Daha yaxşı qəhvə dəmləmək üçün 9 maddə
Qəhvə həvəskarları olaraq, bir çoxumuz günə təzə başlamaq üçün yaxşı yuxudansa, yüksək kofein qəbul etməyi üstün tuturuq, ona görə də səhərlər ilk işimiz qəhvə içməkdir. Zamanımızın xoşbəxt və məhsuldar keçməsi üçün bu ilk addımı ən yaxşı şəkildə atmalıyıq. Ona görə də qəhvənin dəmlənməsinin incəliklərini ən doğru şəkildə bilməliyik. Baxmayaraq ki, insanların çoxu haqqında danışacağımız əşyalara çox əhəmiyyət verməyərək, dadsız qəhvə içməyə davam edir; Qəhvə həvəskarları olaraq bu həzzdən güzəştə gedə bilmərik.
Filtrli qəhvənin dəmlənməsi asan və əhəmiyyətsiz bir şey kimi qəbul edilir, lakin bizim adətən çox diqqət etmədiyimiz bir neçə vacib şey qəhvənin dadını tamamilə yeni ölçüyə daşıya bilər. Qəhvə seçmək, saxlamaq və dəmləmək haqqında bu bilikləri öyrənib tətbiq etdikdən sonra siz qəhvə içmək üçün səbirsizlənən biri olacaqsınız!
1.Özünüz üçün uyğun qəhvə dənəsi tapın
Bu mövzunu iki hissəyə bölməklə təhlil edə bilərik. Bunlardan birincisi paxlanın qovurma vaxtı, yəni təzəliyidir. İstifadə etdiyiniz qəhvə uzun müddət qovrulub rəfdə qalıbsa, ona ətir verən müxtəlif qazlar və minerallar artıq itirildiyi üçün sonda acı və dadsız qəhvə ilə qarşılaşacaqsınız. Qəhvənin ən ləzzətli vaxtı qovrulduqdan bir və ya iki gün sonradır və bir aya qədər istehlak etməyə davam edə bilərsiniz.
Brendləri bir-bir araşdıraraq, onların harada qızartdığını və məhsullarının nə qədər müddət saxlanıldığını öyrənin. Mümkünsə, Azərbaycanda həftəlik qovuran marka seçin. Beləliklə, təzə qəhvəyə asanlıqla əldə edəcəksiniz və ləzzətli qəhvəyə çatmaq yolunda ən böyük maneələrdən birini dəf etmiş olacaqsınız. Çünki qəhvə, əksər şeylər kimi, köhnə olanda bütün xüsusiyyətlərini itirir.
Qəhvə seçimi ilə bağlı digər vacib məqam paxla keyfiyyəti və qovurma ölçüsüdür. Seçəcəyiniz qəhvə dənəsinin böyüdüyü bölgə və iqlim kimi ətraflı məlumat və araşdırma tələb edən xüsusiyyətlərini bilməyə ehtiyac yoxdur. Amma yaxşı bilməlisiniz ki, əgər hansısa şirkət istifadə etdiyi ləpələri yandıracaq dərəcədə qovursa, keyfiyyətsiz ləpəyə sahib olur. Bunu tünd qovurma ilə qarışdırmaq olmaz, çünki tünd qovurma və yandırma çox fərqli şeylərdir. Yanmış lobya həm dəmləmə, həm də üyüdmə zamanı yanan qoxu ilə asanlıqla tanınır və acı bir dada malikdir. Belə bir vəziyyətə düşməmək üçün internetdən qəhvə alarkən rastlaşdığınız ən ucuz məhsulu almamalısınız. Siz yaxşı qiymət-dad müqayisəsi etməli və almağı düşündüyünüz qəhvənin istifadəçi rəylərini araşdırmalısınız.
2.Qəhvəni dənə halında alın
Əvvəlcədən üyüdülmüş və bayat dənə ilə hazırladığınız qəhvə heç vaxt sizə maksimum ləzzəti verməyəcək. Daha əvvəl təzə üyüdülmüş lobya istifadə etməyən biri bunu heç vaxt anlamaya bilər, amma qəhvəni ən təzə halında istehlak etdiyiniz zaman bu gün içdiyiniz qəhvə üçün peşman olacaqsınız.
Uzun müddət öncə üyüdülmüş qəhvə heç vaxt sizi sevindirəcək incə ləzzətləri ehtiva etməz, çünki qəhvənin dadı onun paxlasının tərkibindəki yağlarda olur və bu yağlar qəhvə üyüdüldükdən sonra buxarlanmağa başlayır. Ona görə də qəhvəni həmişə təzə saxlamaq və dənə şəklində olması lazımdır.
3. Qəhvəni özünüz üyüdün
Yuxarıdakı məqalədə izah etdiyimiz kimi, qəhvəni həmişə dənə halında saxlamalı və dəmləməzdən əvvəl özünüz üyütməlisiniz. Bunun üçün yaxşı bir üyüdücü lazımdır. İnternetdə yüzlərlə dəyirman tapa bilərsiniz, lakin siz hər ay yeni dəyirman almaq və ya orta dəyirmana artıq ödəniş etmək istəmirsiniz.
10-15 manat kimi ucuz dəyirmanlar adətən ədviyyat üçündür və bir-iki dəfə qəhvə üyüdəndən sonra yararsız hala düşür. Digər tərəfdən, minlərlə manata satılan böyük elektrik dəyirmanları da kafelər üçündür və evdə özü üçün istifadə edənin ehtiyacından çox uzaqdır. Buna görə əl dəyirmanı seçə bilərsiniz. Əl işi tələb etdiyi üçün fərqli bir həzz yaşaya bilərsiniz və ehtiyacınızı çox uzun müddətə baha olmayan qiymətə qarşılaya bilərsiniz.
