Dibek Qehvesi Nədir?
Dibek qehvesi dünyada istehlak edilən bir çox qəhvə növlərindən biridir. Türk qəhvəsinin üyüdülməsi nəticəsində əldə edilən bu qəhvə çeşidi bəzi bitki mənşəli qarışıqlarla hazırlanır. Yaxşı, dibek qəhvəsinin tərkibində nə var? Dibek qəhvəsinin faydaları nələrdir? Bu qəhvə növü haqqında nə bilmək lazım olduğunu nəzərdən keçirək.
Yasil Kofe Nədir? adlı yazıya da baxa bilərsiniz.
Dibek Qehvesi Nə Deməkdir?
Dibek qəhvəsinin hazırlanması və bu qəhvənin tərkibi bir çox insanın maraqlandığı bir mövzudur. Müxtəlif taxılların və otların birləşməsi nəticəsində əldə edilən bu qəhvə növü xüsusi dadı ilə diqqət çəkir. Osmanlıdan günümüzə qədər gəlib çatan Dibek, türk qəhvəsinin üyüdülərək havanla, yəni havan içində əl işi şəklində döyülərək qarışdırılmasıdır.
Dibek əslində hərfi mənada qəhvə deyil. Bu döymənin forması deməkdir. Dibek, daha çox taxılın qabığını çıxarmaq və taxıl kimi komponentləri əzmək üçün istifadə olunan ağacdan və ya daşdan əldə edilən böyük bir məhlula verilən addır.
Məlumdur ki, bu qəhvə növü Bosniya və Herseqovina və Osmanlı İmperiyasında geniş şəkildə seçilirdi və 19-cu əsrdən günümüzə qədər gəlib çatmışdır.
Dibek qəhvəsinin hazırlanmasında istifadə edilən məhlulların tarixinə nəzər saldıqda əslində taxıl və otların üyüdülməsi üçün məhlullara üstünlük verildiyi görünür. Sonrakı dövrdə havanların yoxa çıxması ilə dibek üslublu qəhvənin forması da dəyişdi. Ancaq qəhvənin tərkibindəki dibek qəhvəsi adlanan qarışıqlar günümüzə qədər gəlib çatmışdır. İndi dibek qəhvəsi adlanan qəhvə, içindəki qarışıqların dadı ilə diqqət çəkir.
Dibek Qəhvəsinin Türk Qəhvəsindən Fərqi
Qəhvə mədəniyyətimizdə həmişə yer tutub. Osmanlı dövründən günümüzə qədər gəlib çatan çoxlu qəhvə çeşidi var. Təbii ki, bunların arasında ən çox yayılanı türk qəhvəsidir. Bununla belə, dibek qəhvəsi həm də aroması, dadı və sağlamlığa faydaları ilə çox məşhurdur.
Dibek qəhvəsinin klassik türk qəhvəsindən bəzi fərqləri var. Ən bariz fərq rəngdir. Türk qəhvəsi tünd rəngdə olduğu halda, dibek qəhvəsi bir az açıqdır. Qəhvənin görünüşü türk qəhvəsi qədər nazik deyil. Bu qəhvənin dənələri daha həcmli, özlü və iri ölçülüdür. Dadı türk qəhvəsi kimi sıx deyil. Daha çox südlü qəhvəyə bənzəyir.
Türk Qəhvəsinin Xüsusiyyətləri adlı yazıya da baxa bilərsiniz.
Dibek Qəhvəsinin Ən Əhəmiyyətli Xüsusiyyəti Nədir?
Bu növ qəhvənin ən bariz xüsusiyyəti onu döyərək bişirməkdir. Bu o deməkdir ki, dibek tamamilə əl işi qəhvə növüdür. Bundan əlavə, tərkibindəki bitkilər dibek qəhvəsinin ən əsas xüsusiyyətləri arasındadır. Dibek qəhvəsinə sahlep, qəhvə kremi, menengiç, keçiboynuzu, zahter və qəhvə dənələri daxildir.
Dibek Qəhvəsi Necə Bişirilir?
Dibek qəhvəsinin hazırlanması olduqca sadədir. Pişirmə təfərrüatları aşağıdakılardır:
Suyu adam sayı qədər fincanla qəhvə qabına köçürün.
Qəhvəyə dibek qəhvəsi əlavə edin, adam başına bir qaşıq. Yarım çay qaşığı türk qəhvəsi əlavə edin.
İstəyinizə görə şəkər də əlavə edə bilərsiniz. Orta şəkərli qəhvə üçün, insan sayından bir qaşıq çox olmaq şərtiylə şəkər kubları əlavə edə bilərsiniz.
Hazırladığınız qəhvəni atəşə qoymazdan əvvəl yaxşıca qarışdırın.
Az odda köpüklənənə qədər qarışdırmağa davam edin.
Qəhvəniz köpüklənəndə üzərindəki köpükləri fincana köçürün. Qəhvəni fincana əlavə edib servis edin.
Dibek Qəhvəsinin Faydaları Nələrdir?
Dibek qəhvəsi, bir çox digər qəhvə növləri kimi, sağlamlıq üçün unikal faydalar təqdim edir. Bunları aşağıdakı kimi izah etmək olar:
Dibek qəhvəsində də olan kofein maddələr mübadiləsini təbii sürətləndiricidir. Üstünlüyü ondan ibarətdir ki, o, yağ yandırmağa kömək edən azsaylı təbii maddələrdən biridir. Bu, kofeinin yağ turşularını birbaşa yağ toxumalarından çıxararaq bədəndə adrenalin səviyyəsini yüksəltdiyi üçün baş verir.
Bir fincan dibek qəhvəsində vitamin və minerallara əhəmiyyətli miqdarda antioksidantlar, xüsusən də polifenollar və hidroksisinnamik turşular əlavə edilir. Antioksidantlar sərbəst radikalların hücumu ilə mübarizə aparmaq, təbii yaşlanma prosesini gecikdirmək və xəstəliklərin qarşısını almaq üçün lazımdır.
Dibek qəhvəsi siroz və qaraciyər yağlanması kimi xəstəliklərin qarşısını alaraq və inkişafını ləngitməklə, həmçinin xroniki və degenerativ xəstəliklərlə mübarizə apararaq qaraciyər sağlamlığını qorumağa kömək edir.
Eləcə də məlumdur ki, dibek kofesi gündəlik qəbul edildikdə qan təzyiqini artırmır və orqanizm buna öyrəşdikcə təzyiqi tənzimləyir. Bundan əlavə, müntəzəm olaraq qəhvə istehlakı insult riskini azaldır.
Hər gün orta səviyyədə qəhvə içmək, cəmiyyətdə ən yüksək ölüm nisbəti ilə ən çox yayılmış xərçəng növlərindən biri olan qaraciyər və kolorektal xərçəngin inkişaf ehtimalını azaldır.
Qəhvə pəhrizdə böyük müttəfiqdir, təkcə enerji verməklə yanaşı, bədəni müxtəlif xəstəliklərlə mübarizə üçün lazım olan vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla təmin edir.