Qəhvə Dünyası – Hansı Ölkədə Hansı Kofe İçilir 2023
Səyahət həvəskarlarının ən çox diqqətini çəkən mövzulardan biri də səyahət etdikləri bölgələrin yerli qəhvələrindən dadmaqdır. Üfüq açan kəşflərə açıq olan bu səfərlərdə müxtəlif xalqların mətbəxlərini yaxından tanımaq həmin bölgənin mədəniyyətinə yiyələnmək baxımından son dərəcə vacibdir. Bəzən bu, şəhərin ucqar künclərində yerli restoranda, bəzən də şəhərin ortasında adı ilə dünyaya qapılarını açmış bir məkanda baş verir.
Təbii ki, mədəniyyətə bələd olmaq dedikdə ağla təkcə yeməklər gəlməməlidir. Son 20 ildə populyarlığı artan və bütün dünyada gündəlik həyatın ayrılmaz hissəsinə çevrilən qəhvənin müxtəlif mədəniyyətlərdəki yeri və əhəmiyyəti də araşdırmaya açıqdır. Bəziləri ənənəvi məna daşıyan bu qəhvələr dünyanın müxtəlif yerlərində eyni ad və məzmunla hazırlansa da, getdiyiniz ölkədə, kənarda heç bir yerdə yerli xalqın hazırladığı və xidmət etdiyi qəhvənin dadını ala bilməzsiniz. onun mahiyyətindən.
Ölkələr üzrə Qəhvə Reseptləri adlı yazıya keçid edib oxuya bilərsiniz.
Ölkələr Üzrə İçilən Qəhvələr
Yunanıstan – Frappe
Macarıstanda ən çox istehlak edilən içkilərdən biri olan Frappe, isti yay aylarında günəşin yandırıcı istisi ilə sizi sərinləmək üçün seçim edə biləcəyiniz bir qəhvə növüdür. Yunanıstan küçələrində insanların yay-qışdan asılı olmayaraq sevərək içdiyi Frappe qəhvəyə qranullar şəklində su əlavə edilərək köpüklənərək hazırlanır. Və unutmaq olmaz ki, Frappe Frappe-ni edən onun içinə qoyulan buzdur.
Frappe Nədir? Necə Hazırlanır? 2023 üçün ən Yaxşı Resep adlı yazıya keçid edib oxuya bilərsiniz.
Vyetnam – Ca Phe Trung
Son bir neçə ildə qəhvə üzərində çox eksperimental araşdırmalar görməyimizə baxmayaraq, müəyyən bir tarixə malik olan Ca Phe Trung, yaşıdlarından çox fərqli bir qəhvə növü olaraq seçilir. Bu qəhvəni Vyetnama xas edən digərlərindən fərqləndirən xüsusiyyət onun tərkibində yumurta olmasıdır. Qəhvə, qatı süd şəkəri və yumurta sarısı ilə hazırlanan Ca Phe Trung, ilk baxışdan insanların xoşuna gəlməsə də, son dərəcə sıx və dadlıdır.
Portuqaliya – Galao
Güclü və yoğun qəhvəni sevənlər üçün yaxşı bir alternativ olmasa da, portuqalların pərəstiş etdiyi Qalao beynəlxalq populyarlıq qazanmış yerli dad olaraq qəbul edilir. Bu son dərəcə yüngül qəhvə 1/4 qəhvə və 3/4 süd əlavə edilərək hazırlanır.
Norveç – Karsk
Karsk, Norveç mədəniyyətinə yanaşmanızı dəyişdirəcək çox maraqlı bir qəhvə növüdür və hazırlamaq çox əyləncəlidir. Əvvəlcə fincanın dibinə bir sikkə qoyulur və fincan yox olana qədər qəhvə ilə doldurulur. Üstü likörlə doldurulur. Soyuq iqlimi olan Norveçin buzlu gecələrində sizi isitəcək və enerjinizi artıracaq bu qəhvəni mütləq dadmalısınız.
İtaliya – Affogato
Qəhvə dedikdə ağıla ilk gələn ölkə İtaliya, içdiyiniz qəhvənin doğulduğu yerdir. Affogato bu qəhvələrdən yalnız biridir. Digər qəhvələrdən fərqli olaraq içinə bir top dondurma qoyularaq hazırlanan Affogato, dondurmanın qəhvədə boğulması deməkdir. Qəhvə təcrübənizi başqa ölçülərə daşıyacaq bu qəhvəni sifariş edərkən kiş sifariş etməyi unutmayın.
İsveç – Fika
İsveçlilər digər millətlərlə müqayisədə qəhvəyə verdikləri məna ilə tanınırlar. Bu fasilələr çox vacibdir, çünki onlar qəhvə fasilələrini insanların sosiallaşdıqları və bir-birləri ilə yaxınlıq qurduqları dövrlər kimi görürlər. Fika isə İsveç qəhvəsidir, həm də bu fasilələrə verdikləri addır. Başqa sözlə, İsveçdə Fika-nı yudumlayarkən söhbət edən insanları görmək mümkündür.
