Kofeinsiz Qəhvə Nədir?
Qəhvə kainatında müxtəlif növlər və alt kateqoriyada qəhvələr mövcuddur. Məsələn, qəhvə dənələri, qəhvə kapsulları və ya həll olunan qəhvə, eləcə də sağlamlığa töhfələri ilə xarakterizə olunan və həddindən artıq kofein istehlakı nəticəsində yarana biləcək mənfi təsirləri azaldan digər variantlar var. Bir insanın kofein qəbulunu məhdudlaşdırmasının bir çox səbəbi ola bilər və bu halda kofeinsiz qəhvə seçimi maraqlı bir alternativə çevrilir.
Yasil Kofe Nədir? adlı yazıya da baxa bilərsiniz.
Kofeinsiz Qəhvə Nə Deməkdir?
Kofeinsiz qəhvə, kofeinin bir hissəsi çıxarılan adi qəhvədir. Bu, yalnız kofeinsiz olan bir qəhvə növüdür. Bu əməliyyatı yerinə yetirməyin müxtəlif üsulları var və onlardan bəziləri digərlərindən daha faydalıdır. Qəhvə dənələrindən kofeinin çıxarılmasının müxtəlif üsullarına su, üzvi həlledicilər, metilen xlorid və ya karbon qazı daxil olan proseslər daxildir. Bunlar kofeinin ən azı 97%-ni xaric etməyi bacarır.
Kofeinsiz Qəhvə Necə Hazırlanır?
Qəhvənin qeyri-adi dadı dəmələrini qovrulmasından və üyüdülməsindən sonra əldə edilir. Bununla belə, kofeinsizləşdirmək üçün taxılların yaşıl olması vacibdir və onu əldə etmək üçün müxtəlif üsullar var. Qəhvəni kofeinsizləşdirmək üçün aşağıdakı üsullar seçilir:
- Yaşıl qəhvə dənələri kofein həll olunana qədər suda isladılır, sonra kofeini çıxarmaq üçün aktivləşdirilmiş karbon filtrindən keçirilir.
- Müəyyən barabanların içərisində lobya karbon qazı ilə burulur, bu da onlara nüfuz edir və kofeini həll edir.
- Yaşıl taxıllar su ilə nəmləndirildikdən sonra kofein həll olunana qədər metilen xloriddə isladılır. Sonra maye buxarlanır.
- Bu alternativlərdən ən yaxşısı su ilə kofeinsizləşdirməyə əsaslanandır. Çünki kimyəvi məhsullar əvəzinə suyun istifadə edilməsi ilə xarakterizə olunan təbii kofeinsiz qəhvə əldə edilir.
Su ilə kofeinsizləşdirilməsində yaşıl qəhvə dənələri əvvəllər kofeinsiz yaşıl qəhvə ekstraktı ilə qarışdırılmış suda dəmlənir. Osmoz fenomeni vasitəsilə kofein taxılların yüksək konsentrasiyasından həlledicinin aşağı konsentrasiyasına çəkilir. Artıq kofeinsizləşdirilmiş dənələr daha sonra isti hava ilə qurudulur. Digər tərəfdən, həll edilmiş kofeinli su kofeinin udulmasından məsul olan aktivləşdirilmiş karbon filtrindən pompalanır. Qəhvə içkiyə ləzzət əlavə etməyə kömək edən digər əlavələr buraxır. Bu yolla adi qəhvədən dadı və aroması fərqli ola bilən və bir qədər yumşaq olan kofeinsiz qəhvə əldə edilir.
Kofeinsiz qəhvə qəhvəni çox faydalı edən antioksidanları saxlayır. Beləliklə, adi qəhvədən daha yaxşı və ya daha pis olması hər bir şəxsdən asılıdır. Əgər həkiminiz sizə kofein dozasını məhdudlaşdırmağı məsləhət görübsə və ya günorta qəhvəsi gecə yuxunuzu pozursa, kofeinsiz qəhvənin ən yaxşı seçim olduğu aydındır. Kofeinsiz qəhvənin sizin üçün faydalı olub-olmaması həzm sisteminizdən də asılıdır. Həm adi, həm də kofeinsiz qəhvə kofeinə həssas insanlarda mənfi təsir göstərə bilər.
Kofeinsiz Qəhvənin Faydaları Nələrdir?
