərini araşdıra bilərik;
-Yerli filtrli qəhvələr
-Filtr qəhvə qarışıqları
-Yumuşaq içim Filtr Qəhvələri
-Sərt içim Filtr Qəhvələri
-Aromalı Filtr Qəhvələri
Yerli filtr qəhvələrin xüsusiyyətləri nələrdir?
Yerli filtrli qəhvə, tək bir bölgəyə aid qəhvə dənələrinin istifadə edildiyi filtr qəhvəsinə verilən addır. Yalnız bir dənə istifadə edildiyi üçün qəhvənin dadı və qovurma xüsusiyyətləri digər qəhvə növlərindən çox daha aydın ifadə edilə bilər. Onlar adətən aromatik və asidik təbiətlidirlər. Yerli filtrli qəhvələrdə ümumiyyətlə daha yüksək qiymətə və keyfiyyətli qəhvə dənəsi istifadə olunur.
Filtr qəhvə qarışıqları nələrdir?
Ən azı iki fərqli qəhvə dənəsinin qarışdırılması ilə əldə edilən qəhvələrə filtr qəhvə qarışıqları deyilir. İstifadə olunan qəhvə dənələri bir-birinə uyğun olmalıdır, əks halda çox yumşaq bir ətir yarana bilər. Paxla nisbəti və istifadə edilən paxla növünün sayı hər filtr qəhvə qarışığında fərqlidir.
Sərt içim filtr qəhvə nədir?
Daha sıx ləzzətləri olan güclü və dolğun qəhvələrə sərt içməli filtr qəhvələr deyilir. Bu sərtlik istifadə edilən paxlanın strukturunda olan aromalardan asılıdır və güclü qəhvə əldə etmək üçün qovurma üsulları da çox vacibdir. Sərt içilən filtrli qəhvələr adətən tünd qovrulmuş olur. Kakao, odun və torpaq ləzzətləri çox vaxt sərt içilən filtrli qəhvələrdə olur. Tündlüyü sayəsində südlə uyumludur.
Yumuşaq içim filtr qəhvə nədir?
Daha balanslı və yüngül ətir quruluşuna malik filtrli qəhvələrə yumuşaq içim filtrli qəhvələr deyilir. Meyvəli və çiçəkli ləzzətlər üstünlük təşkil edir. Qəhvə maye konsistensiyaya malikdir və aşağı sıxlığa malikdir. Orta və ya açıq qovurma üsulları ilə hazırlanır. Ümumi bir dad profilinə malikdir. Axşam saatlarında dəmlənmək üçün ləzzətli qəhvə kimi təsvir edilən yumuşaq içim filtrli qəhvəyə üstünlük verilir.
Aromalı filtr qəhvə nədir?
Qəhvənin ilk dəfə içki kimi istehlak edildiyi dövrdə (əvvəllər un kimi döyülür və çörək bişirilirdi) acı dadını qırmaq üçün bal və süd əlavə edilərək şirinləşdirilirdi. Son zamanlarda meyvəli, kakao və vanil kimi bir çox filtrli qəhvə növləri ortaya çıxdı. Güclü qəhvənin dadını sevənlər və yalnız ən güclü formada qəhvə içməyi sevənlər üçün bu yaxşı seçim deyil. Amma latte və moka kimi süd və şəkərli espresso əsaslı reseptləri sevirsinizsə, aromalıqəhvələrə şans verə bilərsiniz.
Aromalı qəhvə əldə etməyin başqa bir yolu var, qəhvəni necə sevdiyinizdən asılı olmayaraq, ondan imtina etmək çox çətindir. Qəhvə dənələri yetişdirildiyi bölgəyə yaxın sahələrdə əkilən məhsulların ətrini daşıyır. Yəni Braziliyadan gələn qəhvə dənəsindən manqo və ananas ləzzətləri almaq çox təbiidir. Sonradan əlavə edilən ləzzətlərdən fərq qətiliklə qəhvə dadını üstələməz, ona görə də çiy qəhvə həvəskarları da onu bəyənirlər.
