Qəhvə Çeşidləri

Honduras Kofesinin Xüsusiyyətləri

Honduras qəhvə istehsalında məhsuldar ölkədir: o, dünyada beşinci, Mərkəzi Amerikada ən böyük istehsalçı və Latın Amerikasında üçüncü yeri tutur. Əhəmiyyətli qəhvə sənayesi və kiçik istehsalçıların əhalisi olan bir ölkədir. Beləliklə, Honduras qəhvəsinin xüsusiyyətləri nələrdir? Gəlin Honduras qəhvəsi haqqında bilməli olduğunuz şeylərə nəzər salaq.

Qvatemala Qəhvəsi Haqqında Hərşey adlı yazıya da baxa bilərsiniz.

Honduras Kofesinin Xüsusiyyətləri

Honduras uzun illər bananları ilə məşhur idi və 1929-cu ildə bu meyvə onun ixracının 80%-dən çoxunu təşkil edirdi. Banan sənayesindəki şirkətlərə iqtisadi inkişafa təkan vermək üçün əhəmiyyətli maliyyə, torpaq və nəqliyyat üstünlükləri verilmişdir. Buna baxmayaraq, banan istehsalı 1950-ci illərdə artan diversifikasiya səbəbindən azalmağa başladı. Bu azalma 1960-cı illərə qədər davam etdi, o zaman qəhvə istehsalı ciddi şəkildə başladı.

Qəhvə Hondurasa ilk dəfə 18-ci əsrdə tacirlər tərəfindən gətirilsə də, qəhvə əsasən kiçik, yüksək dağlıq kəndlərdə yerləşən bir neçə kiçik fermer tərəfindən yetişdirilirdi. Bundan sonra beynəlxalq tələbin artması, dövlət dəstəyi və əhalinin artımı da daxil olmaqla, onun böyüməsinə bir çox amillər cavabdeh idi.

Amerika Birləşmiş Ştatlarının Beynəlxalq İnkişaf Agentliyinin (USAID) artan dəstəyi fermerlərə istehsalı genişləndirmək və infrastrukturu təkmilləşdirmək üçün dəstək verib, Honduras qəhvə sənayesinin inkişafında davam edir. Beynəlxalq Qəhvə Sazişi (ICA) 1960-cı illərdə imzalanmış və Honduras kimi əvvəllər həssas olan ölkələrə qazanclı qəhvə istehsal etməyə kömək etmişdir.

1970-ci illərdə Honduras hökuməti yerli qəhvə istehsalını yaxşılaşdırmaq, texniki təkmilləşdirmələri təşviq etmək və qəhvə istehsalçılarına kreditlər vermək məqsədi daşıyan qeyri-kommersiya idarəedici təşkilat olan Honduras Qəhvə İnstitutunu (IHCAFE) yaratdı.

1980 və 1990-cı illərdə milli qanunverici orqan qəhvə istehsalını təşviq etmək üçün bir neçə qanun qəbul etdi, o cümlədən Qəhvə Təsərrüfatı Fəaliyyətinin Mühafizəsi Aktı və Kənd Təsərrüfatı Sənayesinin Müasirləşdirilməsi Aktı. Birincisi torpaq sahiblərini qəhvə istehsalını genişləndirməyə təşviq etdi və qəhvə istehsal edən bələdiyyələrə yolların tikintisi və saxlanması üçün subsidiyalar verdi. İkinci qanun, torpaq hüquqlarının artırılması, kooperativ üzvlərinə mülkləri daha kiçik hissələrə bölməyə icazə verdi.

Bu qanunlar uğurlu oldu və milli qəhvə istehsalı 1970-1996-cı illər arasında 200%-dən çox artdı. Qəhvə kommersiya ixracat məhsuluna çevrilərək bananı qabaqcıl ixrac məhsulu kimi geridə qoyaraq ölkəni dünya qəhvə istehsalında doqquzuncu yerdə yerləşdirdi.

Honduras qəhvə sənayesi inkişaf etdikcə, 1990-cı illərdə iki böyük uğursuzluq baş verdi. Birincisi, 1998-ci ildə ölkəni vuran, məhsulun 80%-ni məhv edən və Hondurasın Ümumi Daxili Məhsulunun (ÜDM) 40%-ə qədər itkisinə səbəb olan Mitch qasırğası idi.

İkinci mənfi cəhət 1999-cu ildə bazarın qəhvə ilə doyduğu, qiymətlərin aşağı düşməsinə səbəb olan beynəlxalq qəhvə qiymət böhranı idi. Qiymət böhranı ABŞ-a kütləvi mühacirətə səbəb oldu, çünki bir çox əkinçi məhsullarını şaxələndirdi və ya onları tamamilə tərk etdi.

Qalanlar, qəhvə sənayesi üçün dəstək strukturları və xidmətlər üzərində dövlətdən özəl nəzarətə keçmək üçün hökumətə təzyiq göstərdilər. IHCAFE özəlləşdirilmişdir ki, o, xüsusi vergilər hesabına maliyyələşə bilsin. Ölkə daha yaxşı qiymətləri təmin etmək üçün qəhvə keyfiyyətini, məhsuldarlığı və rəqabət qabiliyyətini artırmaq üçün Milli Qəhvə Siyasətini də təsdiqləyib. Bundan əlavə, ixracdan əvvəl məhsulun keyfiyyətini təhlil etmək üçün Milli Qəhvə Keyfiyyət Mərkəzi yaradılıb.

