Ən məşhur qəhvələr hansılardır? Ən sevilən 8 qəhvə
Gün keçdikcə populyarlığını artıran qəhvə bu gün bir çoxumuzun imtina edə bilmədiyi ləzzətlərdən biridir. Artıq ortaya çıxan yeni qəhvə növləri ilə birlikdə qəhvənin dünyada ən çox istehlak edilən içkilərdən biri olduğunu söyləmək mümkündür. Bəs ən çox seçilən qəhvə adları hansılardır?
Əsl qəhvə həvəskarının yaddaşında artıq bütün qəhvə adları var və həyatında ən azı bir dəfə demək olar ki, hamısını sınayıb. Bir qəhvə aşiqi hətta qəhvə dənələrinin harada yetişdirildiyini və necə qovrulduğunu sizə deyə bilər. Bəzi qəhvə həvəskarları yeni qəhvə adları axtarmaq əvəzinə alışdıqları daddan fərqli bir şey sınamaq istəməyə bilər.
Hərkəsin bildiyi məşhur qəhvələr
Qəhvə içmək vərdiş kimi görünsə də, dünyada bir çox insan üçün vazkeçilməzdən biridir. Bəziləri günə bir fincan qəhvə olmadan başlaya bilməsə də, bəziləri gün ərzində saysız-hesabsız qəhvə içmədən günü tamamlaya bilməz.
Əgər siz qəhvə həvəskarısınızsa, şübhəsiz ki, sevdiyiniz qəhvədən bir qurtum aldığınız andan gününüzün çox daha enerjili və məhsuldar keçdiyini söyləyəcəksiniz. Sizcə, bütün qəhvə növləri haqqında kifayət qədər məlumatınız varmı və ya onlar bu adları niyə alıblar?
1. Espresso
İtaliyaya xas bir qəhvə növü olan espresso ən çox seçilən qəhvə adları arasındadır. İncə üyüdülmüş və tünd qovrulmuş; Özünəməxsus dadı olan Êspresso, təfərrüatları bilməsi şərti ilə, demək olar ki, hər kəsin evdə asanlıqla hazırlaya biləcəyi bir qəhvə növüdür.
Bəs niyə Espresso bu adı aldı? Əslində bu suala iki fərqli şəkildə cavab vermək olar. Birincisi, Espresso adının italyanca “tez” mənasını verən “espress” sözündən götürülməsidir. Bu sualın başqa bir cavabını italyanca təzyiq mənasını verən “press” sözü ilə ifadə etmək olar.
Yalnız dadı ilə deyil, görünüşü ilə də hər kəs tərəfindən sevilən Espressonun ən əhəmiyyətli xüsusiyyətinin səthində əmələ gələn köpük olduğunu söyləmək olar. Qeyd etdiyimiz bu köpüklü səthin əmələ gəlməsinin əsas səbəbi təzyiqli dəmləmə texnikasıdır ki, bu da Espressonun bu adı almasına səbəb kimi göstərilir.
Əlavə edək ki, qəhvənizi hazırlayan baristanın təcrübəsi də digər mühüm məsələlərdən biridir, həmçinin bu qəhvənin espresso maşınlarında və ya espresso qablarında dəmlənməsi də.
2. Cappuccino
Bütün dünyada geniş şəkildə istehlak edilən başqa bir qəhvə adı Kapuçinodur. Espresso kimi, İtaliya mənşəli bir qəhvə növü olan Kapuçino da Espresso və südün bənzərsiz harmoniyası kimi ifadə edilə bilər.
Hərfi mənası plaş və xalat mənasını verən kapuçino, Vyanada rahiblərin geyindiyi paltar olan “kapuçin” sözündən götürülmüşdür. Kapuçino rəngi kapuçinə bənzədiyi üçün bu məşhur italyan qəhvəsi Kapuçino adlanır.
Espresso, başqa bir İtalyan qəhvəsi, kapuçino hazırlamaq üçün istifadə edilən əsasdır. Cappuccino-nu Espressodan fərqli edənin daha yumuşaq içki olması üçün üzərinə əlavə edilən süd köpüyü olduğunu söyləmək mümkündür.
3.Americano
Espressonun başqa bir versiyası olan Americano, Espressoya isti su əlavə edilərək hazırlanan qəhvə növüdür. Çox kəskin teksturası ilə bu ləzzətli içki günə güclü qəhvə ilə başlamağı sevənlərin əvəzolunmazıdır.
Həm istehsalı, həm də dadı baxımından dəmlənmiş qəhvə ilə bənzər bir ləzzətə sahib olduğu düşünülsə də, Americano Espressonun özünə gətirdiyi konsistensiya sayəsində əslində çox fərqli, sərt və sıx bir dada malikdir.