Filtr qəhvəni dadlandırmağın yolları
Filtr qəhvənizi təbii, dadlı etmək üçün edə biləcəyiniz bir çox təbii üsullar var. Müxtəlif əlavələrlə öz zövqünüzə uyğun dadlı və aromatik filtr qəhvə hazırlaya bilərsiniz.
Portağal filtrli qəhvə: Portağal qabığı ətirli filtr qəhvənin hazırlanmasında ən çox istifadə edilən əlavələrdən biridir. Seçdiyiniz dəmləmə üsulundan asılı olaraq portağal qabığından istifadə üsulunuz dəyişir. French pressdən istifadə edirsinizsə, istifadə edəcəyiniz quru qəhvənin içinə portağal qabığını sürtgəcdən keçirə bilərsiniz. Dəmləmə zamanı portağal dadı qəhvəyə qarışacaq və bir az turş, xoş bir dad yaranacaq.
Darçınlı filtrli qəhvə: Darçın bəzi filtr qəhvə aludəçiləri tərəfindən vazkeçilməz sayılır. Darçın aromasını sevənlər üçün ideal seçimdir. Sizin üçün uyğunluğunu hiss etmək üçün çay qaşığının ucu ilə filtr qəhvənizə əlavə edə bilərsiniz. Filtr qəhvəyə darçının əlavə edilməsinin ən böyük səbəblərindən biri onun yağ yandırmasını sürətləndirməsidir. Yağ yandırmaq üçün qəhvə istehlak edən insanlar üçün çox yaxşı bir seçimdir.
Hindistancevizi yağı: Qəhvəni süzmək üçün hindistan cevizi yağı əlavə etmək ətirli filtrli qəhvələrdə ləzzəti ən çox artıran ən az tanınan üsullardan biridir. Hindistancevizinin təbii qoxusu və qəhvənin səthində yaratdığı sıx tekstura istisnasız olaraq hər kəs tərəfindən bəyənilir. Həddindən artıq əlavə olunarsa, hədsiz dada çevrilə bilər, çay qaşığının ucu ilə əlavə edilib yaxşıca qarışdırılmalıdır. Bundan əlavə, hindistan cevizi yağı kofeinin sərbəst buraxılmasını yavaşlatır və qəhvədən alınan enerjinin daha uzun müddət qalmasını təmin edir.
Filtr qəhvə qiymətləri
Filtr qəhvə istifadə edilən paxlaların keyfiyyətinə görə çox geniş qiymət şkalası olan məhsullardan biridir. Burada ən önəmlisi qiymət/performans müqayisəsində alacağınız zövqün sizi qane etməsidir. Böyük marketlərdə və məşhur franchise qəhvə satıcılarında kiloqramı 14-15 manata filtrli qəhvə tapa bilərsiniz. Eyni şəkildə internetdə kiloqramı 1000 manata filtrli qəhvə tapa bilərsiniz. Bəs bu ucuz filtrli qəhvələr və ya bahalı qəhvələr gözləntilərinizi doğruldacaqmı? Ona görə də filtrli qəhvə alarkən ölçü heç vaxt məhsulun qiyməti olmamalıdır. Həmişə qiymət və keyfiyyəti birlikdə dəyərləndirməli və bu meyarlara uyğun olaraq ən uyğun qəhvəni seçməlisiniz. Ucuz filtrli qəhvə almaq istəyəndə pis qəhvə ala və ya qiymətinə layiq olmayan bahalı filtrli qəhvə ala bilərsiniz. Xüsusilə internetdən qəhvə alarkən nəzərə aldığınız filtr qəhvə üçün istifadəçi şərhlərini araşdıraraq qərarınızı verə bilərsiniz.
Filtr qəhvə kalorisi nə qədərdir?
