Daha Sərt Qəhvə Dəmləmək üçün 5 Məsləhət
Sərt qəhvə dəmləmək asan görünsə də, uzun və geniş bir mövzudur. İnternetdə gəzən səliqəsiz və mürəkkəb məlumatlarla sərt qəhvə dəmləmək fikrindəsinizsə, həyatınızda heç vaxt sərt qəhvə içməmisiniz. Bu yazıda sərt qəhvə dəmləmənin hiylələrini bir-bir ən xırda detallarına qədər izah etdik. Ümid edirik ki, məqsədinizə çatmağınıza kömək edə bilərik.
Sərt qəhvə dənələrindən istifadə edin
Güclü qəhvə dəmləmək üçün ilk şərt, əlbəttə ki, uyğun qəhvə dənələrindən istifadə etməkdir. Paxlanın yetişdirildiyi bölgənin iqlim şəraiti və torpaq quruluşu kimi faktorlar qəhvənin aromasına birbaşa təsir edir. Ona görə də kofe alarkən məqsədinizə uyğun məhsullar seçməlisiniz.
Təbiətcə yüngül aromalı qəhvə istifadə etsəniz, dəmləmə vaxtınızdan və istifadə etdiyiniz digər üsullardan asılı olmayaraq hədəfinizə çata bilməyəcəksiniz.
Daha çox qəhvədən istifadə edin
Sadə bir üsul kimi görünür, lakin ideal porsiyada qəhvə/su nisbətinə əsaslanaraq, qəhvə nisbəti su nisbətinə nə qədər yaxın olsa, qəhvə bir o qədər sərt olar. Sərt qəhvə üçün optimal qəhvə-su nisbəti 1/14 – 1/16-dır. Ancaq hər kəsin zövqünün fərqli olduğunu söyləməkdə fayda var, ona görə də sınaq və səhv yolu ilə düzgün nisbəti tapmaq daha doğru olacaq. Ancaq sərt qəhvə üçün qəhvə və suyun miqdarı arasındakı fərq azaldıqca qəhvənin gücü artacaq.
Təzə qəhvə istifadə edin
Qəhvə nə qədər təzə olarsa, aroması da bir o qədər güclü olar. Bayat qəhvənin turş, xoşagəlməz dadı sərtliyə ən böyük maneələrdən biridir. Odur ki, istifadə etdiyiniz qəhvənin təzə olduğundan əmin olun. Bundan əlavə, qəhvənin təravətini qorumaq üçün diqqət etməli olduğunuz vacib məqamlar var.
Onlardan bəzilərini təqdim edirik;
- Qəhvəni özünüz üyüdün: Qəhvəni dənə halında saxlamaq və dəmləməzdən əvvəl üyütmək onun ətrini ön plana çıxaracaq və sərtliyini artıracaq. Bir çox peşəkar qəhvə həvəskarları qəhvənin üyüdüldükdən sonra 4 saat ərzində köhnəldiyini iddia edirlər. Əlbəttə ki, rəf ömrü daha uzundur, lakin yüksək səviyyəli aroma və sərtliyə nail olmaq üçün çox gözləməyin.
- Qəhvəni soyuducuda saxlamayın: Qəhvədə qoxunun əhəmiyyətini hamımız bilirik. Heç birimiz qoxusu olmayan, dəmləndikdə ətrafına təsir etməyən bir fincan qəhvə içmək istəmərik. Ətrini itirmiş qəhvədən istədiyimiz sərtliyi əldə etməyimizi gözləmək olmaz.
Soyuq dəmlənmiş qəhvələr üçün vəziyyət bir az fərqlidir. Soyuq dəmləmə üçün uyğun avadanlıqlarınız varsa və ya soyuq qəhvə almaq üçün yer varsa, şüşələrə qoyulmuş və içilməyə hazır olan qəhvəni soyuducuda saxlaya bilərsiniz. Hətta soyuq dəmləmə üçün də bu, sərtliyi artıran amil ola bilər. Həddindən artıq soyuğa məruz qalmaq yuxarıda qeyd etdiyimiz kimi qəhvə dənələrinin təravətini itirməsinə səbəb olur. Bununla belə, dəmlənmiş soyuq qəhvənin soyuması duzlu və acı/sərt dadların yaranmasına səbəb olur. Soyuq dəmləmələrin zövqünüzə uyğun olduğunu düşünürsünüzsə, istədiyiniz kimi istehlak edə bilərsiniz.
Doğru avadanlıq seçin
Digər qəhvə dəmləmə avadanlığından fərqli olaraq, french press dəmləmə vaxtının tənzimlənməsi sayəsində qəhvənin yumşaqlığı və sərtliyi barədə qərar verməyə imkan verir. Məsələn, yumşaq qəhvəni sevirsinizsə, ideal dəmləmə vaxtınız french press-də 4 dəqiqədir. Ancaq sərt qəhvə içməyi sevənlər üçün bu müddət 6 dəqiqəyə qədər uzanır. Bundan əlavə, french press mikro qəhvə hissəciklərinin filtrdən keçməsinə imkan verdiyi üçün daha qatı qəhvə əldə etməyə imkan verir.
V60 kimi kağız filtr avadanlıqlarından istifadə edərkən yüksək filtrləmə xüsusiyyəti sayəsində daha təmiz qəhvə əldə edəcəksiniz. Bütün avadanlıqları sınaqdan keçirə və özünüz üçün ən uyğun üsulu və istədiyiniz sərtlik dərəcəsini seçə bilərsiniz. Tövsiyəmiz sərt qəhvə üçün french press-dən istifadə etməkdir.
Əvvəlcədən dəmləmə etməyi unutmayın
Əvvəlcədən dəmləmə qəhvənin qoxusunun yüksək səviyyədə çıxmasını təmin edən ən mühüm amillərdən biridir. Qəhvənin yanmasının və acılaşmasının qarşısını alır. Həm də sərtliyini artırır. Buna görə də, sərt qəhvə üçün əvvəlcədən dəmləməyi unutmayın.