Hollandiya – Koffie Verkeerd
Özünəməxsus qəhvə mədəniyyətinə malik Hollandiyada yerli xalqın vazkeçilməzlərindən biri də Koffie Verkeerddir. Türkcə “yanlış qəhvə” mənasını verən Koffie Verkeerdin adının qoyulmasının əsas səbəbi, içinə qoyulan südün qəhvədən daha çox olmasıdır. Başqa sözlə, siz südlü qəhvəmi, yoxsa kofe ilə süd içdiyinizi anlaya bilməzsiniz.
Hindistan – Kaapi
Hindistana getsəniz, tamam başqa bir dünyaya qədəm qoymuş olacaqsınız. Yeməkləri, rəqsləri, geyimləri, qısacası hər şeyi ilə çox fərqli bir etnik quruluşa sahib olan Hindistanda hazırlanan qəhvə də tamamilə fərqlidir. Qaynar südün üzərinə kofe tökülərək hazırlanan Kaapi-ni fərqli edən stəkanların təqdim edilməsidir.
Finlandiya – Kaffeost
Norveç kimi Finlandiya da qəhvə mədəniyyətini bir addım irəli aparan ölkələrdən biridir. Yerli Kaffeost ilk baxışdan zövqünüzü oxşamasa da, cəhd etməyə dəyər. Finlandiyada su kimi istehlak edilən bu qəhvə növünü xüsusi edən onun içinə qoyduğu pendirdir.
Danimarka – Stempelkande
Smepelkande, əksər qəhvə həvəskarlarının bildiyi French Press ilə eyni məna daşıyır. Stempelkande həm də bir növ filtr qəhvədir və Danimarkada yerli əhali tərəfindən böyük sevgi ilə istehlak edilir. Yanında bir parça şokoladla süfrəyə verilən bu qəhvə soyuq Danimarka günlərində sizi davam etdirəcək.
Avstraliya – Flat White
Son dərəcə yüngül dadı olan Flat White-ı Avstraliyanın dünyaya hədiyyəsi adlandırmaq olar. Latte ilə çox oxşar olan Flat White, cazibədarlığını latte sənəti ilə də hazırlamaq olar. Espressoya süd kremi qatılaraq hazırlanan bu qəhvənin nümunələri Türkiyədə hazırlansa da, Avstraliyada dadmaq tamam başqadır.
Amerika Birləşmiş Ştatları – Americano
Amerika Birləşmiş Ştatlarında tapıldığı düşünülsə də, adından da göründüyü kimi Americanonun çox fərqli bir hekayəsi var. İkinci Dünya Müharibəsi zamanı İtaliyadakı Amerika əsgərlərinin ağızlarını şirinləşdirmək üçün içkiyə ehtiyacı var. İtalyanların məşhur qəhvəsi olan espresso həm çox kiçik, həm də çox sıx olduğu üçün isti su ilə seyreltilir. Beləliklə, özləri də istəmədən bugünkü Americanonun əsasını qoyurlar.
Tayland – Thai İced Coffee
Asiya həmişə ekzotik ləzzətlərin vətəni olub. Fərqli dadları təqib edən səyahətçilər, əgər Taylandda olsanız, onu sınamadan Tay Buzlu Qəhvəsinə qayıtmayın. Südlə qatılaşdırılaraq hazırlanan bu qəhvəyə buz əlavə edilərək süfrəyə verilir.
Meksika – Cafe de Olla
Dünyanın ən orqanik qəhvə istehlak edən ölkələrindən biri olan Meksikada qəhvə gündəlik həyatda son dərəcə geniş yayılıb. Ağızlarının dadını bilən meksikalılar darçınla şirinləşdirdikləri Cafe de Olla-nı da qəhvəyi Meksika şəkəri ilə zənginləşdirirlər. Bununla da kifayətlənməyən gil qablarda hazırladıqları qəhvəni gil qəhvəxanalarda süfrəyə verir, insanları dad ziyafətinə dəvət edirlər.
İspaniya – Cafe Carajillo
Bilirsiniz, ispanlar necə sevirlər. Onlar da qəhvəyə olan bu sevgini əks etdiriblər. Konyak viskisi və ya romla hazırlanan Cafe Carajillo yerli əhali tərəfindən günün istənilən saatında istehlak edilsə də, gündüzlər içmək əvəzinə gün batımını gözləməklə ləzzəti ikiqat artıra bilərsiniz.
İrlandiya – Irish Coffee
“Biz İrlandiyalıyıq!” İrlandiya Qəhvəsi deməyin üsullarından biri. Onların viski ilə zənginləşdirdikləri kofeni içdikcə əvvəlcə köpük və kofe dadacaq, sonuna gələndə isə viski dadacaq.