Orta boy stəkan filtr qəhvənin (sadə) kalori dəyəri təxminən 2-dir. Filtr qəhvəsi sadə istehlak edildikdə çox aşağı kalorili dəyərə malikdir. Maddələr mübadiləsini sürətləndirərək, olduğundan daha çox kalori yandırmağa imkan verir. Südlü və şəkərli filtr qəhvələrdə əlavə etdiyiniz süd və şəkərin miqdarından asılı olaraq filtr qəhvənin kalori dəyəri artır.
Filtr qəhvə ilə türk qəhvəsi arasındakı fərqlər
Filtr qəhvəsini dəmləməyə yeni başlayan və ya indiyə qədər heç vaxt filtr qəhvə dəmləməmiş insanların beynindəki ümumi suallardan biri də filtr qəhvə ilə türk qəhvəsi arasındakı fərqin nə olmasıdır.
İki növ qəhvə arasındakı əsas fərq odur ki, türk qəhvəsi təlvə ilə, filtr qəhvə isə pulpasından süzülərək verilir. Bu baxımdan təqdimatda böyük fərq var. Digər fərq isə odur ki, türk qəhvəsi ocaqda odda bişirilir.
Filtr çeşidləri hansılardır
Filtr qəhvə istifadə olunan filtr növünə görə üç müxtəlif qrupa bölünür:
Metal filtr (French Press, American Press, Bodum Dripper, bəzi filtrli qəhvə maşınları)
Kağız filtri (v60, Aeropress, Chemex, bəzi filtrli qəhvə maşınları)
Parça Filtri (Syfon)
Aralarındakı ən böyük fərq, ləzzət və sıxlıq dəyişikliklərinin baş verməsidir. İstifadə və qiymət fərqləri də var. Biri üçün “Bununla daha dadlıdır!” demək doğru olmaz hırkısin özünəməxsus damaq zövqü var.
Filtr çeşidlərinin müqayisəsi
Hər dəmləmədən sonra metal filtri yumaq lazımdır, bu baxımdan bir az səy göstərməlisiniz.
Kağız filtrini dəmləndikdən dərhal sonra qəhvə pulpası ilə birlikdə zibil qutusuna atırsınız. Metal filtrlə müqayisədə olduqca praktikdir.
Parça filtrindən istifadə etmək ən çətindir. Hər istifadədən sonra xüsusi sabunu ilə bir müddət suda saxlamaq lazımdır. Xarici sabun – ağartıcıdan istifadə zamanı süzgəcin kapilyar tükləri yanır, bu da filtrin filtrləmə xüsusiyyətini itirməsinə səbəb olur.
Filtr çeşidləri aroma müqayisəsi
Metal filtrlə dəmlənmiş qəhvə ağızda daha sıx bir dad yaradır. Bunun səbəbi odur ki, qəhvəni kağız filtr qədər yaxşı süzə bilmədiyi üçün qəhvəyə müxtəlif yağlar və hissəciklər qarışır. Bu sayədə daha sıx və dolğun içki təqdim edir.
Kağız filtri isə qəhvənin içindəki kiçik hissəcikləri və yağları saxlayır və onun su ilə qarışmasının qarşısını alır. Beləliklə, o, daha şəffaf və daha az gövdəli qəhvə içkisi təqdim edir.
Parça filtri qəhvənin tərkibindəki demək olar ki, kağız filtrlə eyni alkaloidləri süzsə də, qəhvənin təbii yağını kağızdan daha az keçirir.
Filtr çeşidləri qiymət müqayisəsi
Siz bir dəfə metal filtrli və ya parça filtrli avadanlıq alırsınız, məsələn, french pres. Keyfiyyətli avadanlıq alsanız və ona yaxşı qulluq etsəniz, ömürlük istifadə edə bilərsiniz.
Kağız filtri isə birdəfəlik olduğu üçün uzunmüddətli perspektivdə daha baha başa gələ bilər.