Dünya Qəhvə İstehlakı Reytinqi 2022
Qəhvə dükkanlarının artması, insanların qəhvə sortlarına və onun hazırlanmasına olan sıx marağı, müxtəlif növ qəhvə maşınlarının satışlarının artması kimi məsələlər qəhvə istehlakı statistikasında təsirli olmuş və ən çox qəhvə istehlak edən ölkələrin sıralamasını ortaya çıxarmışdır.
Bu yazımızı mütləq oxuyun: Ən məşhur qəhvələr hansılardır? Ən sevilən 8 qəhvə
Ölkələr üzrə qəhvə istehlakı və ən çox qəhvə istehlak edən ölkə
Qəhvə Oğlaq və Xərçəng Tropikləri arasında yerləşən və Meksikadan Papua Yeni Qvineyaya qədər uzanan Bean kəməri kimi tanınan ərazidə istehsal olunur. Gəlin istehlakdan danışaq… Ölkələrdəki qəhvə istehlakı dərəcələri Beynəlxalq Qəhvə Təşkilatının qlobal qəhvə istehlakının 160 milyon torbadan çox olacağı fikrini dəstəkləməkdədir. Ən çox qəhvə istehlak edən ölkələrin reytinqində; Kanada, Lüksemburq, Belçika, İsveçrə, İsveç, Hollandiya, Danimarka, İslandiya, Norveç və Finlandiya. Yəni Skandinaviya ölkələrində daha çox qəhvə istehlak edilir.
Norveçin ən böyük şəhəri olan Oslo, hətta qəhvə içmək üçün də gedilməli şəhərlərdən biridir. Osloda premium qəhvə dənələri çox az qovrulmaqla dəmlənir. Bu yolla alınan qəhvənin meyvə suyu kimi axdığı deyilir. Oslolular qəhvələrini şəkər və qaymaq əlavə etmədən içməyə üstünlük verirlər.
Ən maraqlı qəhvə istehlakı vərdişləri qəhvənin içinə kolbasa qoymaq, hətta bir az da irəli gedib qəpik qoymaqdır. Karsk adlı qəhvə, qəpik yox olana qədər əlavələr edilərək istehlak edilir.
Ən çox qəhvə istehlak edən ölkə adambaşına 12 litr qəhvə ilə Finlandiyadır. Yaşayış səviyyəsinə və inkişaf səviyyəsinə görə dünyanın ən xoşbəxt ölkələri sırasında sayılan Finlandiyada qəhvənin həyatın əvəzsiz bir hissəsi olduğu və qəhvə mədəniyyətinin inkişaf etdiyi göz qabağındadır. Finlandiyada qəhvə həmişə tortla birlikdə istehlak edilir. Ən maraqlı qəhvə istehlakı vərdişləri qəhvəyə şəkər əvəzinə pendir qoymaqdır. Ən çox istehlak edilən qəhvə növləri; Espresso, Doppio, Americano, Latte, Cappuccino, Macchiato, Mocha, İrlandiya Qəhvəsi və Türk qəhvəsi.
1.Finlandiya: adambaşına 12 kq
Qəhvə hər gün istehlak edilir və əksər işçilər üçün qəhvə fasilələri tələb olunur. Xüsusi hallar və kilsədən sonra nahar yeməkləri qəhvə stolu, soyuq sendviçlərdən ibarət bufet, çörəklər, peçenye və tortlar və əlbəttə ki, sonsuz “xavi” ilə qeyd olunur.
Finlandiyada ən məşhur qəhvələr dünyanın hər yerindən daha yüngül olan çox yüngül qovurmalardır. Bu, yəqin ki, Finlilərin evdə qızartmaq üçün yaşıl qəhvə giləmeyvələri aldıqları zaman ortaya çıxmışdır. Ənənəvi Fin qəhvəsi dəmləmə üsulu, su və qəhvə zəmisinin qaynamasından əmələ gələn türk qəhvəsinin bir variantıdır.
2. Norveç: adambaşına 9,9 kq
Əksər Avropa ölkələrində olduğu kimi, Norveçdə də qəhvə ilk dəfə 18-ci əsrin əvvəllərində varlılar arasında məşhurlaşdı.
Kaffe adətən səhər yeməyi üçün qara rəngdə və axşam yeməyindən sonra desertlə verilir. Norveçlilər insanları xüsusi olaraq kofe içməyə, tortlar və xəmirlər təqdim etməyə dəvət edirlər. Orta hesabla bir norveçli gündə təxminən 2 fincan qəhvə içir; bu o deməkdir ki, ölkənin təxminən 5 milyon əhalisi 2012-ci ildə 36.472.000 kq ümumi qəhvə istehlak edib. Əgər Norveçin kəndlərindəsinizsə, “karsk”ı sınamağı unutmayın. Zəif dəmlənmiş qəhvə və araq.
3.Danimarka: adambaşına 8,7 kq
Digər skandinaviyalılar kimi, Danimarkada da qəhvə ənənəvi olaraq hər yeməkdə verilir və xüsusi hallarda peçenye, keks və kiçik sendviçlərlə verilir. Dünyanın 6-cı ən bahalı qəhvəsi ilə Danimarkalılar başqa bir statistikada bir qədər daha yaxşı yer tuturlar.
4. Hollandiya: adambaşəna 8.4 kq
1616-cı ildə hollandlar Pieter van der Broecke tərəfindən Yəmənin Mocha şəhərindən gətirilmiş canlı qəhvə ağaclarını alan ilk avropalılar oldu. Bu qəhvə dənələri daha sonra Hollandiya qəhvəsi istehsalına başlamaq üçün istifadə edilmişdir; Java və Surinam koloniyaları nəhayət Avropanın ən böyük qəhvə tədarükçüsü oldular.
Evdə “Koffietijd” (Qəhvə vaxtı) üçün qəhvə, tez-tez peçenye və tortlar verilir. Maraqlıdır ki, qəhvə mədəniyyəti bir qədər şimal və cənub arasında və dini xətlər boyunca bölünür. Şimalda ənənəvi olaraq Protestantlar yaşayırdı, onlar kofeyə sadəcə peçenye ilə servis etməyə üstünlük verirdilər və bu, təvazökar bir jest kimi qəbul edilirdi. Ənənəvi olaraq Roma Katolikləri tərəfindən məskunlaşan cənubda Koffietijd adətən böyük bir şirin keks “vlaai” ilə servis edilir.
5.İsveç: adambaşına 8,2kq
İsveçdə hərfi mənada “kofe içmək” mənasını verən “fika” adlı anlayış var. Bu konsepsiya çərçivəsində peçenye və ya kekslərin cütləşdirilməsi nəzərdə tutulur. İstər iş günündən fasilə olsun, istərsə də müxtəlif vəziyyətlər “fika” kimi təsnif edilə bilər. Ortaq məxrəclərdən biri də sözü gedən qəhvənin mövcud olmasıdır.
Bir çox isveçlilər qəhvəyə çox ciddi yanaşırlar ki, bu, ölkədə içki deyil, həyat tərzidir. Evinizin rahatlığında həzz alınsa da, qəhvə əsasən sosial qarşılıqlı əlaqədir. Paytaxt Stokholm şəhəri kimi böyük şəhərlərdə kafelər müstəqil yerlər bolca tapıla bilər.