Əlinizdə olan bu dəyirmanı istifadə etmək üçün ən yaxşı vaxt qəhvə dəmləməzdən əvvəldir. Çəkilmiş qəhvə təxminən 30 dəqiqə ərzində öz ətrini itirir və köhnəlir. Bu vəziyyətlə qarşılaşmaq istəmirsinizsə, su qızdırılan zaman qəhvəni üyütməyə başlamaq məntiqli olardı. Həm də heç vaxt istifadə edəcəyinizdən artıq üyütməyin, əks halda dəyirman almağın mənası yoxdur.
4. Qəhvəni yaxşı saxlayın
Qəhvənin dadını artırmaq və təravətini qoruyub saxlamaq üçün ən vacib məqamlardan biri də onu yaxşı saxlamaqdır. Qəhvənin yaxşı saxlanması onun ətrini itirməsinin qarşısını alır və dəmlənmiş qəhvəni daha dadlı edir.
Qəhvənin saxlanması ilə bağlı ən çox yayılmış səhv onun soyuducuda saxlanmasıdır. Soyuducuda olan bankadakı qəhvə dəmlənmək üçün soyuducudan çıxarılıb yenidən soyuducuya qoyulduğu halda, bu get-gedə daim dondurulur və həll olunur. Bu, qəhvənin və qablaşdırmanın nəmlənməsinə səbəb olur. Nəticədə, qəhvə bir qədər islanır və nəmli mühit qəhvənin köhnəlməsinə səbəb olan ən böyük amildir. Beləliklə, ləzzətli bir qəhvə içmək istəyirsinizsə, qəhvənizi heç vaxt soyuducuya qoymayın!
5.Bütün məhsulları ölçün
Müəyyən bir dad səviyyəsinə çatmaq üçün istifadə etdiyiniz su, qəhvə və ya espresso əsaslı bir içki hazırlayırsınızsa və onu vərdişlə bir standarta uyğunlaşdırırsınızsa, istifadə edəcəyiniz digər əlavələri ölçməli və həmişə bu rəqəmlərə sadiq qalmalısınız. Təxmini dəyərlər və təxmin edilən rəqəmlərlə hədəflədiyiniz zövqə heç vaxt çata bilməzsiniz.Bunun üçün həssas tərəziyə ehtiyacınız yoxdur, klassik mətbəx tərəzilərindən də istifadə edə bilərsiniz. Qəhvənin çəkisini, suyun miqdarını bəyəndiyiniz aromaya uyğun tənzimləyin və hər dəfə eyni dadı əldə edin! Həmçinin, french press istifadə edirsinizsə, saniyəölçəni saxlaya və qəhvənin hər dəfə eyni miqdarda dəmlənməsini təmin edə bilərsiniz.
6.Suyun keyfiyyətinə diqqət yetirin
Qəhvə hazırlayarkən ən əsas tərkib hissəsi, əlbəttə ki, yaxşı və keyfiyyətli paxladır, lakin qəhvənin təxminən 95%-i sudur. Ona görə də istifadə etdiyiniz suyun keyfiyyəti dəmlədiyiniz qəhvənin dadına birbaşa təsir edir. Bu və ya digər marka sudan istifadə etməli olduğunuz kimi fərq qoymağın o qədər də mənası yoxdur, amma heç vaxt krant suyundan istifadə etməyin.
7.Avadanlıqlarınızı tez-tez təmizləyin
Qəhvə dəmləmək üçün istifadə etdiyiniz avadanlığı (french press, v60, moka pot) heç vaxt ləkəli qoymayın. İki dəmləmə arasında çox qısa müddət olsa belə, ilk istifadədən sonra həmişə bu avadanlıqları təmizləməlisiniz. Əgər əvvəllər istifadə edilmiş və üzərində qəhvə ləkəsi olan avadanlıqdan istifadə etsəniz, əvvəlki qəhvənin dadı yeni dəmlənmiş qəhvəyə keçəcək və onun ətirinin pisləşməsinə səbəb olacaq.
8.Suyun dərəcəsini yaxşı tənzimləyin
Qəhvə dəmləyərkən istifadə etdiyiniz suyu qəhvə dənələrinə qaynayan kimi tökmək qəhvənin yüksək temperaturdan yanmasına səbəb olur. Nəticədə qəhvə acı olur və aromasını itirir. Bunun qarşısını almaq üçün suyu qaynadıqdan sonra 30 saniyə gözləyə və bu prosesdən sonra istifadə edə bilərsiniz.
9.Qəhvə dəmləmədən əvvəl avadanlıqlarınızı isidin
Hansı avadanlıqdan istifadə etməyin fərqi yoxdur, ancaq qaynaddığınız su ilə avadanlığı qızdırmaq çox kömək edəcək. Məsələn, french press istifadə edirsinizsə, french pressinizi və qəhvə fincanınızı qaynar su ilə doldurun və dəmlənməyə başlamazdan əvvəl bir müddət gözləyin. Bu prosesi tətbiq etməsəniz, soyuq səthə malik olan bu avadanlıqlar qəhvə ilə qarşılaşdıqda istilik mübadiləsi aparacaq və qəhvənin tez soyumasına səbəb olacaq. Soyuq dəmlənmiş qəhvə hazırlamaq məqsədiniz yoxdursa, bu, açıq-aydın bizim istədiyimiz deyil.