Türk Qəhvəsinin Xüsusiyyətləri
Bu məqalə türk qəhvəsi və onun sağlamlıq üçün mümkün faydaları haqqında ətraflı məlumat verir. Bir çox insanlar səhərlər özlərini canlandırmaq və ya gün ərzində enerji artırmaq üçün qəhvədən istifadə edirlər.
Güclü, zəngin dəmləməni sevənlər üçün bu qəhvə yaxşı seçim ola bilər.
Türk qəhvəsi nədir?
Bu qəhvəYaxın Şərq və Avropa ölkələrində, o cümlədən Türkiyə, İran və Yunanıstanda yaranan qəhvə hazırlamaq üsuludur.
O, incə üyüdülmüş qəhvə dənələrini su (və çox vaxt şəkər) ilə birləşdirərək və qarışığı qaynama nöqtəsindən bir qədər aşağı köpüklənmə mərhələsinə gətirməklə hazırlanır.
Bu növ qəhvə ənənəvi olaraq qəhvə qabında dəmlənir – lakin hər hansı kiçik dəmlik yaxşıdır.
İstədiyiniz mərhələyə çatdıqdan sonra qəhvə (o cümlədən üyüdülmüş qəhvə) fincanlara paylanır.
Qəhvə dəmləməsi fincanın dibinə batır və qalan qəhvə mayesi istehlak edilir.
Qəhvəni süzülmədən buraxmaq, digər dəmləmə üsulları ilə müqayisədə daha yüksək kofein konsentrasiyası ilə nəticələnir.
Şəkərsiz verilə bilər, lakin adətən orta miqdarda şəkərlə hazırlanır.
Türk qəhvəsinin qısa tarixi
1543-cü ildə Yəmən valisi Özdəmir paşa heyran olduğu qəhvəni İstanbula gətirir.
Türklərin kəşf etdiyi yepyeni hazırlanma üsulu sayəsində qəhvə qazanlarda və qəhvə qablarında bişirildi və Türk Qəhvəsi adını aldı.
Camaat qəhvə ilə ilk dəfə 1554-cü ildə Tahtakaledə açılan və sürətlə bütün şəhərə yayılan qəhvəxanalar sayəsində tanış oldu. Kitabların və gözəl yazıların oxunduğu, şahmat və nərd oynanıldığı, şeir və ədəbiyyat söhbətlərinin aparıldığı qəhvəxanalar və qəhvə mədəniyyəti dövrün ictimai həyatında öz izlərini qoyub.
Saray mətbəxində və evlərdə öz yerini tutan qəhvə böyük miqdarda istehlak edilməyə başladı. Çiy qəhvə dənələri tavalarda qovrulduqdan sonra üyüdülür, qəhvə qablarında bişirilir və ən hörmətli dostlara böyük qayğı ilə verilirdi.
Qısa müddətdə İstanbula gələn tacir və səyyahlar və Osmanlı səfirləri sayəsində qəhvənin ləzzəti və şöhrəti əvvəlcə Avropanı, sonra isə bütün dünyanı bürüdü.Türk qəhvəsi bir çox digər qəhvə növlərindən daha güclü olduğu üçün sağlamlıq üçün bir sıra faydaları da var.
Nəticə
Bu zəngin və yüksək kofeinli qəhvə dünyanın bir çox ölkəsində istehlak olunur. Süzgəcdən keçirilmədiyi üçün onun tərkibində daha yüksək kofein konsentrasiyası və müxtəlif birləşmələr türk qəhvəsini daha faydalı edir.
Bununla belə, kofeinə həssas olan insanlar bu güclü qəhvə növündən qaçmaq istəyə bilərlər.
Qəhvə həvəskarları üçün ən yaxşı tərəfi odur ki, bu növ qəhvənin hazırlanması sadədir və hətta öz mətbəxinizin rahatlığında dəmlənə bilər.