Kofein çay və qəhvədən tutmuş bəzi sərinləşdirici içkilərə və ya qazlı içkilərə qədər bir çox içkilərdə olur. Kofein bu alternativləri daha da cəlbedici edən tərkib hissəsidir, lakin bəzi hallarda bəzi insanlar buna dözə bilmir və tərkibində olan məhsulların istehlakını dayandırmalı olurlar.
Digərləri arasında, kofeinsiz qəhvəni pəhrizinizə daxil etməyin heç də pis fikir olmadığını göstərən bir çox faydaları qeyd edə bilərik:
- Xolesterolun təbii tənzimləyicisidir.
- Hüceyrə qocalmasının qarşısını alır.
- Qan dövranını yaxşılaşdırır.
- Xərçəng ehtimalını azaldan antioksidanlar təmin edir.
- Narahatlığı müalicə etməyə kömək edir.
Kofeinsiz qəhvənin ən bariz üstünlüyü onun tərkibində kofein olmamasıdır. Buna görə də eyni yuxu keyfiyyətini pozmur, qaraciyər xəstəlikləri riskini azaldır və turşu səviyyəsini aşağı salır. Bununla belə, dişlərə az zərər verir.
Qəhvə təkcə sıx ətri ilə deyil, həm də xüsusiyyətləri ilə dünyada ən çox istehlak edilən dəmləmələrdən biridir. Bu, adət-ənənələrdə və ictimai məclislərdə kök salmış, gündəlik istehlak edilən bir içkidir. Buna görə də qəhvədən əldə edilən çoxlu məhsul çeşidi var. Ən çox istehlak edilənlərdən biri çoxlu qida faydaları olan kofeinsiz qəhvədir.
Kofeinsiz qəhvə kaliumla zəngin qidadır. Qan dövranını yaxşılaşdırmağa kömək edir, təzyiqi tənzimləyir, hipertoniyadan əziyyət çəkən insanlar üçün faydalı içkidir. Bu içkinin tərkibindəki kalium bədən mayelərini tənzimləməyə kömək edir və revmatik xəstəliklərin və ya artritin qarşısını almağa kömək edə bilər.
Digər tərəfdən, kofeinsiz qəhvə B2 vitamini ilə zəngindir. Bu səbəbdən migrenin öhdəsindən gəlməyə kömək edə bilər. Göz və dəri sağlamlığını qorumaq üçün faydalıdır. B2 vitamini və ya riboflavinlə zəngin qidalar, məsələn, kofeinsiz qəhvə, yuxusuzluq, narahatlıq və ya stress kimi problemləri yaxşılaşdırmaq üçün də faydalıdır.
Həmçinin, kofeinsiz qəhvənin tərkibində yüksək B3 vitamini olması onu qan dövranı sistemi üçün faydalı qida maddəsi edir. Tərkibindəki yüksək vitamin B3 sayəsində bu içkinin diabet, artrit və ya xolesterin kimi xəstəliklərlə mübarizə apardığı deyilir.
Kofeinsiz Qəhvənin Zərərləri Nələrdir?
Qəhvənin kofeinsizləşməsi üçün lobya müalicədən keçir. Bu, sağlamlığı riskə ata bilər, çünki kofeinsizləşdirmə prosesi zamanı bəzi kimyəvi maddələr qəhvəyə daxil ola bilər.
Kofeinsiz qəhvə adətən adi Arabica paxlalarından daha çox yağ tərkibli lobyadan hazırlanır. Bu, öz növbəsində, xolesterol səviyyələri və uzunmüddətli ürək sağlamlığı üçün potensial nəticələrə səbəb ola bilər. Başqa sözlə, kofeinsiz qəhvəniz robusta paxlasından hazırlanırsa, xolesterinə mənfi təsir göstərə bilər.
Hər növ qəhvə eyni xüsusiyyətlərə və faydalara malik deyil. Sağlamlığa ən çox fayda verən qəhvə, şəkərlə qarışdırılmayan və ya çox qovrulmadan yetişdirilən, yığılan və ən uyğun şərtlərdə qovrulan qəhvədir. Bu səbəbdən kofeinsiz qəhvənin sağlamlığa faydası adi qəhvədən daha azdır.
Excelsa Nədir? Excelsa Haqqında Hərşey adlı yazıya da baxa bilərsiniz.