Blog

Profesional Qəhvə Dəmləmə Avadanlıqları Hansılardır?

Qəhvə avadanlığı və ya qəhvə dəmləmə avadanlıqları xüsusilə 3-cü nəsil qəhvə istehsalı tendensiyasının böyüməsi və yayılması ilə maraqlı hala gəldi. Evdə qəhvə hazırlamaq və ya dəmləmək daha məqsədəuyğun hala gəldi, çünki dəmləmək çöldən hazır qəhvə almaqdan qat-qat ucuzdur.

Qəhvə avadanlıqlarını bir çox fərqli detallarla təsvir etmək mümkündür. Demək olar ki, hər bir avadanlıq özü, eləcə də əlavə alətlər ön plana çıxır. Burada əsas elementlər haqqında danışacağıq.

Qəhvə dəmləmə avadanlıqları

French Press

Profesional Qəhvə Dəmləmə Avadanlıqları Hansılardır?
Profesional Qəhvə Dəmləmə Avadanlıqları Hansılardır?

French press fransızlar tərəfindən icad edilmiş, lakin sonradan italyanlar tərəfindən hazırlanmış qəhvə dəmləmə avadanlığıdır. İstifadəsi baxımından ən praktik və asan avadanlıqlardan biridir. Hər kəsə rahatlıqla qəhvə dəmləməyə imkan verən bir quruluşa malikdir.

Əvvəlcə su/qəhvə nisbətinin düzgün olduğundan əmin olmalısınız. Təxminən iki yemək qaşığı qəhvə istifadə etməlisiniz. Su təxminən 95 dərəcə olmalıdır. Suyu qaynatmaq və qaynadıqdan sonra iki-üç dəqiqə dincəltmək kifayət edər.

Qəhvəni French Pressin dibinə tökün, sonra yavaş-yavaş 95 dərəcə su tökün və pistonu avadanlığın üstünə tam yuxarı qoyun. Bundan sonra qəhvənin dəmlənməsini bir az gözləməli olacaqsınız.

Moka Pot

Profesional Qəhvə Dəmləmə Avadanlıqları Hansılardır?
Profesional Qəhvə Dəmləmə Avadanlıqları Hansılardır?

Moka Potda espressonun hazırlanması həm zərif, həm də sadəliyi ilə təsirli olur. Moka pot-un mənşəyi İtaliyaya gedib çıxır. Çox sadə işləyir və istifadəsi asandır. Bu həm də klassik və mürəkkəb qəhvə dəmləmə tərzidir. Qəhvə dəmləyərkən alacağınız ləzzəti demirəm.

Moka Pot sehrini iki mühüm dəyişən vasitəsilə işləyir: təzyiq və istilik. Buna nail olan dörd əsas hissə; baza, yuxarı kamera, daxili qıf və filtr. Suyu süzgəcdən keçirmək üçün buxar təzyiqindən istifadə edərək, Moka Pot espressoya bənzər qəhvə hazırlayır.

Moka Pot aşağı kamerada su ilə doldurulur və incə üyüdülmüş qəhvə suyun bir qədər yuxarısında süzgəcə qoyulur. İstiliyə qoyulduqdan sonra su süzgəcdən keçir və güclü qəhvə əmələ gətirir. Xüsusilə sərt qəhvələrə üstünlük verənlər üçün inanılmaz dərəcədə faydalıdır.

Hario V60

Profesional Qəhvə Dəmləmə Avadanlıqları Hansılardır?

Hario V60, bəlkə də, bu gün bazarda ən məşhur qəhvə avadanlığıdır. Son dərəcə ləzzətli bir şəkildə qəhvə hazırlamağa imkan verir. Əsasən küpdən və filtrdən ibarətdir. Sizə lazım olan tək şey filtri (adətən filtr kağızı) daxil etmək, üyüdülmüş qəhvənin içinə qoymaq və sonra suyu üzərinə tökməkdir.

French press ilə müqayisədə bu, son dərəcə zəhmətli bir işdir. Çünki onun hazırlanması çox vaxt aparır. Ancaq qəhvəniz bundan daha tez hazır olacaq. Bişirmə vaxtı yoxdur. Qəhvəni hazırlamağın ən sürətli yolu bu avadanlıqdan istifadə etməkdir.