Təbii ki, digər qəhvə adları kimi Americanonun da bu ada sahib olmasının bir səbəbi var. Əsasən filtr qəhvə istehlak edən Amerika əsgərləri, II. İkinci Dünya Müharibəsi zamanı İtaliyada Espresso ilə tanış olduqdan sonra əsgərlər bu qəhvəni çox güclü gördülər və buna görə də ona qaynar su əlavə edərək istehlak etməyə başladılar. Bu ləzzət isə zamanla Americano kimi tanınmağa başladı.
Americano-nun hazırlanması baxımından dəmlənmiş qəhvəyə bənzədiyi düşünülsə də, Espressonun Americano-ya qatdığı sıx dad onun ləzzətini dəmlənmiş qəhvədən daha güclü edir.
4.Cafe Latte
Ən məşhur qəhvə adları arasında olan digər qəhvə növü Lattedir. Hərfi mənada “süd” mənasını verən latte, hazırlanması zamanı çox miqdarda süd istifadə edildiyi üçün bu adı almışdır.
Hazırlanma zamanı istifadə edilən süd, köpük və qəhvənin düzgün nisbəti Lattenin dadını təyin edən ən əsas elementlərdəndir. Yumuşaq teksturayasahib olduğuna görə Cafe Latte daha çox qəhvə içməyə yeni başlayan insanlar tərəfindən seçilir.
Əgər həqiqətən dadlı qəhvə təcrübəsinə sahib olmaq istəyirsinizsə, lattenizi hazırlayan baristanın təcrübəsi və istedadı çox önəmlidir.
5. Türk qəhvəsi
Ən məşhur qəhvə növlərini ehtiva edən məzmunumuzun olmazsa olmazlarından biri təbii ki, türk qəhvəsi adıdır. Varlıq hekayəsi Osmanlı dövrünə qədər uzanan türk qəhvəsi əsrlər keçsə də türk mətbəxinin ən xüsusi içkiləri arasında yerini qoruyub saxlayır.
Türk mədəniyyətinin ən önəmli parçalarından biri olan türk qəhvəsinin bəlkə də ən əhəmiyyətli xüsusiyyəti, dünyada çəyirdəkləri ilə dəmlənən yeganə qəhvə növü olmasıdır. Bu unikal qəhvə çeşidinin ləzzətini müəyyən edən, qəhvə dənələrinin necə emal edildiyi, dəmləndiyi və qəhvənin təqdimatıdır.
Qəhvədə və ya qəhvə maşınında dənəsi ilə bişirilən bol köpüklü türk qəhvəsi, damağınızı şirinləşdirmək üçün adətən bir neçə türk lokumu ilə süfrəyə verilir və bayramlar, nişan mərasimləri başda olmaqla ən özəl və xoş xatirələrimizi müşayiət edir.
6.Macchiato
Şöhrəti İtaliyadan dünyaya yayılan digər qəhvə adı Macchiato-dur. İtalyanca “ləkə, nöqtə, xal” mənasını verən Macchiato, hazırlanmasında istifadə edilən südün miqdarı demək olar ki, nöqtə qədər olduğu üçün Cafe Macchiato adı ilə verilməyə davam edir.
Espressonun əsası olaraq istifadə edilərək hazırlanan qəhvə növü olan Macchiato, süd köpüyü əlavə edildiyi üçün daha yumşaq bir dada malikdir. Qəhvə həvəskarlarının həm isti, həm də soyuq istehlak etdiyi bu unikal qəhvə, adətən, kakao əlavə edilərək süfrəyə verilir.
7. Mocha
Adını qəhvə ticarəti ilə məşhur şəhərlərdən biri olan Yəmənin Mocha limanından götürən Mocha, süd və şokoladla hazırlanan qəhvə növü olması ilə tanınır.
Onu da əlavə edək ki, içinə qatılan şokolad sayəsində Latte-dən fərqli bir ləzzətə sahib olan Mocha, yumuçaq dadı sayəsində qəhvə vərdişi olmayanlar tərəfindən də zövqlə istehlak edilə bilər.
8. Filtr qəhvə
Üçüncü nəsil qəhvəçilik ilə birlikdə qəhvə həvəskarlarının qəlbində xüsusi yer qazanan filtr qəhvə bu adı digər qəhvə adları kimi dəmləmə texnikasına və ya istehlak edildiyi yerlərə görə deyil, süzüldüyü üçün almışdır.
Filtrlənmiş qəhvə, kağız və ya metal filtrdən süzülür, beləliklə özünəməxsus bir ləzzət qazanır və bütün qəhvə həvəskarları tərəfindən bəyənilir.
Demək olar ki, bütün dünyada müxtəlif formalarda təklif olunan qəhvə növləri paxlanın toplanmasından emalına, hazırlanmasına və təqdim edilməsinə qədər bir çox mərhələdən keçir və bütün bu ritualların sonunda qarşınıza çıxır.