Espresso və Filtr Qəhvə Arasındakı 4 Fərq
Qədim dövrlərdəki qəhvə nöqteyi-nəzərindən bu gün qəhvənin əhəmiyyəti xeyli dəyişmişdir. Xüsusilə, 3-cü nəsil qəhvə hazırlayanlar qəhvəyə yeni ləzzətlər qataraq insanların qəhvəyə baxışını dəyişdirdi. İnkişaf etdirilən yeni üsullar sayəsində kiçik bir toxunuş belə kofe novleri dadını tamamilə dəyişdirə bilər.
Dünyada ən çox istehlak edilən iki qəhvə növü olan espresso və filtr qəhvə arasında çoxlu fərqlər var. Amma əsasən istifadə olunan materiallar, dəmləmə üsulu, dəmləmə vaxtı və dad arasında fərqləri deyə bilərik.
Dünyanın ən yaxşı qəhvə festivalları adlı yazıma da baxa bilərsiniz.
Kofe Novleri-Espresso Nədir?
Espresso kofein bombası olan italyan qəhvəsidir. Nəyisə düşünərək espressonu kodlaşdırmaq istəyənlər “sürət” sözündən istifadə edə bilərlər. Espresso tez hazırlanır, tez istehlak olunur və kofeindən həzz verən qəhvədir.
Espresso demək olar ki, qaynar istidən dəmlənir, bir anda incə üyüdülmüş qəhvəyə təzyiqli su əlavə edilir. Filtr qəhvədən bu cür fərqlərlə fərqlənsə də, əsas məqam odur ki, espresso filtr qəhvədən daha sıx və konsentrasiyalıdır.
Digər bir fərq, espressonun bir çox digər qəhvələrin tərkibləridir. Americano, Cappucino, Latte kimi qəhvə növlərinin əksəriyyətində espresso var. Bu, espressonu bir fincan qəhvədən daha üstün edir. Bütün bu növlər arasındakı fərq qəhvəyə əlavə edilən süd və ya suyun miqdarıdır.
Espressonun Quruluşu
Espresso birbaşa sıx və konsentrat formada çıxmır. Espressonun qatları var, çünki bu vəziyyətə çatmaq üçün müəyyən üsullardan keçməlidir.
1. Krem
Qızılı və ya qəhvəyi rəngdə olan bu təbəqədə zülallar, yağlar və melanoidin var. Bütün qəhvələrdə krem yoxdur. Bununla belə, krem qəhvə həvəskarları arasında qızğın müzakirə mövzusuna çevrilib. Bəziləri bunun qəhvəyə acı bir dad verdiyini, bəziləri isə keyfiyyətli qəhvənin tərkibində kremin olması şərt olduğunu iddia edir.
2. Maye
Espressonun maye təbəqəsi qəhvəyə turşuluq və şirinlik verən əsas hissədir. Bu təbəqəni də gövdə və ürəyə bölmək olar. Espressonun gövdəsi qəhvənin orta hissəsidir və rəngi daha çox karamelə bənzəyir. Ürək hissəsi qəhvənin aşağı hissəsidir və daha tünddür. Rəngi zəngin qəhvəyi rəngdədir.
Filtr Qəhvə Nədir?
Əsasən, espresso və filtr qəhvə anlayışı eynidir. Əsas strukturunda üyüdülmüş qəhvəyə qaynar su əlavə edildiyi üçün qəhvə yerdə süzülür və içindəki maye fincana ötürülür. Bununla belə, espresso və filtr qəhvə arasında əsaslı fərq var. Espresso yüksək təzyiqdə dəmlənərkən, süzülmüş qəhvədə, su üyüdülmüş qəhvədə yavaş-yavaş dəmlənir. Cazibə qüvvəsinin təsirindən bir müddət sonra dibinə çökür. Bu səbəbdən filtr qəhvənin dəmləmə müddəti espressodan daha uzun olur.
Filtr qəhvəsi dəmləmək üçün daha çox qəhvə zəmisi və daha çox suya ehtiyac duyur. Espresso kimi 30 ml filtrli qəhvə yoxdur, olds da heç kim ondan həzz almaz. Damcı olaraq da bilinən filtr qəhvənin turşuluğu daha azdır. Buna görə də qəhvəyə daha mürəkkəb bir dad verir. Qəhvə içənlər eyni filtrli qəhvədə bir çox fərqli dad və ətirləri asanlıqla hiss edə bilərlər.
Espresso ilə müqayisədə filtrli qəhvə sıxlığı və təbəqələri sayəsində daha təmiz, aydın və daha tutarlı olur. Bunun ən böyük səbəbi suyun yüksək təzyiqə məruz qalmadan müəyyən müddət ərzində qəhvə dənələrini, yağını və qoxusunu özünə çəkməsidir. Turşuluğu az olduğu üçün espressodan daha yumşaq və içmək daha asandır.