Filtr kağızını bir qədər qızdırmaq qəhvənin dərhal soyumasının qarşısını alacaq. Bir porsiya qəhvə üçün 16 qram qəhvə və 240 ml su lazımdır. Qəhvəni əlavə etdikdən sonra bir az su əlavə edin və 30 saniyə gözləyin. Qalan suyu qəhvənin üzərinə çiləyin. Beləliklə, qəhvəniz hazır olacaq.

Chemex

Profesional Qəhvə Dəmləmə Avadanlıqları Hansılardır?

Chemex alman Peter Schlumbohn tərəfindən icad edilmiş qəhvə dəmləmə avadanlığıdır. Uzaqdan baxanda müəyyən mənada onu qum saatı ilə müqayisə etmək olar. Taxta qulplu Chemex ən çox yayılmış qəhvə dəmləmə avadanlıqlarından biridir.

Chemex müxtəlif ölçülərdə ola bilər. 3 fincan, 6 fincan və 8 fincan modelləri var. Bir fincan təxminən 150 milliqram olaraq hesablanır. Qəhvənizi dəmləmək üçün filtr kağızına ehtiyacınız olacaq. Chemex qəhvəni bir az daha yavaş hazırlamağa imkan verəcək avadanlıqdır. Siz həmçinin plitə üzərində avadanlıqdan istifadə etməlisiniz.

Təxminən 250 milliqram üçün 17 qram qəhvə ideal ölçü hesab olunur. Chemex avadanlığının içini isti su ilə isidin. Üyüdülmüş qəhvənizi avadanlığa tökün. Sonra yavaş-yavaş suyu tökməyə başlayın. Qəhvəniz 3-5 dəqiqəyə hazır olacaq.

Aeropress

Profesional Qəhvə Dəmləmə Avadanlıqları Hansılardır?

AeroPress xüsusilə düşərgəçilər və səyahətçilər tərəfindən sevilən bir qəhvə dəmləmə avadanlığıdır. Qırılmayan quruluşuna görə hərəkətdə olan fərdlərin ən çox seçdiyi məhsullardan biridir. O, həmçinin digər avadanlıqlardan çox daha sürətli qəhvə dəmləmək imkanı təqdim edir.

AeroPress ilə qəhvə hazırlayarkən bir porsiya üçün 230 ml su və 17 qram üyüdülmüş qəhvə istifadə etməlisiniz. Qəhvənin incə və ya orta üyüdülmüş olması xüsusilə vacibdir. Avadanlıqların təmizlənməsi digərlərinə nisbətən daha sadədir. Etməli olduğunuz yeganə şey üstünə su axıtmaqdır.

AeroPressin içini bir az qaynar su ilə isidin. Sonra 17 qram qəhvə tökün və 50 ml su əlavə edin və qarışdırın. 45 saniyə gözləyin, sonra suyun qalan hissəsini yavaş-yavaş əlavə edin. Avadanlıq dolduqdan sonra filtr kağızı qoymalısınız. Sonra onu tərsinə çevirib stəkanın üzərinə qoyun və qəhvənin stəkana axması üçün yuxarıdan yumşaq bir şəkildə basın.

Sifon

Profesional Qəhvə Dəmləmə Avadanlıqları Hansılardır?

Sifon avadanlığı əsasən dörd hissədən ibarətdir; yuxarı və aşağı kameralar, filtr və istilik mənbəyi. Dəmləmə suyu aşağı kameraya əlavə edilir və istilik mənbəyi (od və ya halogen şüa qızdırıcısı) ilə qızdırılır. Su kifayət qədər isti olduqda, ondan qazlar çıxmağa başlayır. Daha sonra dəmlənmiş suyu yuxarı kameraya köçürəcək vakuum yaradılır.

Üst kamera qəhvə dəmləmək üçün istifadə olunur. Bişirmə tamamlandıqdan sonra istilik mənbəyi söndürülür, bu da aşağı kamerada havanı soyudacaqdır. Bu, qəhvəni aşağı kameraya çəkəcək başqa bir vakuum yaradır və qəhvə servisə hazırdır.

Bir porsiya üçün 15 qram qəhvə və 250 ml su lazımdır. Suyu aşağı kameraya, qəhvəni isə yuxarı kameraya qoyun. Alt qızdırıcını yandırın. Su bir az isindikdən sonra yuxarı kameraya keçəcək və qəhvə dəmlənməyə başlayacaq. İstəyirsinizsə, qəhvənizi qarışdıra bilərsiniz.

Uyğun Məqalələr

Back to top button