Blog

Arıqladan Qəhvə: arıqlamaq üçün hansı qəhvə içilməlidir?

Kofein yağ yandırıcıdır və kofein istehlakı üçün üstünlük verilən vaxt yeməkdən sonra olmalıdır. Nahar və ya şam yeməyindən sonra isti və ləzzətli bir fincan şəkərsiz espresso qəhvə və ya türk qəhvəsi hər dərdə dərmandır. Metabolik sürəti artıraraq həzm prosesini dəstəkləyir.
Dadlandırıcısız içmək və ya onu tədricən azaltmaq arıqlamaq üçün doğru addım olardı.
Qovrulmuş və üyüdülmüş qəhvə dənələrindən hazırlanmış arıqlama qəhvəsi əlavə funtlarla mübarizədə əvəzsiz müttəfiqdir.
Əgər pəhriz saxlayırsınızsa, qəhvə içməyi dayandırmayın, onu acı istehlak edin, qəhvəni zəiflətməyin əsas sirri budur. Fındıq karamel, süd, süd kremi, şəkər kimi qəhvə likörləri istehlakınızı kəsdiyiniz anda zəiflədici içkiyə çevriləcək. Hər yeməkdən sonra belə qəhvə içsəniz, arıqlamağınız ehtimalı var.

Arıqladan qəhvə resepti

arıqladan qəhvə reseptləri
arıqladan qəhvə reseptləri

-Tərkibindəki kofein başda olmaqla bədənimizə verdiyi bir çox fayda ilə yanaşı, maddələr mübadiləsini oyandırmaq və lokallaşdırılmış yağ hissəciklərini “hərəkət etmək” xüsusiyyətinə malikdir. Daha sadə dillə desək, qəhvə yağları əridir və qanda təkrar dövr edir, bu da onu yanacaq kimi istifadə etməyə və gündəlik hərəkətlərimizlə aradan qaldırmağa imkan verir.
-Limonlu qəhvə çəki azaltmaq üçün çox istifadə edilən bir qarışıqdır. Üç xörək qaşığı dənəvər qəhvəni 200 ml qaynar suda həll etdikdən sonra üzərinə limon sıxa bilərsiniz. Ən çox seçilən arıqladan qəhvələrdən biridir.
Türk qəhvəsinin istifadəsi kifayət qədər yaygındır, bir stəkan suya 2 çay qaşığı əlavə edilir və qaynamağa buraxılır.
-Şəkərdən istifadə etməmək və acı kimi istehlak etmək həm qəhvənin həm də türk qəhvəsinin dadını arıqladan kateqoriyasındadır.

Arıqladan qəhvənin təsirləri nələrdir?

arıqladan qəhvə
arıqladan qəhvə

-Hüceyrə pozğunluğu ilə mübarizə aparmaqdan əlavə, qəhvə həm də xərçəngə qarşı əlaqəli olan antioksidantları təmin edir, çünki onlar xəstəliyi xarakterizə edən genetik mutasiyaların yaratdığı zərərləri azaltmağa kömək edir.
-Qəhvə istehlakının rifah hissini, diqqəti və konsentrasiyanı yaxşılaşdırır.
-Kofein bazal metabolizminizi gücləndirir, kalori qəbulunuzu artırır və iştahınızı azaldır, nəticədə daha az qida qəbulu və miqyasına çatan daha yüksək enerji sərfi ilə nəticələnir. Kalorisiz olması ilə yanaşı, qəhvə yüngül iştah kəsici ola bilər. Zamanla bədəninizin yağ yandırmağa başladığını hiss edəcəksiniz.
-Bağırsaq tərəfindən udulan şəkərin miqdarını azaltmaqla və bədənin şəkər yandırma sürətini artıraraq arıqlamağa kömək edir.
Kofein, karbohidratlardan gələn enerji tükəndikdən sonra əzələlərin enerji üçün yağ yandırmağa başlamasına kömək edir.

Yağ yandırmaq üçün qəhvə nə zaman içilir?

yağ yandırmaq üçün qəhvə nə zaman içilir
yağ yandırmaq üçün qəhvə nə zaman içilir

-Yeməksiz qəhvə içməkdən çəkinmək lazımdır. Kofein, yemək olmasa belə həzm olunmaq üçün mədədə mədə şirəsinin istehsalını stimullaşdırır. Əgər yemək yemədən qəhvə içsəniz, mədə turşuları mədə və bağırsağın selikli qişasını qıcıqlandıraraq qarın ağrısı və şişkinliyə səbəb ola bilər.
-Onu qəbul etmək üçün ən yaxşı vaxt 9:30 – 11:30 və ya 13:30 – 17:30 arasında, kortizol səviyyəsinin (stress hormonumuz) yüksəlmədiyi vaxtdır.
-Səhər ilk iş olaraq qəhvə içirsinizsə və onun təsirini o qədər də hiss etmirsinizsə, bu, məhz bu hormona görədir, çünki vücudunuz artıq kifayət qədər stimullaşdırılıb və oyanmaq üçün daha çoxuna ehtiyac yoxdur. Odur ki, səhər qəhvəyə ehtiyacınız varsa, ən yaxşısı oyandıqdan sonra iki və ya üç saat gözləməkdir. Yeməkdən sonra həzmi asanlaşdırmaq üçün bir fincan arıqladan qəhvə qəbul edə bilərsiniz.

Sabah ac qarına qəhvə içmək arıqladırmı?

arıqladan qəhvə
arıqladan qəhvə

-Boş bir mədədə arıqladan qəhvə içmək mədə-ezofagial qasdridi inkişaf etdirir, lakin həzmsizlikdən söhbət getmir. Əksinə, bu içki öd kisəsinin daralmasını və yoğun bağırsağın əsas fəaliyyətini stimullaşdırır. Mədə turşusunun istehsalını artırsa da, kimsə onun istehlakına həssas deyilsə və ya mədə yanmasından əziyyət çəkmirsə, həzm problemlərinə səbəb olmur.
-Qəhvə həmçinin yoğun bağırsağın əzələlərinin daralmasını artıraraq bəzi insanların tualetə daha çox getməsinə səbəb olur.
-Bəziləri üçün bir üstünlük olsa da, qıcıqlanmış bağırsaq sindromu və ya ishal meyli kimi əvvəlcədən mövcud olan mədə-bağırsaq problemləri olan insanlar üçün əks təsiri ola bilər.
-Vəziyyətdən qaçınmaq olar və bunun üçün acqarına qəhvə içdikdən sonra necə hiss etdiyinizə diqqət yetirməlisiniz, həmçinin bir şey yediyiniz zaman hisslərin yox olub olmadığını yoxlamaq lazımdır.

Uyğun Məqalələr

Back to top button