21-ci əsrin əvvəlindən bəri Honduras xüsusi qəhvə sənayesi digər Mərkəzi Amerika ölkələri ilə müqayisədə istehsalda kəskin artım gördü. Bərəkətli torpağı, əlverişli yerləşməsi və əlverişli mikroiqlimi onu xüsusi qəhvə istehsalı üçün əlverişli edir və ölkədə çoxlu sayda qəhvə istehsal edilə bilər.

2004-cü ildə IHCAFE diferensiallaşdırılmış kofelərin tədarükü və auksionunda köməklik göstərmək, həmçinin beynəlxalq ekspertləri və alıcıları ölkəyə gətirmək üçün Qəhvə Mükəmməlliyi Alyansı ilə müqavilə imzaladı.

Honduras Qəhvəsi Haqqında Bilməli Olduqlarımız

Honduras Qəhvəsi Haqqında Bilməli Olduqlarımız

Hondurasda qəhvə becərilməsi ölkə iqtisadiyyatında çox mühüm çəkiyə malikdir. Ölkə kiçik, lakin çeşidlər, proseslər və mikroiqlimlərlə çox zəngin olduğu üçün qəhvə istehsalına böyük həvəs var.

Honduras dünyanın ən böyük qəhvə istehsalçılarından biridir. Budur, bu içkinin keyfiyyətləri özünəməxsusdur və hər hansı bir şeylə öyünə bilərsə, bu, Honduras qəhvəsinin keyfiyyətidir. Baristanın bu ölkədə çox mühüm rolu var və daim yenilik etmək üçün yollar axtarır.

Honduras kiçik bir ölkə olsa da, böyük qəhvə plantasiyalarına malikdir. Bəzi qəhvə plantasiyaları yüksək hündürlükdə yerləşir ki, bu da onların mikroiqlimi və təmizliyini qoruyan sənətkarlıq texnikası sayəsində əla qəhvəni mümkün edir.

Honduras qəhvə istehsalının tarixi 19-cu əsrə gedib çıxır. İlk taxılların ölkəyə necə gəldiyini dəqiq bilmək mümkün deyil.

Excelsa Nədir? Excelsa Haqqında Hərşey adlı yazıya da baxa bilərsiniz.

Honduras qəhvəsinin xüsusiyyətləri onu əzmkarlığı və fermerlərin böyük məhsul əldə etmək bacarığı ilə digərlərindən fərqləndirir. Honduras qəhvəsinin sirri aşağıdakı amillərlə bağlıdır:

  • Unikal İqlim: Qəhvə ağacları meyvə aroması və turşuluq nöqtəsi ilə xarakterizə olunur. Bunun səbəbi tropik iqlim və dağlıq ərazidir. Yağışlar boldur və bu, onun zəngin məhsuluna fayda verir.
  • Yüksəklik: Yüksək hündürlükdə yetişdirilən qəhvələr daha yüksək turşu lobya istehsal edir. Buna görə də, Honduras qəhvəsi son dərəcə unikal dada malikdir, çünki qəhvə fermalarının əksəriyyəti dəniz səviyyəsindən 1000 metrdən çox yüksəklikdə yerləşir.
  • Keyfiyyətli Qəhvə: Hondurasda aşağı keyfiyyətli qəhvənin becərilməsi qadağandır. Ən çox yığılan növlər klassik və burbondur. Artisanal istehsal və məhsul yığımı üsullarından istifadə Honduras qəhvəsinin keyfiyyətini də təmin edir.
  • İnkişaf və İnnovasiya: Honduras Qəhvə İnstitutu (IHCAFE) ölkədə keyfiyyətli istehsala zəmanət verən texnologiyanın tədqiqi və təşviqinə cavabdeh olan qurumdur.

Ölkənin altı ən əhəmiyyətli qəhvə yetişdirən bölgəsini sadalayırıq:

  • Copan: Buradan alınan qəhvə ləzzətli şokolad aroması təqdim edir, balanslıdır və yuvarlaq bədənə malikdir. Hündürlüyün 1000-1500 metr, temperaturun 11°C ilə 23°C arasında dəyişdiyi bu bölgədə yetişdirilir və noyabr-mart ayları arasında yığılır.
  • Montecillos: Kofe, portağal və şaftalı aromaları ilə meyvəli və şirin qoxulara malikdir. Məhsul yığımı dekabr-aprel aylarıdır. Burada yetişdirilən qəhvə növlərinə burbon, katurra, paka və katuai daxildir. Bu bölgədəki istehsalçılar dünya miqyasında tanınıblar.
  • Comayaqua: Caturra, burbon və klassik növlər əsasən bu bölgədə yetişdirilir. Bu qaymaqlı qəhvə sitrus qoxusuna malikdir və şirin və şokoladlı dadlıdır. O, həmçinin 2016-cı ildə ölkədə yaşıl qəhvə üçün ən yüksək məhsuldarlığa sahib olub.
  • Opalaca: Zərif turşuluğu, balanslı və şirin dadı olan tropik meyvə ətirli qəhvə istehsal olunur. Şübhəsiz ki, güclü aromalar və dadların mürəkkəbliyi onu xüsusi edir. Bölgədəki istehsalçılar burbon, catuaí və tipik sortları yığırlar.
  • El Paraíso: Buradakı qəhvənin sitrus dadı və şirin və turş qoxusu var. Bu bölgə bizə burbon, caturra, parainema və typica kimi növlər təklif edir.
  • Aqalta: Ölkənin cənub-şərqindəki bu bölgədə əsasən katurra, burbon və tipa sortları yetişdirilir. Qəhvə meyvəli bir dad və çox açıq bir turşuluq, şokolad və karamel qoxusuna malikdir.

Uyğun Məqalələr

Back to top button