Türk Qəhvəsinin 5 faydası
Türk qəhvəsi bir çox digər qəhvə növlərindən daha güclü olduğu üçün bir sıra faydaları təmin edə bilər.
Türk qəhvəsini içməq üçün 5 səbəbi təqdim edirik.
1. Türk qəhvəsi atletik performansı artırır
Kofein, atletik və zehni performansı artıra bilən təbii bir stimullaşdırıcıdır. Türk qəhvəsi xüsusilə idmançılar üçün faydalı ola biləcək yüksək konsentrasiyalı kofein dozasını təmin edir.
20 idmançı üzərində aparılan bir araşdırma, kofeinli türk qəhvəsi istehlak edən iştirakçıların kofeinsiz türk qəhvəsi içənlərlə müqayisədə reaksiya müddəti və enerji səviyyələri də daxil olmaqla əhəmiyyətli performans faydaları yaşadıqlarını göstərdi.
2.Türk qəhvəsinin tərkibində faydalı birləşmələr var
Filtrdən keçirilmədiyi üçün türk qəhvəsi ənənəvi dəmlənmiş qəhvədə olan daha yüksək səviyyəli faydalı birləşmələri ehtiva edə bilər.
Qəhvə dənələrində sağlamlıq faydaları təmin edən polifenol antioksidant növləri olan xlorogen turşular kimi faydalı birləşmələr var.
Məsələn, xlorogen turşuların iltihabı, qan şəkərini, xolesterol səviyyəsini və yüksək təzyiqi yaxşılaşdırdığı sübut edilmişdir.
Bir araşdırma göstərdi ki, incə üyüdülmüş qəhvə dənələri ilə hazırlanan qəhvə, daha böyük üyüdülmüş qəhvədən daha yüksək miqdarda xlorogen turşusu ehtiva edir.
Qəhvə həmçinin iltihabı azaldan, infeksiya ilə mübarizə aparan və ürək sağlamlığını dəstəkləyən diterpenoidlər də daxil olmaqla digər güclü birləşmələri ehtiva edir.
3.Türk qəhvəsi zehni geriləməyə qarşı təsirlidir
Kofeinli qəhvə istehlakı beyninizi Alzheimer xəstəliyi kimi müəyyən nevroloji vəziyyətlərdən qoruya bilər.
Məsələn, 29.000-dən çox insan üzərində aparılan 11 araşdırma çoxlu qəhvə içənlərin Alzheimer xəstəliyinə tutulma riskinin 27% daha az olduğunu göstərdi.
Digər tədqiqatlar göstərir ki, qəhvə qəbulu insult, Parkinson xəstəliyi və demans riskini də azalda bilər.
4.Bəzi xəstəliklərə qarşı qoruyucu təsirləri var
Qəhvə içmək, diabet və ürək xəstəlikləri də daxil olmaqla, müxtəlif xəstəliklər riskinizi azaltmağa kömək edə bilər.
18 araşdırmaya görə, gündə istehlak edilən hər fincan qəhvə 2-ci tip diabetin inkişaf riskini 7% azaldır.
Başqa bir araşdırma gündə üç-beş fincan qəhvənin müntəzəm istehlakının ürək xəstəliyi riskinin 15% azalması ilə əlaqəli olduğunu göstərdi.
Adi qəhvə istehlakı həmçinin depressiya, qaraciyər xərçəngi, endometrium xərçəngi və qaraciyər sirrozu riskini azaldır.
5.Hil əlavə edilməsi daha çox faydalı olmasını təmin edir
Türk qəhvəsi bir çox faydası olan ləzzətli ədviyyat olan hildən də hazırlana bilər.
Hil iltihabı azaltmağa kömək edir və xroniki xəstəlik riskinizi azalda bilən güclü antioksidanlar ehtiva edir.
Bu yazımızı mütləq oxuyun: Qəhvə Terminləri Lüğəti
Bu yazımızı mütləq oxuyun: Daha Çox Kofein Daha Çox Bench