Espresso və Filtr Qəhvə Dəmləmə Vaxtları
Filtr qəhvənin dəmləmə müddəti espressodan xeyli uzundur. Dəmləmə prosesi qəhvə səthinin islanması ilə başlayır. Islatma qəhvə çiçəkləmə prosesinə daxil olur və sonra qəhvənin şişməsi ilə başlayır. Bu proses orta hesabla 30 saniyə çəkir, lakin qəhvənin əsl aroması bu mərhələdə ortaya çıxır. Bu mərhələdən sonra karbon qazı ayrıldığı üçün su axını asanlaşır. Qəhvənin şişməsindən sonrakı proses təxminən 2 dəqiqə çəkir.
Espressoda vəziyyət fərqlidir. İtalyanlar espressonun hazırlanmasının 25-30 saniyə civarında olması barədə kifayət qədər qətiyyətlidirlər. Qəhvənizi südlə içmək istəsəniz belə, südü qızdırmaq və qəhvəyə əlavə etmək saniyələr çəkir. Öğütmə prosesi də daxil olmaqla hazırlıq müddəti orta hesabla 60 saniyə çəkir. Bir sözlə, espressonun dəmləmə müddəti filtr qəhvədən çox azdır.
Espresso və Filtr Qəhvə Dəmləmə Avadanlıqları
Filtr qəhvəsini dəmləmək üçün dəmləmə avadanlığı və filtr kağızı tələb olunur. Tərəzi və termometrlər tələb olunmasa da, daha dəqiq nəticələr əldə etmək üçün onlardan istifadə etmək tövsiyə olunur. Filtr qəhvəni French Press, Chemex V60 kimi bir çox müxtəlif dəmləmə avadanlıqlarında hazırlaya bilərsiniz. Onlardan hər hansı birinə çatmaq son dərəcə asandır və aralarında süzgəcin ölçüsü və ya hazırlandığı material kimi çox cüzi fərqlər var.
Bununla belə, espresso maşınlarının qiymətləri xüsusiyyətlərindən asılı olaraq xeyli dəyişə bilər. Evdə istifadə üçün nəzərdə tutulmuş espresso maşını peşəkar maşından daha ucuzdur, lakin espressonun hazırlanması üçün tələb olunan təzyiqi vermədiyi üçün eyni dadı və keyfiyyəti ala bilməyəcəksiniz. Təbii ki, espresso maşınlarının daha çox yer tutacağı və elektrik enerjisi sərf edəcəyi faktlarını nəzərə almaq lazımdır.
Espresso maşını almadan da espresso hazırlamaq mümkündür. Bunun üçün italyanlar 20-ci əsrin əvvəllərində Moka Potunu icad etdilər. Soba üstü bişirmə avadanlığı Moka Pot onun istehsal etdiyi 1,5 bar təzyiqlə möhtəşəm espressolar hazırlamağa imkan verir. İstifadəsi çox sadə olan bu bişirən avadanlığın qiyməti də espresso maşınlarından xeyli ucuzdur.
Profesional Qəhvə Dəmləmə Avadanlıqları Hansılardır? adlı yazıma da baxa bilərsiniz.
Filtr Qəhvə yoxsa Espresso Daha Yaxşıdır?
Filtr qəhvə müxtəlif qəhvə nüanslarını sınamaq üçün daha yaxşı seçimdir. Çünki espressoda dadlar aydın olmaya bilər. Hətta hazırlanma mərhələsi də insanlara fərqli bir rahatlıq verir. Ancaq qısa müddətdə qəhvə əldə etmək istəyirsinizsə, bu mövzuda heç bir qəhvə espresso ilə rəqabət edə bilməz. Espresso, tamamilə fərqli bir məqsəd üçün tamamilə fərqli bir üsuldan istifadə edərək kofeinə olan ehtiyacı anında ödəyən bir qəhvə növüdür.
Nəzərə alınacaq başqa bir şey də qəhvəni necə içməyi sevdiyinizdir. Şərbətli quruluşa malik olan espresso südlə qarışdırıldıqda yumşaq və özlü olur. Qızdırılmış südün kremi espressonun şirinliyini ortaya qoyur. Beləliklə, zövqünüzə son dərəcə uyğun ola biləcək kapuçino və latte kimi qəhvə növlərini əldə etməyə imkan verir.
Filtr qəhvəsi isə espressodan daha yumşaq, daha təmiz və daha az turşulu bir ləzzətə malikdir. Qəhvəni süzmək üçün süd əlavə etmək məsləhət görülməsə də, bu, üstünlük məsələsidir. Bununla belə, süd qəhvənin kəskinliyini və aromasını məhv edə bilər.
Filtr qəhvə və ya espressonun daha yaxşı olduğunu soruşduqda, cavab günün sonunda hansı dadı istədiyinizi müəyyənləşdirir. Ancaq unutmayın ki, hər bir dəmləmə növü qəhvə dənəsinin mənşəyindən, necə qovrulduğundan və növündən asılı olaraq müxtəlif dadlarda qəhvə əldə etməyə səbəb olur.